fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo (5)

Doorschuiven

Eén van de grote uitdagingen in het verder professionaliseren van de radiowereld in Nederland is natuurlijk het opleiden van gedegen krachten die goed beslagen ten ijs kunnen komen. Alleen ontbreekt het op veel vlakken aan kennisoverdracht. Of krijg je het aloude devies ‘een radiomaker moet zichzelf uitvinden’. Een fenomeen wat mij altijd verbaasd heeft is het ‘doorschuiven’.

Je komt binnen als jongen of meid op de postkamer, schuift door naar een producersplek, om vanaf daar door te schuiven achter de microfoon. Misschien ligt jouw talent wel veel meer bij hoofd postkamer zijn. Of de beste producer op aarde. En niet achter de microfoon. Bovendien mag iedereen zich in Nederland (net als coach) producer noemen. 

Het verschil kunnen maken

Eén van de redenen waarom ik vaak liever alleen in de studio zit is dat ik er niet iemand bij hoef waar ik verder niet zoveel aan heb maar die wel het kunstje drie uur per dag zit af te kijken. Schaapachtig zit te lachen als er iets misgaat in de uitzending. Om vervolgens tegen vrienden te kunnen zeggen ‘nou die Kicken bakte er weer niks van vandaag, duurt niet lang meer of ik zit op zijn plek!’.

Het blijft van de gekke dat in een industrie waar zoveel geld omgaat er zo weinig echt opgeleide vakmensen zijn die het verschil kunnen maken. Iemand met een leuk smoeltje, brutale inborst of wat handigheid krijgt al gauw een plek in de studio.. Hoeveel van deze mensen heeft wel eens een boek over radio gelezen, een cursus radio(producer) gevolgd in het buitenland of van eigen geld studiemateriaal uit Amerika laten komen?

Copy/paste

‘Het is hier geen Amerika’ krijg je dan als nonsens antwoord. Helaas niet nee. In het land der blinden is één oog koning. Daarom valt het in Nederland ook niet op als je maar wat aanklooit als producer of jock. Een BN’er regelen? Hier, heb je Johan Vlemmix aan de telefoon. Tekst nodig? Copy/paste van Wikipedia. Dat werk.

Zoveel onbegrip

Een man die iedereen hoog heeft zitten als het gaat om radio maken is Robert Jensen. Hij volgde voordat hij bij Veronica op de radio kwam in de 90’s een gedegen radio-opleiding in Amerika. En dat was te horen ook. Doordat hij de basics, the do’s & dont’s zo goed onder de knie had durfde hij op de radio ver(der) te gaan. Dat is dan ook wat er nu ontbreekt bij velen die on-air zijn of ernaast zitten: een gedegen opleiding en dus vakkennis.

Behalve wat imitatiewerk bij de lokale omroep gaat het echt leren eigenlijk pas on-air gebeuren. Ik snap wel dat Jensen de radiowereld vaarwel heeft gezegd, zoveel onbegrip of soms zelfs onkunde om je heen frustreert enorm. Iedere keer maar weer dingen moeten uitleggen of raar aangekeken worden. ‘Heb je hem weer met z’n boekjes en bandjes uit Amerika, zucht!’.

Er zijn uitzonderingen

Soms denk ik ook wel eens had ik maar niet zoveel tijd en energie gestoken in het willen leren van alles wat er te leren valt over radio. Dan viel het me niet zo op hoeveel beginnersfouten er gemaakt worden (ook door managers) en had ik tot in lengte van dagen gewoon zelf ook kunnen doormodderen op het zesjesniveau van het gros van de Nederlandse radio. Ik heb nooit begrepen waarom je niet het maximale uit wat mogelijk is wil halen. 

Er zijn uitzonderingen, mensen die wél echt beter willen worden en dus bij het begin beginnen: de regels van goede, succesvolle radio leren. Is daar een formule voor? Ja daar is een formule voor. Word ik daar heel standaard van? Nee dat maakt geen dertien in een dozijn deejay van je. Je gaat juist jezelf veel meer uitvinden en dus zijn en laten horen omdat je fundering, je basis goed is. Spreekt dit je aan, wil je boven de rest uitsteken? 

Een goed boek

Er is hoop. Pak als de sodemieter je laptop, bestel voor een jaarsalaris aan boeken- en cursusmateriaal uit Amerika en Engeland (daar waar radio echt een vak is dat je kunt leren) en gebruik je zomervakantie als zomerschool radio. Het gaat zich in de toekomst dubbel en dwars terugbetalen. Beloofd! Het zal hoe-dan-ook je zelfvertrouwen verhogen, want je zult ook veel dingen die je al goed doet lezen in deze theorieboeken of horen in opnames van seminars.

Maar één advies: vertel het niemand. Laat ze zelf maar verbaasd zijn over hoe jij groeit, je show ineens klinkt als een klok, niet verveelt, publiciteit haalt, aandacht op social media krijgt, mond op mond reclame en dus bakken met extra luisteraars. Voordat je het weet staat je programmaleider aan de deur te kloppen voor een beter tijdslot, een vast contract of contractverlenging. Rara hoe kan dat!

Een goed boek om mee te beginnen is bijvoorbeeld dit: How To Make Great Radio van David Lloyd.

Patrick Kicken – radio.nl


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 94

De zomerhit van 2020 komt uit Zuid-Afrika, maar Nederlandse radio draait hem niet Ieder jaar Lees verder

Kicken op radio en zo – 93

Vervangers in vakantietijd, de mindere goden? Lekker he, vakantie! Vooral omdat je dan als freelancer Lees verder

Kicken op radio en zo – 92

Tim Hofman ineens overdag op 3FM, zonder radioervaring. Giel Beelen ineens naar NPO Radio 2, Lees verder

Kicken op radio en zo – 90

Hoe de Nederlandse radio de boot mist met TikTok Dat de Nederlandse radiostations op z’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 89

Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven? We zitten midden in ‘De Week van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 88

Frank Dane, ga je schamen Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 87

Genee, Gijp en Derksen, het échte verhaal Het is maandagavond, even na acht uur. Het Lees verder

Kicken op radio en zo – 86

Mijn dagelijkse gevecht met Omniplayer Een van de redenen waarom ik het eind 2015 ook Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in deejays, groot-brittannië, nederland, usa
Het Avondblad van 16 juli (video and more)

De Playa Papers – 2

Nieuwe jingles voor NPO 3FM (audio & video)

Het Middagblad van 11 juli (video)

Toon Smet naar NRJ Vlaanderen (video)

Sonos heeft beursplannen

Sluiten