fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Kan iemand de Vlaamse radio repareren aub?

Dat de erkenningsronde voor lokale radio omstreden is dat weten we inmiddels wel. Dat de ‘branche’ zich niet zomaar gewonnen geeft, is minder bekend. Er lopen momenteel maar liefst… 41 procedures tegen Sven Gatz en zijn beleid bij de Raad Van State. Tot nog toe is er geen enkele procedure verloren door de klagers.

Er zijn enkele gevallen waarvan de ‘spoedeisendheid’ werd afgewezen, maar dat zegt niets over de grond van de zaak. Intussen doet minister Gatz er wel alles aan om enkele meubelen alsnog te redden. In het geval van Hit!, dat zijn licentie weer moest inleveren na flagrante leugens in hun dossier, werd niet gewacht op een definitieve beslissing. De minister hakte zelf de knoop door. Het wordt dus nooit duidelijk of hij deze zaak verloren, dan wel gewonnen zou hebben. Een politicus staat niet graag geboekstaafd als iemand die procedures verliest.

Het niet afwachten op een uitspraak van de RVS, werd onlangs nog eens overgedaan met het intrekken van acht erkenningen van lokale radiostations. Pro forma werden de dossiers met elkaar vergeleken en werd zeven keer dezelfde beslissing genomen. Iedere insider weet dat deze dossiers sowieso geen winnaars waren. De uitsluiting was bedoeld om de aan Stadsradio Vlaanderen gelieerde aanvragen niet toe te kennen.

Op zich is dat begrijpelijk, maar moet de wet dan niet steeds gerespecteerd worden? Indien men in de uitvoeringsbesluiten geen mogelijkheid had ingebouwd om een ‘cross ownership’ achteraf aan te passen, dan was er veel ellende bespaard gebleven. Buitengewoon vreemd en feitelijk juridisch onjuist, een uitvoeringsbesluit maken dat een decreet tegenspreekt.

Door de trukendoos open te gooien verliest de minister theoretisch geen procedures. Zal dit juridisch standhouden bij komende gerechtelijke procedures? Spitant detail: begin dit jaar riep minister Gatz in het parlement nog dat hij zich zou neerleggen bij de beslissingen van de Raad Van State.

Het dossier NRJ

ClubFM legde gisteren klacht neer tegen NRJ. Ook hier spreekt de minister weer duidelijk voor zijn beurt. Naar Europese normen moet de VRM compleet onafhankelijk zijn van politieke inmenging. Daar bestaat een richtlijn over. Dat weerhoudt minister Gatz er echter niet van om in De Morgen te zeggen dat NRJ geen problemen hoeft te verwachten.

U zou in het buitenland eens moeten proberen om een hitradio te laten uitzenden op een kavel dat voorbestemd is voor een ander format. Toch was een voorwaarde tot het kunnen behalen van een licentie letterlijk: ‘een generalistisch net dat zich richt op de complete bevolking’. Voor datzelfde ‘kavel 1′ moest ook een eigen nieuwsdienst worden gestart. Maar NRJ komt met Belga nieuws. Sneu voor zij die ‘net 1’ niet hebben aangevraagd omdat ze wisten dat ze niet bij machte waren om een eigen nieuwsdienst te beginnen.

‘Net 1’ is technisch duidelijk beter dan de andere netwerken. TOPradio, aasde eveneens op ‘netwerk 1’, maar vroeg uiteindelijk ‘netwerk 3’ aan, bedoeld voor de doelgroep jongerenradio. Enkel jammer dat het kavel geen frequentie in Brussel heeft. In ieder geval wordt er schade geleden door het huidige mediabeleid. Het is ook verbazend dat minister Gatz al na een paar dagen conclusies trekt over de door ClubFM ingediende klacht. Zonder zelfs maar af te wachten wat een eventuele behandeling door de VRM oplevert.

Mediadecreet, vodje papier?

‘The proof is in the eating of the pudding’. Het nieuwe mediadecreet is op een democratische manier tot stand gekomen. Dan kan een minister toch niet in zijn eentje beslissen om het niet uit te voeren, omdat het even niet in zijn kraam past. Eerder was er al een vreemde uitspraak over rechtstreekse en onrechtstreekse bindingen.

Een ander artikel in het nieuwe mediadecreet was bedoeld om ketenvorming tegen te gaan. Tot er een ‘probleem’ opdook. Tot veler verbazing werden door de VRM geen banden aangetoond tussen het Limburgse FM Goud en FM Goud+, dat vanuit dezelfde studio, voor eenzelfde regio, uitzendt onder ongeveer dezelfde naam. 

Uitspraken van de VRM hebben direct gevolg voor het beleid. In principe kan ClubFM morgen opnieuw als keten starten door de FM Goud-uitspraak. De eindresultaat in de zaak NRJ zal ook hele duidelijk consequenties met zich meedragen. Gaan de bouwers van luchtkastelen hun slag thuishalen? 

‘Power corrupts, absolute power corrupts absolutely’. Maar de VRM is niet de enige instantie die zich over NRJ moet uitspreken. In juridische kringen schat men de kans hoog in dat het NRJ-dossier gaat omvallen. Wanneer in dit geval niet wordt opgetreden, moet men zich dan de vraag stellen of een (nieuw) radiodecreet wel nodig is? 

En hoe moet men zich bij Stadsradio Vlaanderen ondertussen voelen? Zij moesten zich wél aan hun ingediende dossier houden. Het lijkt allemaal een beetje (teveel) op het bekende boek van George Orwell, ‘Animal Farm’, met deze ene zin die steeds meer van toepassing lijkt; ‘Some pigs are more equal than other pigs’.

Zijn we in Vlaanderen daar echt beland?


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Zwobby
Zwobby
21 september 2018 - 03:18 03:18

‘Net 1’ mag dan wel technisch beter zijn, maar in Limburg is de ontvangst op zijn minst bedroevend te noemen. NRJ slaagt er niet in om ‘kraakvrij’ in groot Hasselt uit te zenden. De vrije Genkse frequentie is een schim van wat Hit FM er voordien mee wist aan te vangen. Het is opvallend minder allemaal.

Dimitri
Dimitri
21 september 2018 - 10:08 10:08
Antwoord aan  Zwobby

Hetzelfde met de frequentie in Aalst.

Gerard
Gerard
21 september 2018 - 10:45 10:45
Antwoord aan  Dimitri

Nrj Leuven , buiten Leuven een ramp. Deze morgen in Tildonk storingen (vogelvlucht 5km ?) RGR2 is daar nog storingsvrij te ontvangen.

patrick de smit
patrick de smit
20 september 2018 - 20:30 20:30

wat men ook van stadsradio vlaanderen zegt hun website is mooi en professioneel vernieuwd

Pierre Van Pelten
Pierre Van Pelten
20 september 2018 - 19:19 19:19

Heb afgelopen zondag eens de moeite genomen om steekproefsgewijs eens naar Stadsradio Vlaanderen te luisteren. Dit is gewoon erg. Technisch gewoon een ramp.Het nieuws is van 2 dagen geleden, het regionieuws is eigenlijk nationaal nieuws maar dan nog van afgelopen week. Uitpakken met sterke zenders is een ,maar het laten klinken is precies moeilijker. De lokale radio hier klinkt professioneler. Werk aan de winkel.

Soulman Vdb
Soulman Vdb
20 september 2018 - 10:20 10:20

Schandalig slechte minister van media,men zou terug beginnen verlangen naar minister Patrick Dewael

PVM
PVM
20 september 2018 - 09:41 09:41

Volledig mee eens. Wat betreft “stadsradio Vlaanderen”: die hebben mij aardig verrast. De muziekkeuze is heel goed en helemaal anders dan de andere grotere spelers. Presentatie valt ook wel mee, enkele goede presentators. Natuurlijk hebben ze nog wat kinderziekten maar ik denk dat ze toch aardig aan het timmeren zijn om dit allemaal op te lossen. Nu hebben ze ook een nieuwe site die gezien mag worden.

Bart
Bart
20 september 2018 - 20:47 20:47
Antwoord aan  PVM

Daarstraks tussen 17 en 18u was de presentatie een absoluut dieptepunt… een lokale radio van onder de kerktoren doet het vaak beter, en ondertussen maar smeken om van vrijkaarten af te geraken op zelfs een gratis 0800 nummer, echt zielig.

Kerktorenradio Vlaanderen had een betere benaming geweest !

8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Qmusic heeft (nu ook) een hart voor Tom (video)

Dick is (nog steeds) radioactief – 1 (audio)

Het Avondblad van 19 september (video)

Sluiten