fbpx

Kicken op radio en zo (17) Herhaling bij de radio

‘Nieuw voor u!’

In de zomertijd zien we veel herhalingen op TV. Normaalste zaak van de wereld. En helemaal niet zo erg als het lijkt. Wat maakt mij het nou uit of iets voor een tweede of zelfs derde keer op TV is, als ik het nog niet gezien heb is het nieuw voor mij. Zelfde geldt voor een tweedehandszaak waar ik ooit was, waar boven de deur hing ‘Nieuw voor U!’.

Bij de radio is er altijd veel discussie over herhaling. We zouden bepaalde nummers te vaak draaien. Terwijl als je weet uit onderzoek dat mensen maar maximaal 20 minuten naar je luisteren in de middagspits je zelfs ieder uur dezelfde hits zou kunnen programmeren. 


Lees verder onder de advertentie


Herhalen van content

Ik draaide in mijn jonge jaren in een toeristendiscotheek in Valkenburg, waar veel kroegentochten voorbijkwamen. Iedere 1,5 uur ander publiek voor je neus. Dus kon ik ‘Now that we found love’ van Heavy D. & The Boyz, de zomerhit toen, wel 4 of 5 keer op een avond draaien. 

Iets waar bij de radio al helemaal op neergekeken wordt is het herhalen van je eigen content. Of zelfs hele radioprogramma’s. Maar waarom eigenlijk? In de tijd dat ik bij Radio Veronica werkte was ik er trots op dat we om 22u ‘s avonds een stuk terug in de hitlijst gingen om zo de luisterduur te verlengen én mensen die ‘s nachts moesten werken ook te kunnen trakteren op goede nummers uit de lijst. 

Niet zoals bij NPO Radio 2 waar je op oudejaarsavond om even voor 24u moet luisteren om de nummer 1 uit de Top 2000 te horen. Ja leuk bedacht, maar praktisch is anders.

‘It’s not unusual’
We herhalen bij de radio dus de muziek. De commercials zijn ook een tijd hetzelfde. De vormgeving (jingles, sweepers en achtergrondmuziek) zijn hetzelfde en worden vaak herhaald. Maar als een deejay een geniaal stukje waar veel respons op kwam herhaalt dan is hij meteen lui en ‘kan dat toch echt niet’. 

Ik heb me er altijd weinig van aangetrokken. Van sommige stukjes radio die ik online had gezet wist ik zelfs dat het hits waren geworden, die luisteraars aan elkaar doorstuurden. Waarom die hit dan niet claimen en gewoon opnieuw uitzenden? Tom Jones zingt ‘It’s not unusual’ toch ook op iedere bruiloft waar hij nog staat?Geniale stukjes claimen

Als we radio richting de toekomst willen redden moeten we vanuit een andere invalshoek naar het medium gaan kijken. Stukjes radio van 10 jaar terug gaan nog steeds viral en rond van mobiel naar mobiel via whatsapp. 

Wat leren we hiervan? Dat goeie content goeie content is, hoe oud het ook is en hoe vaak je het al hebt laten horen. ‘I want to break free’ van Queen werd ook niet maar één keer uitgezonden, laat staan ‘Bohemian Rhapsody’.

Ik zou de radiomakers van deze tijd dan ook willen uitdagen om hun pijlen op een aantal geniale stukjes radio te richten en deze te claimen. Radiostations zou ik op hun beurt willen uitdagen deze content op allerlei manieren aan te bieden. 

Radio op maat

Zoals ik al eerder vertelde in een interview met Martin Slijper op Radio.nl , Talpa Radio zou haar muziekstreamingdienst Juke zo snel mogelijk kunnen, nee, moeten opleuken met de content van hun entertainers. 

Opdat ik gewoon kan aanvinken ‘de leukste stukjes van Radio 10’s Somertijd’ met de muziek die ik leuk vind, of ‘Het beste van Edwin Evers uit 2017 en 2018’ met lekkere dancetracks, als ik op zaterdagavond van Amsterdam naar Limburg rij.

Dát is radio op maat en uiteindelijk de manier om te overleven in een markt waarbij de klant z’n luister- en kijktijd zélf optimaliseert.

Patrick Kicken – (augustus 2018 – spreekbuis.nl)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo (16) Geen verbeelding Onnozel en ijdel gedoe Iets wat we in de radiowereld vergeten lijken te zijn is dat alles mogelijk is. Het is entertainment dus we kunnen het zo gek en spannend maken als we zel...
Kicken op radio en zo (15) Het manco van radio-coaching Radio-liefhebbers Oh wacht, volgens mij is er één groep mensen in radioland die ik nog niet voor het hoofd heb gestoten met mijn kleine schrijfsels online en dat zijn de... radi...
Kicken op radio en zo (14) Vernieuwing bij de radio Vernieuwing bij de radio. Doen we daar eigenlijk nog wel aan? Of kiezen we toch allemaal voor de veilige, bekende weg? En valt er eigenlijk wel wat te vernieuwen aan radio? We zijn...
Kicken op radio en zo (13) De onzekere jock Een circusmeester Het blijft een raar vak radio. Wij jocks staan over het algemeen te boek als luie honden die het liefst nog willen dat hun brood voor ze gesmeerd wordt en zich...
Kicken op radio en zo (12) Producers en deejays Een assistent(e) Ik zat eerst natuurlijk bij de lokale omroep, later vanaf 1995 bij de Landelijke Radio. Waar ik het eerst helemaal in m'n eentje moest doen, werd ik vanaf '95 g...
Kicken op radio en zo – 11 (video) De veejay moet terug! Grote Inspiratiebron Vol weemoed las ik het bericht op Radio.NL dat het al meer dan 21 jaar geleden is dat Veronica's Call TV niet meer te zien was in de late avond en nachtelij...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder – 44 (video)
De Playa Papers – 14 (audio & Baffle 22)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 38 (video)
Nostalgische column Hans Knot – 41 (video)
Dick is (nog steeds) radio actief (3)
Geen plaatje maar weer (32)
Sluiten