RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Katia Segers (sp.a) over Hit!-arrest

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De voorbije dagen heeft de schorsing van de erkenning van Hit! door de Raad van State flink wat ‘kolommen’ gevuld. Sinds maandagochtend zijn nu ook de betrokken hoofdrolspelers, de Administratie Media en de NV C FM, de licentiehouder van ‘netwerk 3’, officieel op de hoogte gebracht.

Zoals u gisteren al kon lezen bij RadioVisie, zijn intussen drie parlementaire vragen ingediend door respectievelijk CD&V, NV-A en sp.a. Onze man in het parlement schoof aan bij Katia Segers, die laatst geciteerde politieke partij vertegenwoordigt. De Vlaams-Brabantse is trouwens niet de eerste de beste, want de politica is al een hele carrièrre professor Media aan de VUB in Brussel. Dit is haar standpunt:

Desnoods op ‘plaatsbezoek’

“Het arrest van de Raad van State bevestigt dat de beoordelingsprocedure aan een evaluatie moet onderworpen worden en er een reality check moet ingebouwd worden. Die is helemaal niet gebeurd. De beoordelaars hebben alleen op basis van het ingediende dossier beoordeeld, louter op basis van wat de indienaars op papier beloofden. De beoordelaars moeten de kans krijgen om op plaatsbezoek te gaan (bijvoorbeeld om na te gaan of de technische criteria vervuld zijn), de indieners moeten de optie hebben om hun dossier mondeling te komen toelichten en om zoals in het kader van het Kunstendecreet, de mogelijkheid tot verweer krijgen bij een pre-advies. Zoals dat nu het geval is, worden bepaalde pistes in de aanvraagdossiers al te gemakkelijk geïnterpreteerd als concrete engagementen, vastgelegde contracten, … terwijl dat niet noodzakelijk het geval is. Dat blijkt nu ook concreet uit dit specifieke dossier en het arrest van de RvS”.

Nog niet ten gronde

“Uiteraard is het arrest slechts een schorsing van de erkenning van de netwerkradio op pakket 3 en hoegenaamd geen vernietiging van die erkenning. Het is koffiedik kijken wat de uiteindelijke uitspraak ten gronde zal zijn en we kunnen niet anders dan de RvS haar werk laten doen en hopen dat die uitspraak snel valt. Als het toch op een vernietiging uitdraait, lijkt het me logisch dat er voor dit frequentiepakket een nieuwe erkenningsronde uitgeschreven wordt én dat tegen dan de procedure bijgestuurd wordt, opdat het beste dossier, niet alleen op papier, maar ook in de realiteit, het haalt. ”

Wordt vervolgd met een drieledige parlementaire vraag daaromtrent. 

° Lees ook: Raad van State scoorde een Hit!
° Lees ook: Het Hit!-arrest gepubliceerd
° Lees ook: Raad van State schorst Hit!


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Erwin
Erwin
28 februari 2018 - 22:18 22:18

Schorsing betekent inderdaad geen nietigverklaring, maar het lijkt me dusdanig duidelijk dat dit pakket niet opnieuw aan Hit FM kan toegewezen worden gezien er hier sprake is van misleiding en een dossier dat zo malafide is als de pest. Het pakket moet opnieuw beschikbaar worden voor iedereen die er interesse in heeft. Anders is dit precedenten scheppen met als gevolg dat Top radio (of andere geïnteresseerde kandidaten) alweer naar de RVS kunnen stappen. En wat dossierinhoud betreft? Niemand (en al zeker de lokale niet) zal het kunnen uitvoeren zoals op papier. Te duur, en onrealistisch, zeker met de toegekende vermogens en de storingen van Waalse zenders daar nog eens bovenop.

