Kabel- en satellietradio, het is nooit een succesverhaal geworden in Vlaanderen. Uiteraard heeft de komst van webradio daar veel, zo niet alles mee te maken. Al moeten we eerlijk zijn en durven toegeven dat Vlaanderen Radioland zijn meest progressieve periode al lang achter zich heeft gelaten. Proberen, experimenteren, innoveren…
Het hoeft blijkbaar allemaal niet meer voor de jongere generaties. Het is dan ook niet verbazend dat veel veranderingen die alhier nog wél gebeuren, uit het… buitenland komen. Zo is dit ook nu weer het geval met de… Nederlandse satelliet-aanbieder Joyne. Maar eerst even terug naar ‘ruimtezenders’ en hun onvermijdelijke schotels.
Zij die er ooit eentje hadden en die nog niet bij het grof huisvuil hebben gezet, kunnen dezer dagen best eens afstemmen op de Eutelsat 9B, 9°E. Helemaal ‘Free To Air’ (FTA), gratis dus, zijn er alle VRT-radiostations opgedoken. Radio 2 in de editie Vlaams-Brabant.
Eén en ander is het gevolg van de nakende komst van deze Nederlandse satelliet tv-aanbieder, die half augustus officieel op de Vlaamse markt verschijnt en een concurrent wordt van TV Vlaanderen. Naast televisie wil het bedrijf ook een (beperkt) aanbod radiosignalen in z’n abonnement opnemen.
Hoelang Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM gratis te ontvangen zullen blijven, is onduidelijk. Al hebt u noch Joyne, noch Eutelsat nodig om via uw schotel naar de eerste twee publieke netten te kunnen luisteren. Radio 1 én Radio 2 zijn immers àltijd FTA te ontvangen via de Astra 1 (19,2° Oost) via 12.515 GHz (H) .
Televisie primeert
Voor Joyne is de doorgifte van de VRT-radiozenders niet meer dan een ‘aardigheidje’, de aanbieder hoopt vooral te scoren met z’n televisie-aanbod, en moet daarvoor de concurrentie aangaan met TV Vlaanderen. In een kleine regio met een eerder conservatief ingesteld publiek, is dit geen sinecure. Omdat de debutant het vooralsnog niet van TV Vlaanderen kan winnen, richt men zich op de doorgifte van de belangrijkste Vlaamse kanalen in een betere beeldkwaliteit.
Uit de testen via de Eutelsat 9B-satelliet blijkt het (voorlopig) om zeven kanalen in HD te gaan: Eén HD, Canvas HD, Ketnet HD, VTM HD, Vier HD, Vijf HD en Zes HD. Het aanbod van TV Vlaanderen bevat er slechts vijf, bij hen ontbreken Ketnet HD en Zes HD. Er is wel een grotere algemene keuze en de abonnees hebben de mogelijkheid om via een app op al hun mobiele apparaten overal in de EU naar een aantal kanalen te kijken.