De Nederlandse staatssecretaris Mona Keijzer ziet dan toch af van een nieuwe verdeling van de DAB+ en FM-frequenties van de landelijke en regionale commerciële radiozenders. DPG Media (Qmusic), Talpa Network (Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10), RadioCorp (Slam! en 100% NL), FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio), Mediahuis/NRC Media (Sublime), alsmede de regionale commerciële radiostations kunnen daarbij tot minimaal 1 september 2024 blijven uitzenden op hun etherfrequenties. De radiostations hebben sinds 2003 hun huidige frequenties. Dat bericht Nederlands Medianieuws.
De staatssecretaris zei een en ander naar aanleiding van een motie die Joba van den Berg (CDA) indiende, mede namens de VVD, D66, Christenunie, PvdA en PVV, waardoor die een grote meerderheid heeft. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de motie die overigens spreekt over een verlenging van 3 jaar tot 1 september 2025.
De staatssecretaris wil uitgaan van minimaal 2 jaar verlenging. Indien de onderbouwing het mogelijk maakt kan dit ook 3 jaar zijn, gaf de staatssecretaris aan.
Mona Keijzer (CDA) zei eerder dat het SEO Economisch Onderzoek concludeerde dat een verlenging niet opportuun is. In het debat gaf ze aan dat er geen zicht is op economisch herstel en dat dat verder weg ligt dan ooit. Ze herziet haar standpunt vanwege de ruime meerderheid van de kamer.
Ze herinnerde er ook aan dat in het frequentiebesluit is opgenomen dat een verdeling moet “tenzij er algemene, maatschappelijke, culturele, economische belangen bestaan”. De staatssecretaris wil vaststellen wat die belangen zijn en dat er een prijs moet moeten wordt bepaald voor de verlenging.
De Vereniging voor Commerciele Radio, de koepel van de bestaande landelijke commerciële radio’s, pleit al sinds het voorjaar voor een noodverlenging van haar frequenties. Vooral Kink, dat in zijn huidige vorm pas op 1 februari 2019 startte, is een felle tegenstander. De meerderheid van de Tweede Kamer wil ook dat er overleg met de sector komt om DAB+-only radiostations meer mogelijk te maken.
Onbegrijpelijk dat hiervoor wordt gekozen terwijl het adviescollege adviseerde om opnieuw te verdelen.