fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

‘Joepie Top 50’ van 19 januari 1975

Zaterdag aanstaande 2 februari is via foutemuziekradio.nl de ‘Joepie Top 50’ van 19 januari 1975 te beluisteren, gepresenteerd door Ferry Eden. De originele lijst was, eveneens tussen 12:00 en 15:00 uur, te horen bij Peter van Dam via Radio Mi Amigo. Het afscheid van de naam ‘Joepie Top 50’, het van oorsprong aan Mi Amigo verbonden jongerenblad, was duidelijk de opmaat naar wat ging komen.

Al na het van kracht worden in Nederland van de anti zeezenderwet, kwam een eind aan de legale mogelijkheden. Reden voor Radio Veronica, Noordzee en Atlantis – met hun kantoren en studio’s in respectievelijk Hilversum, Naarden en Oostburg – om ermee te stoppen. Mi Amigo en Caroline gingen na 31 augustus 1974 voor de Britse kust door met uitzenden, maar aan de studiomogelijkheden in Breda en Den Haag was een eind gekomen. De Mi Amigo dj’s namen, voorlopig verspreid over drie geheime studio’s in Vlaanderen, hun programma’s op.

Begin 1975 werden de programma’s zonder datumvermelding uitgezonden en werd gedaan alsof ze in Spanje waren geproduceerd. Sylvain Tack, die er een vakantieverblijf had bovenop de heuvel Mas Nou in Playa de Aro, wist dat hij met Mi amigo uiteindelijk écht naar Spanje zou moeten uitwijken. In eerste instantie wilde hij kiezen voor Bilbao, maar bevoorrading van daaruit naar de MV Mi Amigo in de Thamesmonding was te omslachtig. Dus werd van dat plan afgezien en technicus Maurice Bokkebroek kreeg opdracht om op de Mas Nou twee studio’s in te richten voor als de nood aan de man was.

Als offer voor het doorgaan met Mi Amigo en consequentie van werken in de illegaliteit moest Sylvain Tack afscheid nemen van België en de bedrijven die hij er bezat. De Suzy-wafel fabriek stond begin 1975 voor verkoop in de etalage. Zijn muziekindustrie in Buizingen werd verkocht aan Johnny Hoes en diens platenmaatschappij Telstar in Weert. Het tienerblad Joepie, inclusief hoofdredacteur Guido van Liefferinge, had Sylvain Tack al overgedaan aan uitgeverij Sparta, eigenaar van het concurrerende en verlieslatende blad ‘Hitorama’.

Met deze laatste ‘Joepie Top 50’ werd ook de directe band met radio Mi Amigo verbroken. Het blad moest immers buiten schot te blijven bij acties tegen de zeezender, die er uiteindelijk toch zouden komen. Naar verluid was Sylvain Tack hiervoor ook gewaarschuwd, maar ongetwijfeld had hij het zelf ook al zien aankomen. In verband daarmee werd de studio ten huize van Norbert en die in Merksem, waar Joop Verhoof opnam, ontmanteld en ondergebracht in Opbrakel.

Vanaf dat moment namen alle dj’s op in het onopvallende vakantieverblijf van reclamewerver Marcel Sieron. Maar net voordat er naar Spanje kon worden uitgeweken, was er op 17 februari 1975 een inval. Daarbij werden onder meer Peter van Dam en Marcel Sieron gearresteerd. De andere medewerkers konden naar Playa de Aro ontkomen.

Uit de periode net voordien was er de laatste ‘Joepie Top 50’ van 19 januari 1975. Ferry Eden recycleert de lijst met inbegrip van alle platen, jingles en reclames die toen actueel waren.

° Foto bovenaan: Ferry Eden op het dek van de MV Mi Amigo (credits Stevie Gordon)

° Foutemuziekradio.nl : zaterdag 2 februari (12:00-15:00 uur)

° ‘Joepie Top 50’ van 19-01-1975


Meer over Radio Mi Amigo

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het is vandaag 23 mei… 1977 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 21 mei… 1976 (audio- studiotape)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

De moord op Mi Amigo-dj Bart van der Laar (audio)

Om onderwerp te zijn van een zevendelige podcast-reeks moet men al over heel wat troeven Lees verder

Sinksenweekend: Mi Amigo Special op KL85

Nog volop genietend van dit weekend en toch kijken we alweer uit naar het laatste Lees verder

Het is vandaag 17 mei… 1976 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 16 mei… 1977 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 15 mei… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 14 mei… 1976 (audio – studiotape)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, deejays, hitlijst, offshore
Boekrecensie: Is anybody there? (video)

Het Avondblad van 28 januari (audio & video)

Het Avondblad van 27 januari (audio)

JLB gaat (soms) naar zee (34)

Lieve De Maeyer verlaat de VRT

Het Avondblad van 26 januari

Sluiten