RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Karma 7 – kinderboek met links naar zeezenders

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

OK, in dit verhaal komt helemaal geen radio voor, laat staan zeezenders. Maar toch is er deze week in Nederland een kinderboek verschenen waar wel heel veel raakvlakken met ‘radio’ in zit. Het verhaal Karma 7 van auteur Nienke Disco (foto bovenaan), en dit is haar échte naam, speelt zich af in Radio Kootwijk; een dorp in het bosrijke Veluwe waar in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw de zendinstallatie stond van de Hilversumse omroepen. 

Ook kwam daar de voorloper van de Nederlandse Wereldomroep, de PHOHI vandaan. Centraal in het verhaal staat het gebouw dat er De Kathedraal wordt genoemd. Dit was echter het complex waar de zendinstallaties stonden die West-Europa en de rest van de wereld van radioprogramma’s voorzagen. 

Zoals gezegd, ‘radio’ komt in het verhaal zélf niet voor.  In Karma 7 is Willow  een paar maanden geleden vanuit Amsterdam verhuisd naar het gehucht Radio Kootwijk.  Ze kan maar moeilijk wennen aan het kleine, dorpse leven. Wanneer haar beste vriend Troy haar uitdaagt om ‘s nachts naar de mysterieuze Kathedraal (oftewel: het voormalige zendgebouw) te gaan, waar het volgens de geruchten zou spoken, zegt ze ja. 

Wat ze op dat moment nog niet weet, is dat die nachtelijke ontdekkingstocht misschien wel eens catastrofale gevolgen zou kunnen hebben. Niet alleen voor Willow en Troy, maar ook voor het voortbestaan van de mensheid… Wat als het kwaad overwint? Waar blijven wij dan? Hoe overleven wij in een Zonderwereld? Fictie en werkelijkheid komen dus bijeen op de plek waar ooit zes zendmasten stonden met een hoogte van ieder 212 meter.  De laatste werd in maart 1980 naar beneden gehaald. 

Maar niet alleen de Kathedraal in het boek, ook Nienke Disco zélf heeft een radiohistorie. Twee jaar lang presenteerde ze een middagprogramma op 100% NL. De uitgever is het mediabedrijf Strengholt uit Naarden, dat in de jaren 70 de Nederlandstalige uitzendingen van de zeezender Radio Noordzee, vanaf de MEBO II exploiteerde. Ook in de jaren 90 was Strengholt actief met ditmaal wél een zendvergunning onder de naam Radio Noordzee. Dit station kwam later in handen van DPG Media en gaat in Nederland nu door onder de naam Qmusic. 

In het gebouw van Strengholt, waar vroeger de banden voor het zendschip MEBO II werden opgenomen, zijn alweer vele jaren de radiostations 100% NL en SLAM! gevestigd. Milieu-organisatie Greenpeace verleende medewerking middels QR-codes die je in het boek vindt waarmee je vervolgens via je mobiel filmpjes kunt bekijken. In de jaren 70, na het Nederlandse verbod op de piratenschepen op zee, verzorgde Greenpeace een aantal malen de bevoorrading van het zendschip van Radio Caroline. 

En nog een ander leuk weetje over Radio Kootwijk; het is de woonplaats van de Nederlandse RTL4-nieuwslezer Jan de Hoop, die de zeezenderluisteraars uit de jaren 70 dan weer zullen kennen als Radio Mi Amigo dj Frank van der Mast.  Kortom, een kinderboek dat niet over ‘radio’ gaat met heel veel links naar het medium en vooral ook naar zeezenders. En met een auteur die van haar achternaam, helemaal en echt waar, Disco heet. (HV)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland: Antoinette Hertsenberg wint ‘Media Oeuvre Award’ (video)

In het NPO Radio 1-programma 'De Perstribune' werd presentatrice Antoinette Hertsenberg (AVROTROS) gisteren - zondag Lees verder

Boek over honderd jaar BBC 

De moeder (en vader) aller publieke omroepen in Europa is (bijna) een eeuw oud. Goed Lees verder

Blad 1473: MNM, Interne Keuken, CrossMediaal

• MNM steunt studenten met De MNM Blokhut in Gent • Waarom de Vlaamse pers Lees verder

Johan Derksen blijft radiomaken (video)

De man werd in één klap - pats boem paukeslag - ook bekend bij het Lees verder

Het gaat niet goed met de persvrijheid in de Lage Landen

De eerste sporen van wat later RadioVisie zou worden, zijn terug te vinden in 1970. Lees verder

Donkere wolken boven AETHER opgeklaard

Het voortbestaan van AETHER op papier was onzeker geworden door vergrijzing van de lezers en Lees verder

NOS en regionale omroepen sluiten alliantie

Met als doel een betere en toekomstbestendige nieuwsvoorziening voor alle inwoners.

DPG Media en Groupe Rossel finaliseren overname RTL Belgium

DPG Media en Groupe Rossel melden dat de overname van RTL Belgium definitief is afgerond. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x