fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Johan Vanhee versus BB – 2 (audio)

Naar aanleiding van het overlijden van Johan ‘Rood’ Vanhee, is Ben Bode zondag jongstleden van start gegaan met een reeks verhalen die deze bijzondere radiotechnicus, programmamaker en avonturier zijn definitieve plek(je) in de geschiedenis moeten geven. Ben gaat daarmee door, op de woensdag, waarmee zijn reguliere column ‘Plaatje maar weer’, even wordt stop gezet. 

Het circus en de geweldige generator-test

Nadat aan boord van de Aegir het vuur uit Johan Van Hee zijn schoen gespoten was (zie vorige column), zag hij later sterretjes en de rotsen op zich afkomen. Althans volgens rondroeper René de Leeuw toch. Het zendschip was van haar ‘anker(s)’ geslagen. Gerard van Dam kennende zal dat wel geen anker maar een oude generator aan een touw geweest zijn. 

Enfin, de Aegir was los en onder groot geweld van de Delmare tune (War of the worlds), werd bekend gemaakt dat ‘ze op de rotsen’ zouden slaan en ‘of men alstublieft de kustwacht wilde bellen’. Achteraf bleek Johan dat allemaal georchestreerd te hebben, want hij kende geen paniek. 

Het ‘ding’ wordt binnengesleept, de bemanning door de politie verhoord, niet eens gearresteerd.  Ze moesten een paar uur op het bureau blijven om domme vragen te beantwoorden. We hebben toen meester Welfort (want dat was een radiofreak) laten tussenkomen en des s’avonds was iedereen weer een vrij mens. 

Johan bleef bij de Delmare Rondroep Organisatie, ging mee helpen binnen de organisatie die er in slaagde om nog een handvol schepen uit te rusten om uit te zenden. In die tijd hebben we een beetje contact verloren, tot door het zinken van de Mi Amigo en de inbeslagname van de MV Magda Maria van Radio Paradijs, onze wegen elkaar weer kruisten. 

Jullie columnist had inmiddels een heuse opnamestudio en produceerde, behalve wat plaatopnamen, voornamelijk jingles en dat kon Johan wel gebruiken, want hij zat met kortegolfzenders Engeland en verder te bestoken van Zoersel. Een boel jingles werden gemaakt. Voor niets, want vrienden vraag je geen geld. Op de dag van levering werd Johan getroffen door een bezoek van een heel leger politie en andere beambten om zijn zender in beslag te nemen. 

Zijn zender stond gewoon in de garage bij zijn ouders! Dat ding, ook weer zo’n Congo-geval, was te zwaar om mee te nemen tijdens de inbeslagname. De aanwezige autoriteit zou ’s anderendaags een speciaal team, met kraan, langs sturen. Nou, dat was wat voor Johan, hij heeft de transformator en alle belangrijke onderdelen er ’s nachts uitgehaald en vervangen door straatstenen met het identieke gewicht.

En, zo bedacht hij, als ze ‘m proberen te testen zal ik ze laten schrikken. Dus heeft hij de stroomkabel aan de metalen kast gesoldeerd. Je hoeft geen technicus te zijn om te begrijpen wat dat doet bij activering. Die Johan, altijd in voor een grapje… Humor, humor, humor. 

Daarna ging hij met kameraden vanuit een soort van Bassie & Adriaan caravan, vanaf de Franse kust naar Engeland blazen. Maar dat avontuur was ook geen lang leven beschoren, geloof ik. Wederom nodigde ik hem uit in de opnamestudio in Den Haag (waar de eerdere Caroline studio’s waren). Maar nee, hij wilde persé uitzenden, al was het maar om instanties te treiteren. Haha. 

Hij kwam wel naar Den Haag als er iets te repareren viel en dat deed hij goed. Alleen vóórdat hij kwam, tja daar zat wel een dag of wat tussen. Ben: “Heb jij geen horloge?”. Johan: ”Jawel, maar daar kijk ik niet op”. Typisch Jo. 

Op een nacht naderen we een circus op het Malieveld in Den Haag, daar wist Johan een generatortje staan en dat wilde hij hebben. Zijn vriend, een circusman, zei nog… “Doe dat niet, als ze je pakken.”. Johan stapt gewoon dat circus binnen, midden in de nacht en komt verdomd terug met dat ding in zijn handen. Wij weg naar de Hoge Nieuwstraat in Den Haag even verderop. Johan: “Ik zal eerst eens testen of ie het wel doet, anders breng ik ‘m terug”. Midden in de nacht en midden op straat, start hij die generator met een pokkeherrie… Humor, humor, humor.

En hij bleef natuurlijk, zoals vroeger met àlle Caroline-mensen, slapen en mee-eten.

Wordt vervolgd…

° SOS calls vanaf de Aegir en nieuwsberichten op 11/09/1978


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Radio Selfie Dankzij de mobiele telefoon maakt iedereen vandaag de dag op de meest krankzinnige
Inderdaad het feest gaat beginnen... Sinterklaas komt rechtstreeks uit Madrid of Barcelona naar Nederland straks.
Klimaat in de media Is het u ook opgevallen – je kan er niet naast
Ik ben zo'n twee weken 'buiten dienst' geweest hier op dit plezierkwartier, genaamd RadioVisie, maar
Wordt de Norderney (voormalig zendschip van Radio Veronica) dan toch niet afgezonken op 31 augustus
ELLENDE, veel ellende in de wereld...  Eerst Johan (Rood) Van Hee een partijtje begraven, dan
Johan Vanhee, in radiomiddens beter bekend als Johan Rood, die op 18 maart 2019 overleed, wordt
Talkshows Ja, na noodlottige ongevallen is uw vervelende columnist terug van weg geweest... Dank voor

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Groen Licht – 2 (audio)

Kolder en Klodder – 68 (video)

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 6 (video)

Johan Vanhee versus BB – 1 (audio)

Nostalgische column Hans Knot (63)

Dick is (nog steeds) radio actief – 27 (audio)

Sluiten