RadioVisie

  • .
    .

Karma 7 – kinderboek met links naar zeezenders

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

OK, in dit verhaal komt helemaal geen radio voor, laat staan zeezenders. Maar toch is er deze week in Nederland een kinderboek verschenen waar wel heel veel raakvlakken met ‘radio’ in zit. Het verhaal Karma 7 van auteur Nienke Disco (foto bovenaan), en dit is haar échte naam, speelt zich af in Radio Kootwijk; een dorp in het bosrijke Veluwe waar in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw de zendinstallatie stond van de Hilversumse omroepen. 

Ook kwam daar de voorloper van de Nederlandse Wereldomroep, de PHOHI vandaan. Centraal in het verhaal staat het gebouw dat er De Kathedraal wordt genoemd. Dit was echter het complex waar de zendinstallaties stonden die West-Europa en de rest van de wereld van radioprogramma’s voorzagen. 

Zoals gezegd, ‘radio’ komt in het verhaal zélf niet voor.  In Karma 7 is Willow  een paar maanden geleden vanuit Amsterdam verhuisd naar het gehucht Radio Kootwijk.  Ze kan maar moeilijk wennen aan het kleine, dorpse leven. Wanneer haar beste vriend Troy haar uitdaagt om ’s nachts naar de mysterieuze Kathedraal (oftewel: het voormalige zendgebouw) te gaan, waar het volgens de geruchten zou spoken, zegt ze ja. 

Wat ze op dat moment nog niet weet, is dat die nachtelijke ontdekkingstocht misschien wel eens catastrofale gevolgen zou kunnen hebben. Niet alleen voor Willow en Troy, maar ook voor het voortbestaan van de mensheid… Wat als het kwaad overwint? Waar blijven wij dan? Hoe overleven wij in een Zonderwereld? Fictie en werkelijkheid komen dus bijeen op de plek waar ooit zes zendmasten stonden met een hoogte van ieder 212 meter.  De laatste werd in maart 1980 naar beneden gehaald. 

Maar niet alleen de Kathedraal in het boek, ook Nienke Disco zélf heeft een radiohistorie. Twee jaar lang presenteerde ze een middagprogramma op 100% NL. De uitgever is het mediabedrijf Strengholt uit Naarden, dat in de jaren 70 de Nederlandstalige uitzendingen van de zeezender Radio Noordzee, vanaf de MEBO II exploiteerde. Ook in de jaren 90 was Strengholt actief met ditmaal wél een zendvergunning onder de naam Radio Noordzee. Dit station kwam later in handen van DPG Media en gaat in Nederland nu door onder de naam Qmusic. 

In het gebouw van Strengholt, waar vroeger de banden voor het zendschip MEBO II werden opgenomen, zijn alweer vele jaren de radiostations 100% NL en SLAM! gevestigd. Milieu-organisatie Greenpeace verleende medewerking middels QR-codes die je in het boek vindt waarmee je vervolgens via je mobiel filmpjes kunt bekijken. In de jaren 70, na het Nederlandse verbod op de piratenschepen op zee, verzorgde Greenpeace een aantal malen de bevoorrading van het zendschip van Radio Caroline. 

En nog een ander leuk weetje over Radio Kootwijk; het is de woonplaats van de Nederlandse RTL4-nieuwslezer Jan de Hoop, die de zeezenderluisteraars uit de jaren 70 dan weer zullen kennen als Radio Mi Amigo dj Frank van der Mast.  Kortom, een kinderboek dat niet over ‘radio’ gaat met heel veel links naar het medium en vooral ook naar zeezenders. En met een auteur die van haar achternaam, helemaal en echt waar, Disco heet. (HV)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

World Radio TV Handbook maakt doorstart (video)

In december verschijnt een nieuwe editie, bij een nieuwe uitgever.

Blad 1587: Roularta, Radio 1, TOPradio (audio)

• Roularta fuseert Nederlandse magazine-uitgeverijen • Podcast: wat doet dementie met een mens? • De Lees verder

Voorstelling : ‘Zo te sterven op het water ’ (video)

Op 18 juni was er de voorstelling van het nieuwe boek van Leo Weijers (foto Lees verder

Recensie: “Fuck de media, red de pers”

Over dit spraakmakende boek van Guido Van Liefferinge zegt Rik Van Cauwelaert in zijn voorwoord: Lees verder

Boek: BV-DAY’ van de mysterieuze Chris Van Gansbeke (video)

Een nieuw boek met een oude 'portatief' op de cover. Het trok meteen onze aandacht. Lees verder

VRT NWS en BRUZZ slaan de handen in elkaar

Sinds deze week neemt VRT NWS webartikels van BRUZZ over op vrtnws.be.

Digital News Report 2022: goede punten voor grote Vlaamse nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. Lees verder

Tom De Cock: gastheer van ‘De Zomerboekathon’

Tom De Cock (foto bovenaan) die je vooral van de radio moet kennen, heeft ook Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx