fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Johan verlegde steentje in de Noordzee (audio)

Vorige week zaterdag was hij er voor het eerst, morgen leest u het vervolg van zijn avonturen aan boord van de MS Magdalena, het zendschip van Radio Mi Amigo 272, in zijn een column-reeks ‘(Ver)Meer Mi Amigo verhalen’. Johan Vermeer was zijn radionaam, voor de ‘burgerlijke stand’ gaat hij echter door het leven als Louis Stuster. Hij zal het u niet kwalijk nemen als u voor het eerst van hem hoort. 

De glorietijd van de zeezenders is lang geleden, maar was tegelijk heel erg bepalend voor wat later zou gebeuren in de geschiedenis van het medium in heel West-Europa. Met heel velen waren ze om dit epos te schrijven. Louis Vermeer aka Johan Stuster (inwisselbaar) was een van hen. Zonder hem zou de geschiedenis er anders hebben uitgezien. Zoals Bram Vermeulen het zo mooi zong: “Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. Het water gaat er anders dan voorheen”. Vervang de rivier door de Noordzee en u begrijpt het…

Er is geen ontkomen aan want radio zit in je DNA

Al op geringe leeftijd werd ik geraakt door het radiovirus. Ik was een jaar of elf toen ik in 1967 kennis maakte met Radio 227 op mijn eerste transistor radio. Wauw wat een hits! The Cats, Beatles, Beach Boys en Cyrcle ”Met Good Things Going. En dat allemaal op uw station Radio 227 met uw gastheer Look Boden.” Alleen al die zinnetjes!  Met zo’n Amerikaanse nagalm eronder… Het was balen. toen die zender zomaar verdween. 

° Radio 227 (17/06/1967): Look Boden

Ik was toen niet zo op Veronica. Dat was die zender met onder andere Gerard de Vries en Frans Nienhuis. Tja.. Gelukkig kwam Radio Noordzee Internationaal in 1970. Met al die verkiezing- en stoorzender- perikelen voor de Engelse kust. Een prachttjd! Intussen was ik gewoon bezig met m’n electronica opleiding. Ik koos al snel voor radio- en tv- techniek. Op m’ n negentiende haalde ik mijn diploma’s en had ik een amateurzendmachtiging te pakken. Al gauw ging ik met AM-zenders in Amsterdam aan de slag. 

Radiostations als Cyrano en Mercurius met onder andere Ad Roberts, Graham Gill en Rob Hudson volgden. In 1978 begon ik op kabel Unique FM en maakte ik ook programma’s voor Domstad in Utrecht en Hofstad Radio in Den Haag. Het kon niet uitblijven of ik raakte op de achtergrond ook betrokken met het zeezendergebeuren van de jaren 70.  

° Radio Unique FM Lokaal

Ik sprak al veel spots in voor landpiraten en Mi Amigo. “Dit is…. (dj naam) op Mi Amigo Internationaal”. Toen men met een nieuw schip begon was het tijd geworden om eens programma’s vanop zee te maken. Het was de zomer van 1979, gekenmerkt door hits als ‘Does your mother know’ van Abba en ‘Reunited’ van Peaches And Herb. 

Later werd Unique in Amsterdam een grote zender. “Amsterdam’s meest professionele radiostation”. En had ik er mijn handen vol aan. Tot 1984. Nadien heb ik nog programma’s gepresenteerd bij onder andere Focus 103 en kwam ik terecht bij Radio Utrecht. Regionale radio voor de gelijknamige provincie. Daar deed ik muziek samenstelling. 

De zender werd midden jaren 90 van de vorige eeuw omgedoopt tot Radio M ‘Voor Midden Nederland’. Ik heb er nog even jaar lang een zondagochtend magazine gepresenteerd. Na een reorganisatie kwam ik in 2006 uiteindelijk terecht bij NPO Radio 5 waar ik nog altijd, dagelijks al die classics op een rijtje zet! 

° Radio Mi Amigo 272 (29/07/1979: Johan Vermeer met ‘Soulparty’


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 1 (audio)

Voorlopig nog geen vakantie voor onze afdeling ‘Retro’, want de maand augustus komt eraan, ook Lees verder

Het is vandaag 2 december… 1976 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 30 november… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 29 november… 1976 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

‘Mi Amigo Top 50’ met Ferry Eden (audio)

Remake van de lijst van 30 oktober 1976 Zoals wel vaker in de geschiedenis van Lees verder

Het is vandaag 27 november… 1975 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 26 november… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 25 november… 1977 (studiotape)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
UK: De come back van Gold op de AM (audio)

Het is vandaag 2 augustus… 1974 (audio)

Blad 222: Erratum, podcast, Ann en Oostende (slides)

Sluiten