R&T
R&T
28 februari 2018 - 21:11 21:11

Onverantwoord, asociaal dat ervaren radio’s met 10tallen jaren ervaring, die perfect inhaken op het streeknieuws, met live-uitzendingen en eigen medewerkers monddood werden gemaakt. Deze radio’s mochten best geëvalueerd worden en indien nodig tot aanpassingen gedwongen. Dat er meer samenwerkingen moeten komen, kan niet anders door de concurrentie van de grote bevoordeelde groepen die in heel Vlaanderen meerdere frequenties met hoge vermogens hebben. De ketens worden vervangen door netwerken… Waarom niet eerder provincieradio’s ipv ketenradio’s. Maar ketenradio’s kwamen er ook omdat de kleinere het financieel en sociaal moeilijk hebben. Overal is er een tekort aan vrijwilligers en losse medewerkers, inkomsten, internet en vermogen om hoorbaar uit te zenden. De principes van de mediaminister staan in schril contrast met hun politieke partij. Of verbinden ze zich aan de kapitaalkrachtige groepen want de gewone zelfstandige wordt ook vertrappeld door de grote ketens die bevoordeeld worden. Het warme, menselijke samenhorigheidsgevoel telt niet meer. No more friends, maar big money in een koele, egoïstische maatschappij.

Als ouderen hun gading vonden bij lokale radio’s in Vlaams-Brabant, Zenne en Markvallei, Ninove en Haaltert..wat is daar verkeerd aan? Bepaalt de vrijhandel wat we nog mogen doen? Gun de mensen plezier, ambiance en vriendschap.. Dat zal de maatschappij innerlijk versterken dan deze gejaagde, individualistische maatschappij waar “me myself and I” alleen tellen. Concurrentie moet toch onder dezelfde voorwaarden kunnen gebeuren, want anders verliest de basis. Orde op zaken zetten doe je niet door het merendeel van ervaren, sociale radiomakers het zwijgen op te leggen en nog grote nieuwe radio’s toe te laten. Een lokale radio heeft dan ook het recht op meerdere zenders om een bepaalde, georganiseerde, samenwerkende regio te bereiken.

Politici met media-ervaring, steun de radio’s dicht bij het volk met leuke muziek en streekinfo. Dat geeft ook een beter gevoel. Er kan toch samenwerking zijn als je op dezelfde frequentie een andere streekgebonden radio hoort en je voorbij je toegestane zendvermogen bent. Wees creatief en steun elkaar zodat samen sterker de doorslag geeft!

victor olsen
victor olsen
28 februari 2018 - 19:01 19:01

De RVS kan inderdaad alleen beslissingen vernietigen.
De minister kan natuurlijk wel beslissingen nemen.
Het laatste woord is aan de minister dus.

Maarten
Maarten
1 maart 2018 - 08:33 08:33
Antwoord aan  victor olsen

Inderdaad, bij vernietiging is er geen enkele reden om een nieuwe procedure uit te schrijven, maar kan de erkenning gewoon naar de partij gaan die dan als eerste eindigt.
Maar zoals we gezien hebben bij de lokale frequenties, heeft de minister er daar voor gekozen om frequenties niet te verdelen als er ergens een kandidaat uitgesloten moest worden.

Bart
Bart
28 februari 2018 - 13:02 13:02

Waarom zou er een nieuwe erkenningsronde moeten plaatsvinden… indien tijdens een sportwedstrijd iemand op doping betrapt wordt ga je toch ook de wedstrijd niet opnieuw laten doorgaan ?

Gans deze erkenningsronde is trouwens één grote klucht… waarom niet eerst de bestaande zenders grondig evalueren ? Indien er dan paketten vrijkomen (wegens het niet voldoen aan het dossier) kan men deze openstellen voor nieuwe kandidaten, maar je gaat toch geen bestaande vergunningen intrekken (stel je voor dat normale commerciele bedrijven op deze manier zouden werken).

Kortom… weeral de zoveelste wereldvreemde politieke visie.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
28 februari 2018 - 16:09 16:09
Antwoord aan  Bart

Het gaat hier niet om een politieke visie, wel om een juridische visie. De Raad van State heeft de vraag van TOPradio om het pakket 3 aan hen toe te kennen expliciet verworpen.

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx