RadioVisie

  • .
    .

Kanaaleilanden: commerciële DAB+ is gestart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op de Britse Kanaaleilanden ging gisteren de eerste commerciële multiplex van start, geëxploiteerd door Nation Broadcasting. De mux, die van de Britse mediaregulator Ofcom verplicht van DAB+ gebruik moet maken, start met 22 radiostations, maar er is nog ruimte voor 7 of 8 stations extra.

De private mux voor de Britse Kanaaleilanden, waarvan Jersey en Guernsey de belangrijkste zijn, werd in november 2019 voor 12 jaar toegekend aan Bailiwick Broadcasting Limited, een volledige dochteronderneming van Nation Broadcasting. Bij de aanbesteding waren drie bedrijven kandidaat om de rol van operator op te nemen.

De mux moest normaal al in oktober vorig jaar van start gaan, maar kreeg uitstel omwille van de coronalockdown. Het is meteen de eerste Britse multiplex die wordt gelanceerd zonder standaard DAB-services.

Tot gisteren waren op de Kanaaleilanden enkel 11 kanalen van de BBC te beluisteren in DAB. De nieuwe mux moest trouwens verplicht 256 kbp/s reserveren voor de lokale BBC Radio Jersey en BBC Radio Guernsey. Momenteel wordt daarvan 176 kbp/s gebruikt, waarbij de beide lokale BBC’s naast hun hoofdproducten telkens ook nog een Xtra-stream aanbieden.

Nation Broadcasting biedt zelf zeven stations aan, waaronder een gloednieuw rockformaat, Nation Rocks. De andere diensten zijn Nation Radio UK, Nation Love, Nation Dance, Nation 70s, Nation 80s en Nation 90s.

Global levert Capital, Heart en Smooth, terwijl Tindle Radio, dat op de eilanden twee lokale stations heeft op FM, Channel 103 en Island FM aanbiedt, plus een nieuwe easy listening-service genaamd Soleil.

Wireless heeft talkSPORT, Times Radio en Virgin Radio, maar geen talkRADIO of talkSPORT2. Voorts zijn er de community-radiostations Angel Radio en Quay FM. Later dit jaar volgen nog Bailiwick 1 en Bailiwick 2, samen met UCB 1 en UCB 2.

Ter gelegenheid van de komst van Virgin Radio zal Chris Evans op donderdag 5 augustus zijn Breakfast Show live uitzenden vanuit Jersey.

Bij de lancering zijn er twee zenders, een voor Jersey en een voor Guernsey, en tegen het einde van de zomer wordt een derde zender voor Alderney verwacht. De mux opereert in het blok 12A, dezelfde frequentie als de VRT in Vlaanderen gebruikt. De zender Les Platons (Jersey) heeft een vermogen van 2 kW, die op Les Touillets (Guernsey) 500 W en Alderney krijgt een zender van 250W. De vermogens van de BBC-mux op de eilanden zijn vrijwel identiek.

De multiplexing en codering worden verzorgd door Factum Radioscape met behulp van het Enmuxa-platform. Op de lokale BBC’s na, die 64 kbp/s gebruiken, doen zowat alle andere stations het met 32 of 40 kbp/s, maar wel met de hoogwaardige HE-AAC v2-codec.

Bij de aanbesteding in 2019 was ook Radio Caroline opgenomen in de oorspronkelijke stationslijst. Voorlopig is het onduidelijk of daar alsnog iets van in huis komt.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Lang wachten op nachtelijke radio (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand december 1970 Meer dan een halve eeuw Lees verder

Is Stationhead de (zoveelste) toekomst van radio?

We hadden het de laatste tijd al vaker over de snel oprukkende social audio-apps, als Lees verder

UK: BBC Radio 2 herdacht de Britse zeezenders (audio)

Lang voor de Britse mediaregulator Ofcom de deuren opende naar een meer pluralistisch radiolandschap, moest Lees verder

Qmusic: coronagewijs aanschuiven (fotoreeks)

Met de trein zou je er al zijn… en dat klopte. Ik reis nu eenmaal Lees verder

UK: Bilsdale-zendmast zwaar beschadigd door brand

In het noorden van Engeland raakte een voor de regio belangrijke radio- en tv-mast dinsdag Lees verder

Bauer koopt nog twee Slowaakse radiostations

De Duitse mediareus Bauer Media heeft gisteren aangekondigd dat het in Slowakije de nationale commerciële Lees verder

“Eindelijk weer echte zeelucht in de studio van Mi Amigo!”

Weer of geen weer aan zee, ook gisteren was onze lokale reporter Jos weer op Lees verder

Noorwegen: lokale radio overleeft op bingo

Wereldwijd hoorde je vorig jaar de ene na de andere klaagzang over de financiële leefbaarheid Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx