In 1974 lagen er vier zeezenders voor de Nederlandse kust. Buiten de territoriale wateren, drie mijl voor Scheveningen, broederlijk naast elkaar waren dit de Norderney, de MV Mi Amigo en de MEBO II van respectievelijk Radio Veronica (538 meter middengolf), van Radio Mi Amigo & Caroline (259 meter) en Radio Noordzee (220 meter).
Naast een boord-, hadden ze allemaal ook opnamestudio’s in Hilversum (Veronica), Breda (Mi Amigo) Den Haag (Caroline) en Naarden (Noordzee) waar de meeste programma’s op band werden gezet, om nadien vanaf het zendschip te worden uitgezonden. Voor de Zeeuws-Vlaamse kust lag het zendschip Jeanine van de Vlaamse Radio Atlantis, uitzendend op 270 meter middengolf, met uitvalsbasis in het plaatsje Oostburg.
Dat de Vlaamse stations Atlantis en Mi Amigo hun hoofdkantoor in Nederland hadden kwam omdat België al sinds eind 1962 medewerking aan zeezenders bij wet had verboden. Daardoor was adverteren op een zeezender voor Vlaamse bedrijven verboden. Bij Mi Amigo was daarom vóór vrijwel elke Vlaamse reclamespot de jingle ‘Mi Amigo information’ met de tekst ‘Voor u gelezen in…’ te horen. In het tijdschrift stond de reclameboodschap dan ook daadwerkelijk afgedrukt. De Vlaamse adverteerder maakte bijgevolg reclame in een blad en had geen opdracht gegeven voor radioreclame.
Zo waren reclamemakers voldoende ingedekt tegen mogelijke acties van de Belgische justitie die trouwens ook niet optrad tegen de Vlaamse zeezenders. Het was de Belgische overheid immers duidelijk dat de dagen van de zeezenders toch geteld waren omdat ook Nederland de medewerking aan dat soort radiostations nog in 1974 wilde verbieden.
Studio’s verspreid over het hele land
Net als Veronica zond Mi Amigo aanvankelijk uitsluitend vooraf opgenomen programma’s uit. De studio’s boven de Bredase platenzaak Spronk waren de werkplek van Wil van der Steen, Mike Moorkens en Peter van Dam. Bert Bennett en Joop Verhoof hadden in Enschede hun eigen opnamemogelijkheid en zowel Frans van der Drift als Ad Petersen gebruikten diens studio in Culemborg. Ad Petersen (Ad Roland), nam er de Joepie Top 50 op, vernoemd naar het blad dat net als Radio Mi Amigo was opgericht door wafelbakker Sylvain Tack uit Buizingen. Die Joepie Top 50 werd sinds de eerste aflevering – op 6 januari 1974 – op zondagmiddag uitgezonden om concurrentie op zaterdag met de populaire Veronica Top 40 en Radio Noordzee super Top 50 te voorkomen.
Op 3 maart 1974 was de lijst aan aflevering 19 toe. Aanstaande zaterdag – 26 februari – is ze opnieuw te beluisteren. Dit keer op FouteMuziekRadio, (12:00-15:00 uur) in een presentatie van Ferry Eden. In deze retro Top 50 werden alle reclames van toen en ook het eerste jingle-pakket van Mi Amigo behouden. Bedenker en maker ervan, maar ook van heel wat reclamespots was Eddy Govert (Eddy van Mouffaert). Hij bracht recent het boek ‘Sylvain Tack en ik’ uit dat voor € 20,00 via online te koop is.
Teveel platen, te weinig tijd
Eerst werd de Joepie Top 50 tussen 12:30 en 15:00 uur uitgezonden. Hierdoor moest presentator Ad Petersen tien platen in een half uur kwijt raken (twintig per uur), inclusief de reclames en jingles. Vanaf 3 maart 1974 werd de hitlijst vanaf de middag gepresenteerd. Wat een stuk logischer was. Ad Petersen had nu drie uur voor vijftig platen. De lijst en ook alle andere programma’s werden op vrijdag ingeleverd tijdens de dj-vergadering in Breda, waarna alle opnamebanden naar de tender in Scheveningen en vervolgens naar het zendschip MV Mi Amigo gingen.
° Het hierboven vermelde boek is een persoonlijke aanvulling op de complete Mi Amigo-geschiedenis, te lezen in ‘Mi Amigo, de Vlaamse Tack van de zeezenders’. Op zijn beurt verkrijgbaar via de speciale website of via mail. Eddy Govert is ook de man achter de hit ’Kwek kwek kwek’ van Ronald en Donald die in deze Top 10 staat.