(K)ei-goed: een Paasweekend lang Mi Amigo De krant El Punt Avui roemt de pionier nu ook 

Leestijd: 4 minuten

Mi Amigo Revival Weekend

Op 31 maart en 1 april (vandaag en morgen) kan via de website van The Mi Amigo Revival Weekend maar liefst 48 uur muziek, jingles, commercials en tunes van Radio Mi Amigo worden beluisterd. Het zijn originele opnames uit de periode 1974-1978, tapes uit de Nederlandse studio’s, uit die van Playa de Aro of uit de boordstudio. 

Hoe luisteren?

De stream is sinds gisteren beschikbaar, tot en met zondag 1 april om middernacht. Inloggen kan via deze exclusieve toegangspagina . Omdat er ook vraag bleek te zijn naar een Shoutbox, werd een basisversie ervan, op de valreep toegevoegd op de website. Check the tab ‘Shoutbox’.

Luisteren naar de geplande shows kan vanaf vandaag om 07:00 uur, tot en met zondag 1 april om 18:00 uur. Klikken op ‘Listen Live’, en via de verstuurde M3U file wordt uw media-player gestart. Voor smartphones kan een ‘custom app’ worden gedownload in de Playstore (voor Andoid) en Blackberry World (voor Blackberry), de details staan dan op de website. In een vorig artikel hebben we de volledige lijst van programma’s opgenomen.

Opnieuw in een Spaanse krant

De Catalaanse krant El Punt Avui had eergisteren (29 april) opnieuw een artikel over de gouden jaren die de ‘piraat’ ook betekende voor het toerisme in Play de Aro en de Costa Brava. Joan Perich, van Radio Platja d’Aro heeft onlangs de 6e Local Research Award van de Jordi Comas Foundation gewonnen. Daaraan is een prijs verbonden die verder onderzoek sponsort naar de hulp die het piratenstation aan de streek gaf. 

Joan Perich had twee bronnen voor zijn onderzoek. Enerzijds de verhalen van een technicus, die destijds in Spanje was blijven wonen. Hij werkte ook aan dossier over de radio’s aan de Costa Brava, van de eerste Radio Liberty, de plaatselijke radio’s uit de jaren vijftig, tot uiteindelijk Radio Mi Amigo. 

De geschiedenis

De onderzoeker kent de geschiedenis van het radiostation zeer goed. Van de komst in het begin van 1975, toen ze op de vlucht waren voor de Belgische wetgeving die uitzendingen via radio, behalve de staatsomroep, nog verbood. Hoe het schip naar internationale wateren was gevaren en de crew onder leiding van Sylvain Tack naar Playa de Aro, 

De radiobaas had daar net een woning gebouwd en zag een manier om de gemeente te promoten bij ‘miljoenen’ luisteraars in België, Nederland en Frankrijk. De verantwoordelijken in Playa de Aro raakten volledig in de ban, ook al was het een ‘illegaal’ radiostation. Er was een positieve synergie om Playa de Aro en ook andere steden zoals Lloret de Mar, te promoten. 

Samenwerking

De uitzendingen werden aangeleverd vanuit Frankrijk, in het Nederlands. De chalet op de Mas Nou werd gebruikt om programma’s op band op te nemen, en naar het schip te brengen. Later zou dat op cassettes gebeuren, omdat die vanuit een helikopter konden worden  gedropt, samen met voedsel en andere voorzieningen voor het schip. 

Acties zoals ‘De Week van de Liefde’ in Playa de Aro werden via de radio gepromoot, er waren tot 10.000 deelnemers. SylvainTack zag het nog groter en huurde een trein naar de Costa Brava en zelfs één jaar een chartervlucht. Radio Mi Amigo werd getolereerd, ondanks het aandringen van België en Nederland. In persknipsels suggereerde de Spaanse overheid dat de omroep niets verkeerd deed.

Post-Franco tijdperk

Dat veranderde in 1978, toen de overgangsregering nieuwe internationale verdragen, zoals het verdrag van Straatsburg, ondertekende. De tolerantie was voorbij omdat maritieme piraterij verboden was. Burgemeester Joan Cargol (pro Franco) moest aftreden in Playa de Aro, dat heeft zeker meegespeeld in het lot. 

Silvain Tack trok in 1979 naar Haiti en raakte er bevriend met dictator Duvalier. Hij begon daar een feestzaal, wou toch wou naar België terugkeren en raakte uiteindelijk in de gevangenis. Onderzoeker Joan Perich is al op de hoogte dat er projecten zijn voor een film van de wafelbakker die Paul Severs begon te promoten, zijn eigen platenlabel oprichtte en uiteindelijk zijn eigen omroep. 

Het volledige artikel is hier te bezichtigen. Voor de vertaling uit het Catalaans moet u zelf zorgen, zelfs Puigdemont kan u op dit ogenblik niet helpen daarmee. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Vlaamse radio vanaf de Costa Brava (audio) Radio Mi Amigo dé promo machine voor Playa de A... Gisteren, zondag 25 februari hadden we in het artikel 'Playa de Aro erkent invloed Radio Mi Amigo' over Joan Perich, directeur van het Spaanse Ràdio Platja d’ Aro. Hij k...
Documentaire over aanslag op Mebo II (video) Aanstaande woensdag in Amsterdam (Bioscoop FC... De datum die in onderstaand artikel wordt vermeld is in laatste instantie verschoven naar de maand juni. De exacte dag wordt later bekend gemaakt. Het gebeurde op 15 mei 1971, het...
René over radio (1) 18 april 1973: We kunnen het toch proberen! Net als dit jaar viel die datum in 1973 op een woensdag. En het was een datum die er al al een hele tijd in werd gehamerd: het zou de dag worden van de demonstratie in Den Haag voo...
Radio Caroline op z’n paasbest (audio) Opgedragen aan Ad Roberts Toen de ‘keukenpret’ van Ton Schipper door een vuur vattende generator op 20 oktober 1978 het allerlaatste programma zou blijken te zijn dat door Radio Mi Amigo werd uitgezonden (e...
De ééndagse come back van Veronica Nabeschouwingen over 1 april 1976 Het is 5 april 1976. Radio Veronica is als zeezender al ruim negentien maanden uit de lucht, maar kreeg intussen wel zendtijd als legale omroepvereniging op onder andere Hilversum ...
Tim werd Bart en Otto gaf een Solex weg De betere 'aprilgrappen' van Radio Mi Amigo Aprilvissen, ze zijn van alle tijden, van en voor iedereen. Ook de media laten en lieten zich nooit onbetuigd. Bij RadioVisie hebben we dit jaar eveneens overlegd hoe we u om de tu...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Amptec
Amptec
Spotlight

4 gedachten over “(K)ei-goed: een Paasweekend lang Mi Amigo

 • vr 30 mrt 2018 om 14:40
  Permalink

  De stream is er sinds vanmiddag om 12.00 uur om precies te zijn. De kickoff is vanavond gepland om 19.00 uur. Programmatie is inderdaad vanaf morgen.

  Beantwoorden
 • vr 30 mrt 2018 om 14:55
  Permalink

  Het moment zal me altijd bijblijven. Veronica, Noordzee en Atlantis die de bewuste zomer er de stekker uithaalden. Mi Amigo tezamen met Caroline bleven doorgaan. De laatste de beste zo klonk het, en terecht !

  Beantwoorden
 • vr 30 mrt 2018 om 15:10
  Permalink

  Een RSL op middengolf 1188 KHz voor Vlaanderen had helemaal de max geweest ! Een kleine troost, in Nederland zijn er toch een aantal AM stations zijn die dit evenement op antenne brengen.

  Beantwoorden
 • za 31 mrt 2018 om 14:21
  Permalink

  Caroline North is trouwens dit weekend ook on air via de AM-frequentie en de stream van Manx.
  Heel het paasweekend zamelen ze geld in om de Ross Revenge tiptop te houden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *