RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

OK, het is nu echt voorbij. Na een jaar net doen alsof we lokale radio maken gaan we over tot de orde van de dag. De realiteit is dat twee van die minizenders exploiteren echt veel te weinig is om er een bedrijf van te maken. Echte lokale radio daar is niets mee te verdienen en dat bestaat al twintig jaar niet meer. De uitzonderingen bevestigen de regel. Wel lastig dat nieuwe decreet. Of valt het toch nog mee? Volgens de conceptnota mogen de volgende zaken echt niet meer:

– Je mag niet meer dan één omroep bezitten, tenzij je twee erkenningen hebt voor één rechtspersoon.
– Je mag geen gezamenlijke programma’s meer maken.
– Je mag geen zenders verkopen tenzij je toestemming hebt.
– Je moet je aan de ingediende offerte houden.

Dat laatste is lastig want als je wat bij elkaar gelogen hebt in je dossier is dat natuurlijk onuitvoerbaar. Om hoge punten te scoren moest je je even vermommen tot BRT Radio 2 in, ik roep maar wat, 1955. Ik moet nog steeds hartelijk lachen om de hogere score voor een netwerkradio met sportprogramma. Hoe kan je het bedenken? Een house zender met een sportprogramma. Enfin veel sport zal er uiteindelijk wel niet te horen zijn. Maar goed ik wil bewijzen dat ook dit decreet niet te handhaven is.

Stel je wil een zender kopen. Negentig procent van de erkenningen is op naam van VZW’s uitgereikt. Het decreet zegt dat je bij wisseling van bestuur je dit moet melden. Je kan dan ook geen vergunning meer overzetten. Maar de hele VZW van een nieuw bestuur voorzien is geen probleem. En aangetrouwde familie heeft iedereen. Die word al dertig jaar voor dat soort doeleinden gebruikt. De handel is trouwens al begonnen.

Gezamenlijk programma’s maken, hoe lossen we dat op? De wetgeving stelt dat je geen gestructureerde eenvormigheid van programma-aanbod mag hebben. Dan is er dus geen probleem voor ‘ongestructureerde’ eenvormigheid van programma-aanbod. En er staat niet ‘geen gestructureerde eenvormigheid van playlists’. Er staat ook niet ‘geen gestructureerde eenvormigheid van naam’. Dus even melden dat je van naam gaat veranderen. Of je naam handhaven maar het programma de naam geven van je nieuwe netwerk. Dezelfde playlist met enkel wat andere voicetracks en het is opgelost.

En als dat niet helpt is er nog een mogelijkheid. Je mag natuurlijk zes keer per uur reclame boeken voor je zender op… een andere zender. Dat lijkt verdacht veel op dezelfde naam hebben. Maar zorg er voor dat er iedere maand een bestelbon en een aanbetaling is. Het kan nog eenvoudiger. Het decreet zegt letterlijk dat je voor éénmalige acties voor goede doelen gezamenlijk mag uitzenden. Er staat niet bij hoe lang zo een actie maximaal mag duren. Zelf denk ik aan een actie die een jaar of negen gaat duren, of elke dag een andere actie. Wel netjes vooraf melden.

Komen we bij het laatste punt. Hoe komen we onder al die leugens uit? Het decreet zegt letterlijk dat, indien je afwijkt van de ingediende offerte, je dit moet melden. Het indienen van een nieuwe programmering die wat makkelijker met je computertje te maken valt, is dus aangewezen. Heb je niet alleen over de programmering gelogen? Dan vertel je ook best met welke tweedehands computer je van start zult gaan. En je geeft best ook aan dat er nog even wat minder vrijwilligers beschikbaar zijn.

Je twijfelt misschien of dit allemaal kan? Maak je geen zorgen. Je bent in goed gezelschap. Hoe zou het originele 4FM dossier eruitzien? Hoe staat het met de aparte nieuwsdienst van Joe die toch echt verplicht was als voorwaarde van de overname? Ik hoor op beide zenders hetzelfde nieuws al vanaf dag één. Nee, de radio die zich aan zijn dossier houdt bestaat niet. En zo zullen alle mooie woorden weer voor niets geweest zijn. Enfin er ligt ook niemand wakker van. De lokale radio was niet meer dan de saus op het hoofdgerecht; Medialaan nog eens voor negen jaar verlengen.

In Nederland brengen veilingen voor dit soort nationale frequenties tot 80.000.000 euro op. Akkoord, Vlaanderen is kleiner. Deel het dan door drie. Even rekenen: Delen door driemaal drie periodes van negen jaar. En dat voor twee omroepen. Ik wil het bedrag niet uitspreken maar hier zijn letterlijk tientallen miljoenen cadeau gedaan. Da’s een betere kerst dan die van PROS. Misschien kan minister Gatz als troostprijs de vergeten hoogvermogen zender in Ninove aanbesteden komend jaar?

Of nog beter. Misschien kan de minister eens laten uitrekenen welke vrije frequentie er nog beschikbaar is in Haaltert. Tip: de  89.2 FM is er helemaal vrij. Maar om dit te realiseren moeten er een paar neuzen in dezelfde richting staan. De afdeling techniek van de administratie moet zin hebben in het uitrekenen van restfrequenties. De VRT zou misschien de bescherming van haar frequenties kunnen beperken tot de ITU-normen. 0,4 MHz bescherming bestaat internationaal niet als norm, dat is 0,3 MHz.

Ik heb het niet over het opgeven van zenders, enkel maar de overdreven bescherming afschaffen. In Brussel stad zijn zowel 103.4, 103.7, 104.0, 104.3, 104.7 als 105.0 FM in gebruik. Dus het feit dat Klara in Sint Pieters Leeuw uitzendt op 89.5 is echt geen technisch probleem. De VRT is ook gebaat bij goede lokale radio. Diezelfde openbare omroep ging toch op bezoek bij PROS. Bedenk voor hen nu eens een oplossing. Niet alle cadeaus moeten uiteindelijk naar de Medialaan gaan.

Is getekend Victor Olsen


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VRM: Stadsradio Vlaanderen speelt te weinig Nederlandstalig

Stadsradio Vlaanderen moet van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een boete van 2.000 Lees verder

NRJ: muziek, lifestyle en veel meer

Vier weken lang staan hiphop en R&B centraal bij NRJ. De hele maand oktober is Lees verder

Blad 927: Brusselse mux, Nachtzuster, MixForBoobs

• Geraakt de Brusselse mux stilaan uit zijn impasse? • De Nachtzuster blijft de beste Lees verder

Julie Vermeire en NRJ tonen hoe je borstkanker opspoort (video)

NRJ en Pink Ribbon lanceren een campagne in het kader van de internationale maand voor Lees verder

Blad 922: Qmusic, NRJ, USA-airchecks (video)

• Luna herkende als eerste de vijf Q-hits in minder dan 20 seconden • De Lees verder

Blad 912: Stadsradio Vlaanderen, Tsjechië, Rouge (audio)

• Een boek over hits, daar zit vast een radiorubriek in • Tsjechische openbare omroep Lees verder

Blad 905: M1/M2, NRJ, Veronica (video)

• Eerste tekenen van leven van Franse nationale muxen • The postman always rings twice, Lees verder

Starsky Radio: een zender binnen het NRJ-netwerk

Een ‘zender’ binnen het netwerk? Twee uur zendtijd die verhuurd wordt aan een koopkanaal, een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
31 december 2017 - 11:56 11:56

De VRT heeft zelf een zender op 89.8 in het Waarland staan.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x