RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kans voor kleine commerciële radiostations in Nederland?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Nederland kunnen kleine commerciële radiostations binnenkort misschien toch op FM gaan uitzenden in hun regio. Op dit moment wordt onderzocht welke frequenties – met een beperkte dekking – hiervoor beschikbaar zijn. Het is kleinere partijen al jaren een doorn in het oog dat het hen quasi onmogelijk wordt gemaakt om een plekje op FM te krijgen omdat de regionale omroepen dit verhinderen.

Voor een goed begrip: regionale omroepen bestaan niet in Vlaanderen op dezelfde wijze zoals in Nederland. Daar gaat het om zenders die zich richten op een publiek in een subnationaal afgegrensd gebied, een regio. In de jaren 90 van de vorige eeuw, ontstonden er ook regionale televisiezenders. De regionale omroepen worden gefinancierd door een bijdrage uit de mediabegroting van het Rijk. In 2018 bedroeg dit budget 142 miljoen euro.

Veelal sluiten regionale (B)-kavels niet aan bij hun verzorgingsgebied of ze worden voor veel geld verkocht tijdens een veiling. De mogelijkheid om uit te wijken naar de middengolf bestaat in Nederland, maar omwille van de kwaliteit en het beperkte aantal ontvangers in reguliere gezinnen dat nog over een toestel beschikt dat de AM-band kan ontvangen, zijn er weinig luisteraars. 

Low Power AM stations

Toch zijn enkele tientallen van dit soort zenders actief, al moeten die eerder gezien worden als hobby-projecten. Deze LPAM-projecten – Low Power AM – zijn onbekend in Vlaanderen. Niet omdat ze er officieel verboden zijn, de overheid koos jaren geleden voor een andere ‘invalshoek’. Officieel bestaat de middengolfband niet meer in Vlaanderen. En voor iets wat niet bestaat kunnen er geen vergunningen worden aangevraagd. 

Enkele van die kleine zenders op AM in Nederland – al naargelang de ligging hebben ze een vermogen van 1 tot 100 Watt -, willen maar al te graag (ook) op FM. Daarnaast zijn er tal van andere partijen die al langer een commercieel, kleinschalig project willen beginnen op FM. Diverse handhavingsverzoeken zijn inmiddels ingediend tegen niet-landelijke commerciële omroepen. Wat er op neer komt dat hen gevraagd wordt om met hun (zware) FM-zenders, uit te wijken.

Motie uit 2018

Het plan om ruimte op FM te creëren voor kleine partijen is onderdeel van de gesprekken die de radiosector, onder leiding van voormalig staatssecretaris van media Medy van der Laan, voert met Agentschap Telecom (AT) om de onderlinge relaties te verbeteren. Hiermee wordt trouwens een motie uitgevoerd die reeds twee jaar geleden door de Tweede Kamer werd goedgekeurd.

Een haalbaarheidsstudie wordt momenteel uitgevoerd in samenwerking met de branchevereniging Kleine Regionale Commerciële Omroepen (KRCO). Voor welke regio’s is er interesse en is er plaats? Broadcast Partners is belast met de technische kant van het onderzoek. Het gaat hierbij overigens om FM-kavels met één frequentie, met heel beperkt vermogen en niet om kavels met meerdere zoals nu bij de regionale omroep het geval is.

Met de zegen van de buren

Voor veel frequenties zal overigens coördinatie nodig zijn met de buurlanden. Zodra daar het licht op groen gaat, kunnen ze vrijgegeven worden voor licenties. Hoe deze toegekend gaan worden, is nog niet uitgewerkt. Om te voorkomen dat andere partijen, na het openen van de FM-gedragslijn, ook die extra frequenties willen om hun eigen dekking te verbeteren, komt er een ‘rustperiode’ periode van twee maanden.

Een verplichting om ook op DAB+ te gaan uitzenden komt er niet voor die kleinschalige commerciële projecten. Toch zien veel van hen wel heil om eveneens digitaal te gaan. Tal van vergunningen om op de lokale DAB+-netten, een plekje te krijgen, zijn dan ook al aangevraagd. Ook dit is een significant verschil met Vlaanderen, waar de overheid (nog steeds) geen digitale plannen lijkt te hebben voor de lokale omroep.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland: nieuwe LPAM-licentie ronde op komst

Evolutie is fascinerend, ook de manier hoe men er mee omgaat is ongemeen boeiend. Neem Lees verder

Nederland: nieuwe LPAM-licenties verlengbaar

De vergunningen voor laagvermogen AM-uitzendingen die vanaf 11 mei 2019 worden uitgegeven, worden verlengbaar in Lees verder

Nederland gaat waarschijnlijk door met LPAM

Zo heel af en toe, of nee…, veel vaker dan ons lief is, moeten we Lees verder

Qmusic: coronagewijs aanschuiven (fotoreeks)

Met de trein zou je er al zijn… en dat klopte. Ik reis nu eenmaal Lees verder

UK: Bilsdale-zendmast zwaar beschadigd door brand

In het noorden van Engeland raakte een voor de regio belangrijke radio- en tv-mast dinsdag Lees verder

Bauer koopt nog twee Slowaakse radiostations

De Duitse mediareus Bauer Media heeft gisteren aangekondigd dat het in Slowakije de nationale commerciële Lees verder

“Eindelijk weer echte zeelucht in de studio van Mi Amigo!”

Weer of geen weer aan zee, ook gisteren was onze lokale reporter Jos weer op Lees verder

Noorwegen: lokale radio overleeft op bingo

Wereldwijd hoorde je vorig jaar de ene na de andere klaagzang over de financiële leefbaarheid Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx