RadioVisie

  • .
    .

Johan Vanhee versus BB – 1 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Naar aanleiding van het overlijden van Johan ‘Rood’ Vanhee, maandag 18 maart jongstleden, schreef één van zijn beste vrienden en oud-collega Ben Bode, een extra column dat deze bevlogen radiotechneut en avonturier zo typeerde. Voor de Antwerpenaar gold meer dan voor wie ook: ‘Zoals hij was er geen ander’…

Altijd lachen in die tijd met Jo!

Mijn eerste kennismaking met Johan Van Hee (toen nog geen Rood), was in de Radio Delmare-tijd, toen de Aegir nog naar zee moest. Danny Vuylsteke en uw columnist, haalden Johan op. Ergens in België, maar ik zou niet meer weten waar. Er was ook nog een dj bij, herinner ik me. Johan wilde in de auto stappen, maar dat ging niet, want de achterbank lag vol met technische rotzooi voor het zendschip. 

Dus één of andere geluidsmixer moest naar de kofferbak verhuizen. Johan zou dat doen. Maar klaarblijkelijk had ie ‘m eerst op de stoep gezet en was daarna terug ingestapt. Tijdens een tankbeurt inspecteerden we de kofferbak, of we alles bij ons hadden. En nee hoor, die mixer zat er niet bij. 

Johan was vergeten ‘m in de kofferbak te steken en had ‘m op de stoep laten staan. Wij met vereende krachten en zo snel als mogelijk terug naar de plaats van de ‘misdaad’. We hadden natuurlijk al geen goede hoop meer. Verdomd, het ding stond nog gewoon waar Johan hem was vergeten. Maar goed ook anders hadden we Delmare nooit gehoord. 

Eenmaal aan boord, toen ging er nog een echte tender naar de Aegir, kon Johan zich uitleven op de oud Congo-zender(s) om daar enig AM-signaal uit te halen. Op een dag voer ik in het gezelschap van Danny Vuylsteke met de houten ijsbreker Mathilde Simone naar het zendschip. Onderweg ging Danny eerst nog, onder grote hilariteit, in een bord met soep zitten. Om daarna de gevleugelde uitspraak te doen; “Er komt godverdomme meer power uit mijne disco, dan uit die zender”. Nog meer hilariteit. 

Op een dag wist Johan me via via te bereiken en te melden dat hij dringend een speciale audioversterker nodig had omdat die Congo-zender een sterk input-signaal nodig had, wilde er aan de andere kant iets deftigs uitkomen. Liefst een NEC-versterker, liet Johan weten. Die had ik niet, dus heeft zijn collega, ik meen Jan Kat, zich daar over ontfermd en dat ding aan boord geleverd. 

Typisch dat op Hollands Spoor, het oudste station van Den Haag, er de volgende morgen geen meldingen meer hoorbaar waren. Zoals; “De intercity van Amsterdam heeft vertraging”, want die NEC-versterker was het hoofdbestanddeel van de stations-omroepinstallatie…

Als Johan af en toe eens aan wal was en terug moest keren, was dat niet meer met de houten ijsbreker, doch veelal met rubberbootjes. Dan vertelde hij me; “Ik heb bang op dat ding”. Ik repliceerde door te zeggen; “Geen bang Johan, verzuipen doe je toch”. Altijd lachen in die tijd met Jo.

Na weer dag en nacht met het trachten om Delmare in de lucht te krijgen en of te houden, kreeg hij een keer, zo vertelde hij me achteraf, een paar duizend Volt (laagfrequent, dus niet dodelijk blijkbaar) door zich heen. Johan; “Ben, het vuur kwam uit mijn schoenen. Tja, ik heb me toch een dag niet goed gevoeld”. Humor, humor, humor…. 

Diverse malen hebben we hem uitgenodigd om bij ‘ons’ (Radio Caroline) te komen, doch d’n Jo had het veel te veel naar zijn zin bij Delmare, vooral toen hij helemaal alleen achterbleef op dat schip. Meer over Johan Vanhee, later…

Johan ‘Rood’ Vanhee, Leendert Vingerling, Eddie Smits en Gerard van Dam (credits: Jan Kat & Leendert Vingerling)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

(Het) Paradijs is op YouTube te zien (video)

Radio Paradijs was vermoedelijk de zeezender met het kortste bestaan ooit. Op 1 augustus 1981 Lees verder

Plaatje maar weer – 70 (video)

BBC zou volgens Boris zenders moeten verkopen Het wordt steeds leuker met die Brexit. Omdat Lees verder

Plaatje maar weer – 69 (video)

Storm raast door medialand De Ciara-storm raasde door West-Europa met af en toe orkaankracht. Ja, Lees verder

Plaatje maar weer – 68 (video)

Find Love! Dating online. Tof, leuk en spannend. Maar waarom eigenlijk? Alleen omdat je met Lees verder

Plaatje maar weer – 67 (video)

Hilversum 3 bestond nog niet In de Begijnenstraat, de beruchte gevangenis in Antwerpen, zijn twee Lees verder

Plaatje maar weer – 66

Radio kopen? Morgen geleverd! Had ik dat geweten, dan had ik wel een ander beroep Lees verder

Plaatje maar weer – 65 (video)

Het geschiedde in die dagen Jaren geleden was kerst een feest ter ere van de Lees verder

Plaatje maar weer – 64 (video)

Rotterdam heeft ze al binnen (zonder centen) Vrijwilligers op het Eurosongfestival dat volgend jaar in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx