RadioVisie

  • .
    .

Kerstlijst van Noordzee vanaf de Noordzee

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Tussen Kerst en nieuwjaar is er altijd een verhoogde belangstelling voor allerlei toplijsten en hit-overzichten. Juist vóór dit genummerde muzikale geweld losbarst presenteert Ferry Eden op zaterdag 18 december, via Foute Muziek Radio, de ‘Noordzee top 50’ van 48 jaar geleden. Het gaat om aflevering 144. Exact hetzelfde Noordzee nieuwsbulletin van toen wordt, net als op 22 december 1973, op het hele uur wederom gelezen door Marc van Amstel. 

Marc van Amstel en Hans ten Hooge waren rond de kerst de twee Nederlandstalige presentatoren-nieuwslezers van dienst op het zendschip MEBO II. De Top 50 werd indertijd vooraf opgenomen in studio ‘De Hofstede’ van uitgeverij Strengholt in Naarden en zoals vrijwel altijd gepresenteerd door Ferry Maat. De week ervoor echter kwam het programma, om niet geheel duidelijke redenen, live vanaf boord in een presentatie van nieuwslezer Gerard Smit. 

In aflevering 144 was Ferry Maat terug en vertelde hij dat ook de tune en de jingles ‘er weer waren’. Dat is echter maar gedeeltelijk waar, want het jingle-gebruik was anders dan gewoonlijk en eigenlijk minimaal. Zo werden de acht nieuwe platen niet vooraf gegaan door de bekende ‘Right on’-jingle en was er ook geen enkele Ferry Maat-jingle te horen. Een andere bijzonderheid met de vijftig platen in drie uur, was het afwijkende aantal nummers per uur, gewoonlijk 16-17-17.

In de drie uren op 22 december 1973 was de verdeling: 17-18-15. Ferry Maat wilde in de Top 10 de lange platen helemaal laten horen (Henk Elsink: Johanna, Cockney Rebel: Sebastian, Gerard Cox: ’t is weer voorbij die mooie zomer). Dat ging zowel ten koste van de resumés (mogelijk ook omdat de tune daarvan was zoek geraakt) als van platen uit eerdere uren, die werden ingekort. In de retro Top 50 van morgen is dat niet anders, alhoewel op het jingle-gebruik en de herkenbaarheid daarvan niet beknibbeld wordt. 

Vier zendschepen teveel

Het najaar van 1973 was binnen de gelederen van Radio Noordzee Internationaal onrustig begonnen. Dat kwam omdat de dagen van RNI geteld leken en 1974 wel eens het laatste jaar kon worden. De politiek was in meerderheid voornemens om een eind te maken aan de zeezenders, ook al omdat er ondertussen vier zendschepen voor de kust lagen (Veronica, Noordzee, Caroline/Mi Amigo, Atlantis). 

Het was duidelijk dat de actie ‘Radio Noordzee, hou’m in de lucht’ onvoldoende leden had opgeleverd om RTV Noordzee aan een legale status te helpen. Bovendien zag Strengholt-baas Guus Jansen, eigenaar van Radio Noordzee Internationaal, weinig in die officiële omroep zonder reclamemogelijkheden. Hij had de Noordzee-dj’s een werkgelegenheidsgarantie binnen Strengholt beloofd in ruil voor een ondertekende loyaliteitsverklaring, dit om hun vroegtijdige vertrek te voorkomen. Ferry de Groot en Peter Holland weigerden en werden na gedoe ontslagen; Nico Steenbergen vertrok ook.  

Vooral de zondagen op de 220 meter middengolf of FM kanaal 44 klonken sinds november anders met onder meer de start van de ‘Soulshow’ van Ferry Maat. Nieuwe programma’s waren die van Jan Boezeroen en ook Willy & Willeke (Alberti). Het laatste programma werd qua geluidstechniek ook ‘geschoven’ door John de Mol Jr, zoon van Noordzee-baas John de Mol Sr. Willeke en John Jr. traden later in het huwelijk en kregen begin 1979 een zoon, de bekende huidige acteur Johnny de Mol.    

In de Top 50 van 22 december 1973 zitten zeven nieuwe platen, acht oude treiterschijven en diverse échte Noordzee-plaatjes, zoals die van John D. Bryant, Kris Kristoffersen en diverse soulnummers zoals die van Harold Melvin & The Blue Notes , The O’Jays en Isley Brothers. Aflevering 144 van de Radio Noordzee Top 50 is morgen, zaterdag 18 december tussen 12:00 en 15:00 uur, te beluisteren bij Foute Muziek Radio. Wie niet kan/kon luisteren krijgt volgende week in een editie van ‘Het Blad’ bij RadioVisie de downloadlink. 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx