fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Jos ON8VRT uit Blankenberge – 3 (audio)

1973: verliefd, verloofd, getrouwd. Drie jaar later een huis gebouwd in Blankenberge. Al snel werd een stuk van de zolder ingericht als ‘schack’ en kocht ik mijn eerste nieuwe ontvanger: een DX160 van Tandy. Ik was er tevreden over al bouwde ik er zelf nog een digitale frequentie-uitlezing bij. Een heel stuk handiger natuurlijk. Toen we financieel wat meer ruimte kregen, gingen we vaak met de kinderen op reis. Die waren nog klein, dus konden we niet te laat naar bed gaan.

Jos in zijn Blankenbergse ‘radioshack’ anno 1970

Prima voor mij want dan kon ik naar de korte golf luisteren in het buitenland. Ik kocht een draagbaar toestel, de Grundig Satellit 1400. Om de ontvanger zonder schade mee te kunnen nemen nam ik hem mee in de originele (piepschuimen) verpakking. Met de bagage van mijn echtgenote en drie kinderen erbij bleek dat toch minder makkelijk.

Mijn even zo gekke XYL

Met een hoofdtelefoon op stoorde ik de kinderen en ook mijn vrouw (in het kortegolfjargon XYL genoemd) niet. Zij heeft me trouwens altijd gesteund in mijn hobby. Het kwam zover dat zij eerder masten of zenderparken in het oog kreeg dan ikzelf, waarna we met het fototoestel aan de slag gingen. Alles wat met radio en/of tv-antennes te maken had, werd gefotografeerd. Met de telelens maakte ik diverse opnames van boven tot onder, daarna kleefde ik alle foto’s correct aan elkaar waardoor er een poster van één tot anderhalve meter ontstond.

Er kwam een nieuwe korte golf ontvanger, de Phillips D-2999, op de markt. Ik kocht er een, maar was er in vergelijking met de DX160 en de Grundig Satellit, minder tevreden over. Maar alweer hielp het toeval mij een handje. Iemand uit de buurt, die in dezelfde hobby was gedoken, kwam op bezoek. Hij vond het DX-en nogal ingewikkeld. Kortom, ik kon zijn pas half jaar oude ontvanger kopen voor weinig geld.

Een buitenkansje, want een nieuwe R5000 kon ik mij niet permitteren. Ik verkocht mijn Philips D-2999 en de luxe ontvanger was van mij! Een draadantenne met ballon, een zelfgebouwde antenne-tuner en een R5000, meer moest dat niet zijn! Later kwam er nog een tweede R5000 (tweedehands) bij en een Sonny ICF 7600G (nieuw).

Vreemde boodschap over mijn buurman

Zendmasten fotograferen biedt een extra aspect. Ze worden altijd op het hoogte punt gebouwd. In Luxemburg en Duitsland hebben we de mooiste panorama’s gezien. In de Vogezen luisterden we naar de Wereldomroep van de BRTN. Bij de berichten voor toeristen hoorden we verschillende dagen na elkaar een oproep: “Wil meneer X zo snel mogelijk contact opnemen met telefoonnummer Y. Hij is op reis met een caravan in de Elzas. Zijn vader is overleden”. Die vader was mijn buurman in Blankenberge…

België had inderdaad zijn Wereldomroep. In eigen land minder interessant, maar voor een Belgische toerist in het buitenland, was dat wel het geval. Daar wil ik het de volgende keer uitgebreid(er) over hebben.

Wordt vervolgd


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
Belgian Radio Day
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De Vlaamse Radio 2 zet er tijdens de laatste dagen van het jaar duizend op
De grootste kerstboom De Gerbrandytoren in IJsselstein is met z’n 375 meter sedert gisterenavond 20:40
De vergunningen voor laagvermogen AM-uitzendingen die vanaf 11 mei 2019 worden uitgegeven, worden verlengbaar in

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder (25)

JLB gaat (soms) naar zee (25)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 19 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 23 (video)

De Zaak Natsie (6)

Jos ON8VRT uit Blankenberge – 2 (audio)

Sluiten