RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Johny Voners: de jacht op de ‘stralende’ radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Johny Hoebrechts die op 17 maart overleed was beter bekend onder zijn artiestennaam Johny Voners en als de dagschotelbesteller Xavier Waterslaeghers uit de F.C. De Kampioenenfeuilletons en films, een rol die hij dertig jaar vertolkte. Maar de acteur had ook iéts met radio. Al moeten we daarvoor terug naar 1967-1968 en moeten we eerst nog een ommetje maken naar het zuiden des lands.

Vooraleer Voners in 1966 voor het eerst zijn opwachting zou maken op de BRT, was hij al actief bij de RTB, de Franstalige tegenhanger van de Vlaamse publieke omroep, dit tijdens de lessen Nederlands op de schooltelevisie. Met leraar Nand Buyl sleepte Johny de eerste prijs conservatorium in de wacht. Kort daarna kreeg hij als Dirk Talboom, een rol naast Nand Buyl in het jeugdfeuilleton ‘Axel Nort’. 

Deze laatste, een detective, gaat op zoek naar een gestolen elektrisch straalkacheltje, het soort dat men gebruikt als bijverwarming. Tot eenieders verbazing kan het apparaat de gewestelijke omroep van de BRT radio ontvangen. Uiteindelijk blijkt in het verwarmingselement een gestolen diamant te zitten, die fungeert als ontvangstkristal.

In 1989 zou Axel Nort nog eens opduiken in de song van de Kreuners waarbij Walter Grootaers zijn verliefdheid op Chris Lomme bezingt. De actrice was jarenlang gehuwd met Nand ‘Axel Nort’ Buyl. Hij overleed op 24 maart 2009.

Deze legendarische tv-serie is momenteel te zien op VRT NU. Wie zich registreert kan alle afleveringen nog tot eind april 2020 bekijken. (ADG)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
19 maart 2020 - 12:06 12:06

Axel Nord is ook regelmatig te herbekijken op EclipsTV !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx