fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Karma 7 – kinderboek met links naar zeezenders

OK, in dit verhaal komt helemaal geen radio voor, laat staan zeezenders. Maar toch is er deze week in Nederland een kinderboek verschenen waar wel heel veel raakvlakken met ‘radio’ in zit. Het verhaal Karma 7 van auteur Nienke Disco (foto bovenaan), en dit is haar échte naam, speelt zich af in Radio Kootwijk; een dorp in het bosrijke Veluwe waar in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw de zendinstallatie stond van de Hilversumse omroepen. 

Ook kwam daar de voorloper van de Nederlandse Wereldomroep, de PHOHI vandaan. Centraal in het verhaal staat het gebouw dat er De Kathedraal wordt genoemd. Dit was echter het complex waar de zendinstallaties stonden die West-Europa en de rest van de wereld van radioprogramma’s voorzagen. 

Zoals gezegd, ‘radio’ komt in het verhaal zélf niet voor.  In Karma 7 is Willow  een paar maanden geleden vanuit Amsterdam verhuisd naar het gehucht Radio Kootwijk.  Ze kan maar moeilijk wennen aan het kleine, dorpse leven. Wanneer haar beste vriend Troy haar uitdaagt om ’s nachts naar de mysterieuze Kathedraal (oftewel: het voormalige zendgebouw) te gaan, waar het volgens de geruchten zou spoken, zegt ze ja. 

Wat ze op dat moment nog niet weet, is dat die nachtelijke ontdekkingstocht misschien wel eens catastrofale gevolgen zou kunnen hebben. Niet alleen voor Willow en Troy, maar ook voor het voortbestaan van de mensheid… Wat als het kwaad overwint? Waar blijven wij dan? Hoe overleven wij in een Zonderwereld? Fictie en werkelijkheid komen dus bijeen op de plek waar ooit zes zendmasten stonden met een hoogte van ieder 212 meter.  De laatste werd in maart 1980 naar beneden gehaald. 

Maar niet alleen de Kathedraal in het boek, ook Nienke Disco zélf heeft een radiohistorie. Twee jaar lang presenteerde ze een middagprogramma op 100% NL. De uitgever is het mediabedrijf Strengholt uit Naarden, dat in de jaren 70 de Nederlandstalige uitzendingen van de zeezender Radio Noordzee, vanaf de MEBO II exploiteerde. Ook in de jaren 90 was Strengholt actief met ditmaal wél een zendvergunning onder de naam Radio Noordzee. Dit station kwam later in handen van DPG Media en gaat in Nederland nu door onder de naam Qmusic. 

In het gebouw van Strengholt, waar vroeger de banden voor het zendschip MEBO II werden opgenomen, zijn alweer vele jaren de radiostations 100% NL en SLAM! gevestigd. Milieu-organisatie Greenpeace verleende medewerking middels QR-codes die je in het boek vindt waarmee je vervolgens via je mobiel filmpjes kunt bekijken. In de jaren 70, na het Nederlandse verbod op de piratenschepen op zee, verzorgde Greenpeace een aantal malen de bevoorrading van het zendschip van Radio Caroline. 

En nog een ander leuk weetje over Radio Kootwijk; het is de woonplaats van de Nederlandse RTL4-nieuwslezer Jan de Hoop, die de zeezenderluisteraars uit de jaren 70 dan weer zullen kennen als Radio Mi Amigo dj Frank van der Mast.  Kortom, een kinderboek dat niet over ‘radio’ gaat met heel veel links naar het medium en vooral ook naar zeezenders. En met een auteur die van haar achternaam, helemaal en echt waar, Disco heet. (HV)


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het is vandaag 19 oktober… 1978 (studio-tape)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 621: Online Radio Awards, Oostenrijk en Aether (video)

Interesse voor het laatste private plekje in Oostenrijkse nationale DAB+. Een nieuw nummer van het Lees verder

Giel Beelen reageert op Patrick Kicken

Gisteren had columnist Patrick Kicken het over 'Het mislukte huwelijk van Veronica en Giel'. Zoals Lees verder

2006: Zinnetje op radio wordt ‘exclusief interview’

Het weekblad Story beweert deze week dat het een exclusieve reportage brengt over de nieuwe Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 135

De rocker in Rob Diegene die sinds dit jaar lid zijn geworden van de SMC’s Lees verder

Blad 611: MNM, Spotify en DH Radio

Op zoek naar een baan? Probeer dan eens bij MNM. Spotify biedt podcasters een extra Lees verder

Het radiodagboek van 18 september – 262 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, deejays, nederland, pers
JLB gaat (soms) naar zee – 58 (audio)

Edwin Evers naar Radio Veronica?

Het is vandaag 1 oktober… 2000 (audio)

2008: Radiopionier Marc Moulin overleden (video)

Het radiodagboek van 1 oktober – 274 (audio)

Kristel en Daniël bij Jumbo Radio (video)

Sluiten