RadioVisie

  • .
    .

Johan Derksen blijft radiomaken (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De man werd in één klap – pats boem paukeslag – ook bekend bij het grote publiek in Vlaanderen, terwijl dat eerder enkel bij een kransje oudere sportliefhebbers het geval was. Alhoewel Johan Derksen ook al jaren in de media ‘bekwame’ dingen doet, maar dan wel enkel in Nederland. Hoofdredacteur, journalist, opiniemaker in de geschreven pers, eveneens op televisie, bij Veronica. Maar dat station zit in Vlaanderen niet op de kabel. 

Het feit dat hij live op televisie – zowat een week geleden – in het Veronica-programma ‘Vandaag Inside’ bekende dat hij ooit en bijgevolg heel lang geleden een kaars bij een bewusteloze dronken dame tussen de benen stak, was voldoende om de hele Vlaamse pers (inclusief de radiobulletins) te mobiliseren. In de slipstream van het nieuws over Marc Overmars bleek dat erg interessant. Overmars, eerder aan de kant geschoven bij voetbalclub Ajax wegens ‘grensoverschrijdend gedrag’, werd begin maart net niet met een fanfare binnengehaald door FC Antwerp. 

Terug nu naar Johan Derksen. O ja, de man is het summum van het alfamannetje. Een uber macho. De benamingen kwamen voorbij op de radio, in de tv-journaals, de gazetten schreven het. Maar hij is vaak ook grappig. Op zijn manier. Grenzen opzoekend en met een zekere regelmaat overschrijdend. Ach, iedere vogel zingt zoals hij gebekt is en niemand was verplicht om te kijken of te… luisteren. Derksen heeft immers niet enkel een bekende tv-kop, hij maakt ook radio. In Nederland. Maar wie dat in Vlaanderen wil, kan uiteraard online volgen.

De muziek blijft in Drenthe

Na de heisa en het schrappen van het tv-programma besloten de Nederlandse regionale omroepen Radio Rijnmond, Radio West en NH Radio tegelijk om zijn uitzending te schrappen. Radio Drenthe bleef er wel mee doorgaan en plande een gesprek met het aangeschoten wild. Ook werd er gepraat met mensen binnen en buiten de omroep. Resultaat: ‘Muziek voor volwassenen’ blijft, de show waarin Derksen nummers draait naar zijn smaak: country, americana en natuurlijk een flinke dosis blues. 

RTV Drenthe wilde een afgewogen beslissing nemen of de samenwerking met Derksen moest worden gecontinueerd. “Dat was geen gemakkelijke opgave, omdat verstand en gevoel dwars door elkaar lopen. In zo’n situatie past het elk bedrijf, dus ook RTV Drenthe, om zoveel mogelijk zorgvuldigheid te betrachten. En dat gebeurt door in gesprek te gaan, feiten en meningen te verzamelen, argumenten uit te wisselen en daarvan een inschatting en afweging te maken.”

Derksen gaf tegenover de regionale omroep aan dat hij zichzelf verantwoordelijk houdt voor alle commotie die was ontstaan en dat het hem zeer spijt. Ook vertelde hij dat er geen sprake is geweest van misbruik zoals in eerste instantie door hem zelf was gesuggereerd. Op basis van deze gesprekken besloot Radio Drenthe om ‘Muziek voor Volwassenen’ te blijven uitzenden, elke werkdag van 18:00 tot 19:00 uur en op zondag van 16:00 tot 18:00 uur.

“Blind achterna hollen”

Ook bij Arrow Bluesbox Radio blijft het programma in het schema staan. De 73-jarige analist mag er drie keer per week zijn show blijven presenteren. Radiobaas Ad Ossendrijver in de krant AD. “Mensen als Johan Derksen moeten we blijven koesteren.’ Hij vindt het ‘ronduit belachelijk’ wat er met Derksen is gebeurd na zijn veelbesproken uitspraken tijdens ‘Vandaag Inside’. “Het cancelen door een klein groepje, de media en radiozenders die er blind achteraan hollen. Het heeft allemaal niets met elkaar te maken. Nu zijn we zover dat er een mooi programma van de buis is, en een man die ontzettend veel heeft betekend voor goede Nederlandse muziek door iedereen wordt weggestuurd. Nou, door ons niet.” (TB)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1467: Top Format, NPO Radio 2, Johan Derksen

• Top Format eert zijn oprichter • Marco Borsato mag weer (even?) bij NPO Radio Lees verder

Blad 932: Wilfred Genee, One World Radio, MyNoise

• Verrassing: Wilfred Genee stopt bij Veronica • 'Made in Sweden' bij Tomorrowland One World Lees verder

Nederland: radio-dj’s quizzen op televisie

Matthijs van Nieuwkerk (foto bovenaan) en zijn 'De Wereld Draait Door' was zo'n waanzinnig goede Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Oud radiopresentator Terry Verbiest overleden

Terry Verbiest, een tijdlang journalist bij de toenmalige BRT en presentator van het programma 'Het Lees verder

Studio Brussel: Fien gaat Adriaan vervangen op tv

TV-makers die plots achter de radiomicrofoon gaan zitten, het is vaker niet goed, dan een Lees verder

Nederland: Antoinette Hertsenberg wint ‘Media Oeuvre Award’ (video)

In het NPO Radio 1-programma 'De Perstribune' werd presentatrice Antoinette Hertsenberg (AVROTROS) gisteren - zondag Lees verder

Peyton Place: het werd (te) duur om te kijken (video)

In 1971 opperde de Nederlandse overheid het idee om de kijkbijdrage minimaal te verhogen tot Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan Claerbout
Johan Claerbout
4 mei 2022 - 21:08 21:08

Hallo,

Johan Derksen heeft Grolloo Radio opgericht.
Onmiskenbaar een goed radio station.
Mvg,
Johan Claerbout

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x