RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kerkzender legt landpiraat het zwijgen op (audio)

Radio Bloemendaal, we schreven er gisteren nog over. Na 74 jaar kwam er immers een einde aan hun uitzendingen op de middengolf. Alweer een stukje radiogeschiedenis dat definitief kan worden bijgeschreven in het ‘grote dagboek’.

Als de naam u niks zegt, dan is er veel kans dat u nog geen 55-plusser bent. Da’s mooi, want dan kan u nog heel lang naar de radio luisteren. Bent u wel lid van de seniorenclub, dan hebt u iets minder luisterjaren te goed maar kan u wel terugblikken op heel wat spannende radio-avonturen. Zoals eentje dat zich afspeelde in het voorjaar van 1977.

Radiopiraat met professionele allures 

Het was een prima jaar. Radio Mij Amigo en Radio Caroline waren in de lucht en in Vlaanderen doken warempel twee landpiraten op. Radio 227 vanuit Dentergem was een intitiatief van… RadioVisie. Niet officieel wegens nogal gevaarlijk, maar driekwart van de toenmalige redactie was op één of andere manier betrokken bij de zondagse uitzendingen.

Maanden eerder, alweer in 1976, was Radio 245 begonnen met uitzenden. En die mannen (en één vrouw) deden dat, alles in acht genomen, prima. Ze waren er op zaterdag én zondag, telkens van 10:00 tot 18:00 uur. De landpiraat beschikte over een prima zender (100 Watt kristal gestuurd), had een zuiver signaal en was perfect gemoduleerd.

Ook hun antenne was meer dan behoorlijk. Vijf meter lang, met liefst vijftig meter tegencapaciteit, plus een gecompliceerde aarding. De zender was zelfbouw en eigendom van electro-technisch ingenieur dhr. Govaert. De plek van waaruit het allemaal gebeurde was de Staakstraat in Assenede. De uitzendingen konden in een straal van ruim honderd kilometer beluisterd worden.

Een grensgeval

De dj’s waren allen vrienden. De programma’s werden een weekend eerder op band opgenomen in een plaatselijke dancing. Omdat er verder niet al teveel te beleven viel op zaterdag én zondag op de middengolf, hadden zowel Radio 227 als Radio 245 behoorlijk wat luisteraars. Door z’n ligging, een grensdorp, scoorde 245, genoemd naar de gebruikte golflengte, heel wat luisteraars in Vlaanderen én in Nederland

Maar, en hier komt dan eindelijk Radio Bloemendaal voor in het verhaal… De Nederlandse officiële kerkzender maakte eveneens gebruik van de 245 meter. Al lagen beide plekken 215 kilometer uit elkaar, toch ondervond de kerkomroep storingen uit Vlaanderen. Er volgde een klacht, waarna de Rotterdamse RCD de boosdoener al snel wist te lokaliseren.

Op 9 juli 1977, om 18:00 uur, pakten de opsporingsdiensten met een indrukwekkend machtsvertoon uit. Zowel de Rotterdamse RCD als de politie van Assenede en Sas van Gent, maar ook de Rijkswacht van Bassevelde waren opgetrommeld.

Heynen

De zender die in een gesloten garage van een leegstaand huis stond kon niet onmiddellijk het zwijgen worden opgelegd omdat de eigenaar niet kon worden gevonden. Helaas, ijverige buren hielpen dan maar een handje. De zendantenne en apparatuur werden verzegeld. Later werd die opgehaald door de Belgische PTT.

227 stopt er vrijwillig mee

De programmaleider van Radio 245 liet daarop noteren: “Het was onze droom, ons ideaal, een hobby. Niet alleen dit zijn we nu kwijt maar ook ons materiaal. Daarom hebben we na beraad besloten de hulp van onze luisteraars in te roepen. U kunt dit doen door onze afscheidscassette of band te kopen die handelt over de geschiedenis van Radio 245”.

De actie zorgde niet enkel voor beroering bij de betrokken en de luisteraars, ook de kranten brachten het verhaal. De kleine gereformeerde omroep uit Nederland was plots bekend in Vlaanderen. Radio 227 ging nog heel even door met de zondagse uitzendingen, maar toen er een tip binnenliep over een nieuwe gecoördineerde actie tegen de ‘piraat’, werd wijselijk besloten het illegale hoofdstuk vroegtijdig af te sluiten. (Met dank aan Walter Galle)


Radio 245


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx