fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Joey bepaalde het ‘gezicht’ van RadioVisie

22 juli 2017: Joel Delcroix, gewaardeerd medewerker van RadioVisie sterft. Eén van die onmisbare radertjes die onze machine hielpen draaien. Weliswaar in een verder verleden, maar toch zo bepalend voor het blad. Want vooraleer RadioVisie er was, was er… RadioVisie. Mede dankzij hem. JL Bostyn kijkt terug op deze opmerkelijke alleskunner. 

De keuze voor de achtergrond

RadioVisie, anno 2018 digitaal maar, de naamswijziging even terzijde gelaten, reeds gestart in 1974 als klassiek, gedrukt tijdschrift. Het magazine werd een redelijk fenomeen. Lichtjes apart omwille van de gehanteerde stijl – die van geen blad voor de mond – en vanwege de opmerkelijke illustraties die de pagina’s een heel aparte layout gaven. Ook in die tekeningen werd vaak een mening geventileerd. 

De artiest achter de illustraties was Joël Delcroix, in middens van RadioVisie beter bekend onder zijn pseudoniem Joey. Voor een groot deel hielp hij mee om het uitzicht te bepalen van het maandelijkse magazine. Hij illustreerde rubrieken, tekende cartoons, maakte karikaturen, zette foto’s om in de meest zwierige stijlen. 

Lezers kenden zijn werk, genoten ervan en konden er vaak om lachen. Want dat was de bedoeling; de tijdschriftjes opfleuren, de mensen een glimlach op het gelaat toveren, alles zoveel mogelijk relativeren. Waar dat kon. Weinigen in radioland hebben Joey echter gekend, hem ontmoet of gesproken. 

In de stijl van de betere artiesten bleef hij graag op de achtergrond. De wetenschap dat hij anderen blij maakte was voor hem de hoogste eer. Eenmaal zijn werk gepubliceerd was hij content. Op naar de volgende uitgave.

Smakelijk Joey!

Joël Delcroix zoals zijn echte naam was, overigens een geboren en getogen Wervikaan, ontmoette ik voor het eerst na mijn legerdienst in 1973. We waren collega’s in het postkantoor van Menen. Een vrolijke man met een speciaal soort humor. Fan van Elvis Presley en alles wat met rock and roll te maken had. Hij kon als geen ander ‘The King’ imiteren en had er zelfs ooit een ‘zangconcours’ mee gewonnen in zijn thuisstad. 

Samen hielden we van muziek, we praatten er uren over. We trokken met ons tweeën naar platenzaken, kochten dezelfde geluidsapparatuur. Tot in Nederland reden we. Met ons tweeën in de blauwe Kever van Joey, waar nauwelijks nog plaats was na het inladen van alle kartonnen dozen. Maar niet enkel muziek was zijn en ons ‘ding’. We deelden ook nog een andere passie; de film. Samen zijn we nooit naar de bioscoop geweest. Geen idee hoe dat kwam, nu ik erover nadenk. 

We brachten ook vele namiddagen door met enkel te praten over voeding en gezond leven. Een voorloper, een early adapter, een goeroe was hij wat bio-voeding betreft. Ik leerde alles van hem over macrobiotiek, tamari en het op de juiste manier koken van amarant. Vitamines, kruiden, voedingssupplementen. Met het radiovirus kon ik hem echter niet besmetten. Met zijn muzikale kennis zou hij een prima producer zijn geweest! In 1981 was hij wel een uur lang gastpresentator tijdens mijn zondagse programma bij Radio Gemini. Het bleef helaas bij die ene keer. 

Maar Joey was vooral een fantastisch tekenaar. Net begonnen met het blad Baffle in 1974, de voorloper van RadioVisie, kon ik hem overhalen om mee te werken. Zijn stijl was precies wat ik voor ogen had. Joey was een aanhanger van de ‘school van Marcinelle’. Genoemd naar de plaats waar uitgeverij Dupuis zijn hoofdkantoor had. Bekend van het blad Robbedoes (en Humo) waar talenten als Morris (Lucky Luke), Peyo (Smurfen) en Franquin (Guust Flater), ontloken.

In iedere tekening van Joey zit een lach verborgen. Zijn lijnen zijn zwierig, speels en treffend. Het lijkt of het allemaal super makkelijk was. Niet voor ons, wel voor hem. Honderden illustraties heeft hij voor Baffle/RadioVisie gemaakt. In 2007 bundelden we alle covers in één boekje, voorzien van zijn handtekening. We brachten daarvoor nog eens ouderwets een hele namiddag samen door. Heel veel herinneringen werden boven gehaald. En die waren er. In 1998 had ik immers de post verlaten en daarna gingen we elkaar steeds minder zien.

Die uitgave lijkt nu een ultiem eerbetoon te zijn. Het is wat het is. Het kon veel meer geweest zijn. Lang voordien werd zijn talent immers al opgemerkt door het eerder genoemde Robbedoes. Joël had enkele proefplaten getekend van ‘Janus’, een zelfbedachte avonturenstrip. Bij Dupuis waren ze erg enthousiast gebleken. Hij mocht er aan de slag. Edoch, de tijdgeest (de jaren 60) en zijn omgeving duwden hem naar de… fabriek. ‘Mannekes tekenen daar kon je geen gezin van onderhouden’. Enkele jaren later werd het de post.

Ik heb het voorrecht gehad om met Joey samen te werken in mijn eigen ‘club’ en bij de post. Graag gezien op kantoor en bij het publiek. Zijn fratsen, opmerkingen en het spontaan luidkeels aanheffen van deze of gene rock&roll song zitten in ons collectieve geheugen gebeiteld. Waar hij nu ook is, aan Joey hebben ze een fantastische persoonlijkheid. Eentje die kan zingen, tekenen, entertainen en ook nog eens kan zorgen voor de gezondste voeding.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
RadioVisie zit vanaf vandaag in een nieuw kleedje op het wereldwijde web. We waren al
Naar aanleiding van het overlijden van een oud-medewerker van RadioVisie en in meer algemene zeezenderkringen,
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
RadioVisie verblijdde - dat durven we toch te hopen - u in 2018 met liefst
Iedere dag opnieuw, jouw portie nieuws bij RadioVisie. Hoe we dit voor elkaar krijgen? Benieuwd?
Het zou ons bijzonder goed uitkomen als we binnen zeer afzienbare tijd bovenstaande kop zouden
Eddy Temmerman's 'Soldatenhalfuurtje' Het heropvissen van het beroemde ’Soldatenhalfuurtje’, bij PROS van zondag 21 oktober,
Canvas+, Eén+, Ketnet+. Tegenwoordig moet het blijkbaar altijd dat ene plusje meer zijn. Al kijken

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Jean-Luc BostynJan D.M. Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Ik mag mij de gelukkige bezitter noemen van deze uitgave “Het beste uit 30 jaar Radiovisie” – de tekeningen – nrs. 035 en 039. Maar zijn de opvolgers ook verschenen: de interviews / de fotos’ ?

Jean-Luc Bostyn
Gast
Jean-Luc Bostyn

Dag Jan. Dat is er nooit meer van gekomen. Het bleek allemaal te duur te worden, vooral door Te kleine oplages. En onze bevriende drukker die zowat gratis werkte, hield er mee op. Jammer.

Meer in Actueel
Holding achter Radionomy trekt naar de beurs (video)

UK: Sterke toename DAB+-in wagenpark (video)

Het Avondblad van 20 juli (video)

Feiten achter de feiten

Het Avondblad van 19 juli (audio)

Het Avondblad van 18 juli (video)

Sluiten