RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Johan Vanhee versus BB – 2 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Naar aanleiding van het overlijden van Johan ‘Rood’ Vanhee, is Ben Bode zondag jongstleden van start gegaan met een reeks verhalen die deze bijzondere radiotechnicus, programmamaker en avonturier zijn definitieve plek(je) in de geschiedenis moeten geven. Ben gaat daarmee door, op de woensdag, waarmee zijn reguliere column ‘Plaatje maar weer’, even wordt stop gezet. 

Het circus en de geweldige generator-test

Nadat aan boord van de Aegir het vuur uit Johan Van Hee zijn schoen gespoten was (zie vorige column), zag hij later sterretjes en de rotsen op zich afkomen. Althans volgens rondroeper René de Leeuw toch. Het zendschip was van haar ‘anker(s)’ geslagen. Gerard van Dam kennende zal dat wel geen anker maar een oude generator aan een touw geweest zijn. 

Enfin, de Aegir was los en onder groot geweld van de Delmare tune (War of the worlds), werd bekend gemaakt dat ‘ze op de rotsen’ zouden slaan en ‘of men alstublieft de kustwacht wilde bellen’. Achteraf bleek Johan dat allemaal georchestreerd te hebben, want hij kende geen paniek. 

Het ‘ding’ wordt binnengesleept, de bemanning door de politie verhoord, niet eens gearresteerd.  Ze moesten een paar uur op het bureau blijven om domme vragen te beantwoorden. We hebben toen meester Welfort (want dat was een radiofreak) laten tussenkomen en des s’avonds was iedereen weer een vrij mens. 

Johan bleef bij de Delmare Rondroep Organisatie, ging mee helpen binnen de organisatie die er in slaagde om nog een handvol schepen uit te rusten om uit te zenden. In die tijd hebben we een beetje contact verloren, tot door het zinken van de Mi Amigo en de inbeslagname van de MV Magda Maria van Radio Paradijs, onze wegen elkaar weer kruisten. 

Jullie columnist had inmiddels een heuse opnamestudio en produceerde, behalve wat plaatopnamen, voornamelijk jingles en dat kon Johan wel gebruiken, want hij zat met kortegolfzenders Engeland en verder te bestoken van Zoersel. Een boel jingles werden gemaakt. Voor niets, want vrienden vraag je geen geld. Op de dag van levering werd Johan getroffen door een bezoek van een heel leger politie en andere beambten om zijn zender in beslag te nemen. 

Zijn zender stond gewoon in de garage bij zijn ouders! Dat ding, ook weer zo’n Congo-geval, was te zwaar om mee te nemen tijdens de inbeslagname. De aanwezige autoriteit zou ’s anderendaags een speciaal team, met kraan, langs sturen. Nou, dat was wat voor Johan, hij heeft de transformator en alle belangrijke onderdelen er ’s nachts uitgehaald en vervangen door straatstenen met het identieke gewicht.

En, zo bedacht hij, als ze ‘m proberen te testen zal ik ze laten schrikken. Dus heeft hij de stroomkabel aan de metalen kast gesoldeerd. Je hoeft geen technicus te zijn om te begrijpen wat dat doet bij activering. Die Johan, altijd in voor een grapje… Humor, humor, humor. 

Daarna ging hij met kameraden vanuit een soort van Bassie & Adriaan caravan, vanaf de Franse kust naar Engeland blazen. Maar dat avontuur was ook geen lang leven beschoren, geloof ik. Wederom nodigde ik hem uit in de opnamestudio in Den Haag (waar de eerdere Caroline studio’s waren). Maar nee, hij wilde persé uitzenden, al was het maar om instanties te treiteren. Haha. 

Hij kwam wel naar Den Haag als er iets te repareren viel en dat deed hij goed. Alleen vóórdat hij kwam, tja daar zat wel een dag of wat tussen. Ben: “Heb jij geen horloge?”. Johan: ”Jawel, maar daar kijk ik niet op”. Typisch Jo. 

Op een nacht naderen we een circus op het Malieveld in Den Haag, daar wist Johan een generatortje staan en dat wilde hij hebben. Zijn vriend, een circusman, zei nog… “Doe dat niet, als ze je pakken.”. Johan stapt gewoon dat circus binnen, midden in de nacht en komt verdomd terug met dat ding in zijn handen. Wij weg naar de Hoge Nieuwstraat in Den Haag even verderop. Johan: “Ik zal eerst eens testen of ie het wel doet, anders breng ik ‘m terug”. Midden in de nacht en midden op straat, start hij die generator met een pokkeherrie… Humor, humor, humor.

En hij bleef natuurlijk, zoals vroeger met àlle Caroline-mensen, slapen en mee-eten.

Wordt vervolgd…

° SOS calls vanaf de Aegir en nieuwsberichten op 11/09/1978


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

(Het) Paradijs is op YouTube te zien (video)

Radio Paradijs was vermoedelijk de zeezender met het kortste bestaan ooit. Op 1 augustus 1981 Lees verder

Plaatje maar weer – 70 (video)

BBC zou volgens Boris zenders moeten verkopen Het wordt steeds leuker met die Brexit. Omdat Lees verder

Plaatje maar weer – 69 (video)

Storm raast door medialand De Ciara-storm raasde door West-Europa met af en toe orkaankracht. Ja, Lees verder

Plaatje maar weer – 68 (video)

Find Love! Dating online. Tof, leuk en spannend. Maar waarom eigenlijk? Alleen omdat je met Lees verder

Plaatje maar weer – 67 (video)

Hilversum 3 bestond nog niet In de Begijnenstraat, de beruchte gevangenis in Antwerpen, zijn twee Lees verder

Plaatje maar weer – 66

Radio kopen? Morgen geleverd! Had ik dat geweten, dan had ik wel een ander beroep Lees verder

Plaatje maar weer – 65 (video)

Het geschiedde in die dagen Jaren geleden was kerst een feest ter ere van de Lees verder

Plaatje maar weer – 64 (video)

Rotterdam heeft ze al binnen (zonder centen) Vrijwilligers op het Eurosongfestival dat volgend jaar in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx