RadioVisie

 • .
  Heynen
  .
Heynen

John de Mol meest invloedrijke radiofiguur in Nederland

Het waren allesbehalve eenvoudige tijden voor de eigenaar van het mediabedrijf Talpa, dat -gelukkig- door een recent verstandshuwelijk met RTL-Nederland in een rustiger vaarwater is beland. Een flinke lading met tegenzin getroffen bezuinigingsmaatregelen, door de opdrogende inkomsten als gevolg van Covid-19, bezorgden John de Mol (foto bovenaan) heel wat hoofdbrekens.

Niettegenstaande het nachtmerriescenario spande de mediatycoon voor het tweede opeenvolgende jaar de kroon in de Radio 50, de ranking die de persoonlijkheden met het meeste aanzien rangschikt. Een logische keuze, achteraf gezien. 

Als eigenaar van Radio 538, Sky Radio, Radio 10, Veronica en het multimediaplatform JUKE bekleedde de nummer 1-ondernemer een bijzondere plaats in het medialandschap. Een absolute doorzetter voor wie geen enkele uitdaging te veel lijkt. Dat er bij Radio Veronica nog veel werk aan de winkel was om de luistercijfers op te krikken, is geen nieuws. Dat Rob Stenders als zendermanager, muzieksamensteller en presentator volledig carte blanche kreeg, leek misschien vrij verrassend, maar de eerste reacties na de officiële doorstart op 28 juni jongstleden, laten het beste hopen. En als de luistercijfers, mits enige goodwill, een op het eerste gezicht boeiend verhaal volgen, dan wachten er nog ‘Good Times’. Kortom, ‘That was then but this is now’. 

Leef mee met Dave

Sinds zijn verrassende overstap in 2018 naar DPG Media, met de opdracht om het kwakkelende Qmusic eindelijk op rails richting succes te laten sporen, ontpopte Dave Minneboo zich tot een meer dan serieuze concurrent voor de toppositie. Voorlopig staat hij op plekje 2. Zijn know-how leidde inmiddels tot een meer dan gunstige balans met voortreffelijke resultaten in de cruciale doelgroep tussen 25 en 40 jaar.

Hij profiteerde maximaal van de nefaste gevolgen door het afscheid van Radio 538-ochtendkoning Edwin Evers, door enkele sleutelfiguren in huis te halen. Armin van Buuren, ex-programmaleider Menno de Boer en de Nederlandse Top 40 verhuisden mee en rendeerden vrijwel onmiddellijk. Zeker weten dat de snuggere Minneboo meer dan ‘Good For Q’ was en nog steeds is.

Gerard Ekdom vervolledigde het podium. Zijn besluit om NPO Radio 2 voor Radio 10 om te ruilen, werd een meer dan geslaagde zet. Als hoogst genoteerde dj stuwde hij de dagelijkse ochtendshow, met nieuwslezer Evelyne de Bruyn, naar meer dan bevredigende evaluaties. Met de ‘Funky Friday’ behoorde de legendarische imitator van Cliff Richard’s ‘Living Doll’ tot een kapitaal fundament waarop het oudste Nederlandse commerciële station gerust kon verder bouwen.

Graag meer ladies

Marieke Elsinga onderstreepte nadrukkelijk dat vrouwen ook meer dan hun mannetje konden staan. Samen met Mattie Valk kwam ze vaak verrassend, speels, spectaculair en efficiënt uit de hoek. Voldoende om Qmusic een zoveelste extra troef te bezorgen in de strijd met NPO Radio 2. Haar collega’s Annemieke Schollaardt, Coco Hermans (zendermanager van Radio 538) en Mireille van den Ark (hoofdredacteur bij BNR nieuwsradio) doken eveneens, in deze hoofdzakelijk met mannen gevulde lijst, op. Opvallende afwezige: Emmely de Wilt, de rijzende star in radioland. Dat ze binnenkort tot dit select gezelschap deel zal toetreden, lijdt echter geen enkele twijfel. (FVM)

° De complete lijst en extra details, vind je bij DeRadio50

Samengevat:

 1. (1) John de Mol (Talpa Networks)
 2. (3) Dave Minneboo (Qmusic)
 3. (2) Gerard Ekdom (Radio 10) 
 4. (23) Robert Bernink (Diirecteur Entertainment ‘DPG Media’ en Directeur Qmusic)
 5. (6) Marieke Elsinga (Qmusic)
 6. (4) Frank Dane (Radio 538)
 7. (14) Paul Römer (RTL Nederland?)
 8. (10) Jurre Bosman (NPO)
 9. (9) Bram Krikke (Qmusic)

De anderen:

 • 11. Mattie Valk (Qmusic)
 • 12. Armin van Buuren (Qmusic)
 • 14. Rob Stenders (Radio Veronica)
 • 15. Ruud de Wild (NPO Radio 2)
 • 16. Domien Verschuuren (Qmusic)
 • 34. Erik de Zwart (Stichting Nederlandse Top 40 en 24 Trains)

Heynen

Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx