fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kicken op radio en zo (17)

‘Nieuw voor u!’

In de zomertijd zien we veel herhalingen op TV. Normaalste zaak van de wereld. En helemaal niet zo erg als het lijkt. Wat maakt mij het nou uit of iets voor een tweede of zelfs derde keer op TV is, als ik het nog niet gezien heb is het nieuw voor mij. Zelfde geldt voor een tweedehandszaak waar ik ooit was, waar boven de deur hing ‘Nieuw voor U!’.

Bij de radio is er altijd veel discussie over herhaling. We zouden bepaalde nummers te vaak draaien. Terwijl als je weet uit onderzoek dat mensen maar maximaal 20 minuten naar je luisteren in de middagspits je zelfs ieder uur dezelfde hits zou kunnen programmeren. 

Herhalen van content

Ik draaide in mijn jonge jaren in een toeristendiscotheek in Valkenburg, waar veel kroegentochten voorbijkwamen. Iedere 1,5 uur ander publiek voor je neus. Dus kon ik ‘Now that we found love’ van Heavy D. & The Boyz, de zomerhit toen, wel 4 of 5 keer op een avond draaien. 

Iets waar bij de radio al helemaal op neergekeken wordt is het herhalen van je eigen content. Of zelfs hele radioprogramma’s. Maar waarom eigenlijk? In de tijd dat ik bij Radio Veronica werkte was ik er trots op dat we om 22u ‘s avonds een stuk terug in de hitlijst gingen om zo de luisterduur te verlengen én mensen die ‘s nachts moesten werken ook te kunnen trakteren op goede nummers uit de lijst. 

Niet zoals bij NPO Radio 2 waar je op oudejaarsavond om even voor 24u moet luisteren om de nummer 1 uit de Top 2000 te horen. Ja leuk bedacht, maar praktisch is anders.

‘It’s not unusual’
We herhalen bij de radio dus de muziek. De commercials zijn ook een tijd hetzelfde. De vormgeving (jingles, sweepers en achtergrondmuziek) zijn hetzelfde en worden vaak herhaald. Maar als een deejay een geniaal stukje waar veel respons op kwam herhaalt dan is hij meteen lui en ‘kan dat toch echt niet’. 

Ik heb me er altijd weinig van aangetrokken. Van sommige stukjes radio die ik online had gezet wist ik zelfs dat het hits waren geworden, die luisteraars aan elkaar doorstuurden. Waarom die hit dan niet claimen en gewoon opnieuw uitzenden? Tom Jones zingt ‘It’s not unusual’ toch ook op iedere bruiloft waar hij nog staat?

Geniale stukjes claimen

Als we radio richting de toekomst willen redden moeten we vanuit een andere invalshoek naar het medium gaan kijken. Stukjes radio van 10 jaar terug gaan nog steeds viral en rond van mobiel naar mobiel via whatsapp. 

Wat leren we hiervan? Dat goeie content goeie content is, hoe oud het ook is en hoe vaak je het al hebt laten horen. ‘I want to break free’ van Queen werd ook niet maar één keer uitgezonden, laat staan ‘Bohemian Rhapsody’.

Ik zou de radiomakers van deze tijd dan ook willen uitdagen om hun pijlen op een aantal geniale stukjes radio te richten en deze te claimen. Radiostations zou ik op hun beurt willen uitdagen deze content op allerlei manieren aan te bieden. 

Radio op maat

Zoals ik al eerder vertelde in een interview met Martin Slijper op Radio.nl , Talpa Radio zou haar muziekstreamingdienst Juke zo snel mogelijk kunnen, nee, moeten opleuken met de content van hun entertainers. 

Opdat ik gewoon kan aanvinken ‘de leukste stukjes van Radio 10’s Somertijd’ met de muziek die ik leuk vind, of ‘Het beste van Edwin Evers uit 2017 en 2018’ met lekkere dancetracks, als ik op zaterdagavond van Amsterdam naar Limburg rij.

Dát is radio op maat en uiteindelijk de manier om te overleven in een markt waarbij de klant z’n luister- en kijktijd zélf optimaliseert.

Patrick Kicken – (augustus 2018 – spreekbuis.nl)


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Is radio ouderwets? Het grote radioavontuur dat effectief zo’n dertig jaar in beslag nam voor
Van radio naar podcast! Zaterdag 28 september, was het podcastfestival in Amsterdam, waar enthousiastelingen over
Lekker los in de Nieuwe Revue Ik schrijf dit stukkie op de dag dat het
John de Mol en de Chinezen Ik had een enge droom vannacht. Ik droomde dat
Ik lees in een artikel dat Igmar Felicia op zoek is naar een sidekick voor
Lachen met Wietze Chapeau, Wietze de Jager doet de 538 ochtendshow. Stand in voor Frank
Alhoewel de titel van dit schrijfsel doet vermoeden dat ik hier een boekje open ga
Timur, Coen en de telefoontjes Het zal je niet ontgaan zijn. Timur Perlin, deejay bij

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder – 44 (video)

De Playa Papers – 14 (audio & Baffle 22)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 38 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 41 (video)

Dick is (nog steeds) radio actief (3)

Geen plaatje maar weer (32)

Sluiten