fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Joyne zet vijf VRT-radiostations op satelliet

Kabel- en satellietradio, het is nooit een succesverhaal geworden in Vlaanderen. Uiteraard heeft de komst van webradio daar veel, zo niet alles mee te maken. Al moeten we eerlijk zijn en durven toegeven dat Vlaanderen Radioland zijn meest progressieve periode al lang achter zich heeft gelaten. Proberen, experimenteren, innoveren…

Het hoeft blijkbaar allemaal niet meer voor de jongere generaties. Het is dan ook niet verbazend dat veel veranderingen die alhier nog wél gebeuren, uit het… buitenland komen. Zo is dit ook nu weer het geval met de… Nederlandse satelliet-aanbieder Joyne. Maar eerst even terug naar ‘ruimtezenders’ en hun onvermijdelijke schotels.

Zij die er ooit eentje hadden en die nog niet bij het grof huisvuil hebben gezet, kunnen dezer dagen best eens afstemmen op de Eutelsat 9B, 9°E. Helemaal ‘Free To Air’ (FTA), gratis dus, zijn er alle VRT-radiostations opgedoken. Radio 2 in de editie Vlaams-Brabant.

Eén en ander is het gevolg van de nakende komst van deze Nederlandse satelliet tv-aanbieder, die half augustus officieel op de Vlaamse markt verschijnt en een concurrent wordt van TV Vlaanderen. Naast televisie wil het bedrijf ook een (beperkt) aanbod radiosignalen in z’n abonnement opnemen.

Hoelang Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM gratis te ontvangen zullen blijven, is onduidelijk. Al hebt u noch Joyne, noch Eutelsat nodig om via uw schotel naar de eerste twee publieke netten te kunnen luisteren. Radio 1 én Radio 2 zijn immers àltijd FTA te ontvangen via de Astra 1 (19,2° Oost) via 12.515 GHz (H) .

Televisie primeert

Voor Joyne is de doorgifte van de VRT-radiozenders niet meer dan een ‘aardigheidje’, de aanbieder hoopt vooral te scoren met z’n televisie-aanbod, en moet daarvoor de concurrentie aangaan met TV Vlaanderen. In een kleine regio met een eerder conservatief ingesteld publiek, is dit geen sinecure. Omdat de debutant het vooralsnog niet van TV Vlaanderen kan winnen, richt men zich op de doorgifte van de belangrijkste Vlaamse kanalen in een betere beeldkwaliteit.

Uit de testen via de Eutelsat 9B-satelliet blijkt het (voorlopig) om zeven kanalen in HD te gaan: Eén HD, Canvas HD, Ketnet HD, VTM HD, Vier HD, Vijf HD en Zes HD. Het aanbod van TV Vlaanderen bevat er slechts vijf, bij hen ontbreken Ketnet HD en Zes HD. Er is wel een grotere algemene keuze en de abonnees hebben de mogelijkheid om via een app op al hun mobiele apparaten overal in de EU naar een aantal kanalen te kijken.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop

Het Laatste Nieuws meldt in zijn weekendeditie voor het Pajottenland dat Goeiedagradio in Opwijk een Lees verder

Er is ‘leven’ op de 107 in Antwerpen

Sinds kort is er ‘leven’ op de 107 in Antwerpen Stad (en een beetje verder). Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 31 (RV 26 & audio)

Ik heb deze ochtend de kalenders voor 2019 al klaar gelegd. Morgen ga ik ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
WK: Engeland scoorde vooral in de hitparade

Kolder en Klodder – 32 (video)

RadioVisie goes «web push»: nog sneller op de hoogte van ons nieuws

Sluiten