RadioVisie

  • .
    .

Jurre Bosman ziet belang FM versneld afnemen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Vlaamse publieke omroep heeft een oudere radiospot die de luisteraars warm moet maken om over te stappen naar DAB+ weer afgestoft en opnieuw in roulatie gezet. Ieder duwtje kàn helpen, moèt helpen. Of het ook zàl helpen, is voorlopig een open vraag. Al wordt die voor een deel beantwoordt door Jurre Bosman (foto bovenaan). Hij is ‘Directeur Audio’ bij de Nederlandse publieke omroep (NPO). Uiteraard is wat er in Nederland gebeurt niet automatisch van toepassing in Vlaanderen. Toch zijn er duidelijke paralellen.

“Het thuiswerken tijdens de coronacrisis heeft het belang van FM sneller doen afnemen”, stelt Bosman in Broadcast Magazine. “FM is nog altijd dominant en zeer belangrijk, ook voor de NPO-zenders, maar dat belang neemt wel langzaam maar zeker af. Het thuiswerken in het kader van de coronamaatregelen heeft dit proces sinds 2020 iets versneld. Een zender zonder FM-frequentie kan tegenwoordig een luistertijdaandeel van 7,1 procent halen, namelijk NPO Radio 5.”

Het belang van het hebben van een FM-frequentie zal de komende jaren verder afnemen, verwacht Jurre. “Luisteren via DAB+, digitale kabel en streaming zal toenemen. De opkomst van de connected car blijft daaraan bijdragen. Tegelijkertijd blijft FM de komende jaren nog onmisbaar; er zijn miljoenen radio’s op allerlei plekken in het land waarvan mensen verwachten dat die het blijven doen.”

Net om die FM-frequenties is er momenteel in Nederland veel te doen. Al is dit in Vlaanderen niet anders. Leest u de artikelen over de nieuwe landelijke licenties maar eens na. Ne een ‘grondige’ beuaty contest, bleef… alles bij het oude en stapte de enige nieuwe kandidaat, Spring van Studio 100 naar de Raad van State. Bij de noorderburen kregen de commerciële radiostations een noodverlenging om de verliezen als gevolg van Covid-19 te overbruggen. Maar de prijs die dit letterlijk kost, zit ze dwars. Qmusic en KINK zijn vanwege de noodverlenging al naar de rechter gestapt.

Paul Römer, radiodirecteur bij Talpa Network, noemt de FM ‘een noodzakelijk kwaad’. “Het is een duur en imperfect systeem. Toch zijn wij geen voorvechter of tegenstander van een specifiek distributiesysteem. Wij willen de consument helemaal niet lastigvallen met technisch gedoe.” (BVP – Interview: Broadcast Magazine)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Tineke de Nooij feestelijk uitgewuifd

Verschillende generaties groeiden op met het legendarische 'Koffietijd' bij de toenmalige zeezender Radio Veronica. De Lees verder

Studio 100: “Nostalgie voldoet niet aan erkenningsvoorwaarden”

Studio 100 probeert zich weer in de race te wringen om alsnog een landelijke commerciële Lees verder

Geen licentie voor Studio 100: Qmusic, Joe en Nostalgie blijven op FM

De knoop is doorgehakt: mediabedrijf Studio 100 krijgt geen radiolicentie en dus geen zender op Lees verder

Blad 1648: Qmusic, Radio 10, My 90s TV

• Qmusic betaalt uw aankopen terug • De grootste hitlijst is er aan begonnen • Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

Blad 1647: Nostalgie, RadioDay, Qmusic

• Het Christine McVie-effect bij Nostalgie • Nederland: RadioDay komt terug in 2023 • Kamal Lees verder

Blad 1646: Radio Singjaal, Tomas De Soete, Top 2000 a gogo

• Radio Singjaal's Top 100 Aller Tijden • VRT ontslaat Tomas De Soete • Herman Lees verder

NPO Radio 2 DJ’s warmen zich op voor ‘Top 2000’

Op 7 december aanstaande verzamelen alle presentatoren van NPO Radio 2 in het Top 2000 Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx