RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Joe Berluck: Come back maar nooit weggeweest

Joe Berluck – wereldbekend in Limburg en nets ietsje minder in de rest van het land, is inmiddels 89 jaar jong. Mooie leeftijd om een come back te maken op de radio. Al is hij nooit weggeweest, zegt hij zelf. En de daad bij het woord voegend, zit hij vanaf 7 juni weer iedere zondag tussen 09:00 en 11:00 uur achter de microfoon bij Lokale Radio Lanaken (106.0 FM).

‘Wereldbekend’, schreven we hierboven en dat heeft alles te maken met het feit dat Jef Stultjens – zijn echte naam – algemeen beschouwd wordt als de bedenker van de… discobar. Een heel eind terug in de vorig eeuw was hij de draaischijf van de Texas Bar in Zwartberg. Ook de plek waar ‘Joe Berluck’ geboren werd. Waar zijn opmerkelijke pseudoniem bedacht werd, dan toch. ‘Bertha’ of Bertje (zijn vrouw) en ‘Luc’ (zijn zoon), “plus nog een ‘k’ erbij voor het geluk”, in een shaker gedaan en schudden maar….

In 1965 werd Berluck zich bewust van een vervelend probleem: de gaten opvullen tussen twee liedjes in de zaal. Tussen de twee pick-ups installeerde hij een mengpaneel… en daar was de discobar. Hij kon ook meer dan een zaal entertainen, zijn verbale talent leidde hem tot bij de toenmalige Nederlandstalige service van Radio Luxemburg. 

Joe Berluck in Het Belang van Limburg: “Ik stel het programma thuis samen op de laptop. Welke muziek ik zal draaien? Als ik u de titel zeg, zal het wel duidelijk zijn: Retro Sounds met Joe Berluck. Het zal nostalgisch zijn, romantisch. En van tijd tot tijd zal ik tussen twee platen iets van me laten horen, tot veel tegengoesting van de luisteraars. Jongen, de muziek, dat is een microbe die nog hardnekkiger is dan corona. En maak er nu maar niet te veel ruchtbaarheid rond, anders willen de andere zenders me ook nog terug.”

Terug? Uit radiopensioen dan, want was hij in 2015 niet definitief gestopt? Was er niet dat afscheidsfeest in Bokrijk. “Ik ben nooit gestopt. Ik ben altijd radio blijven maken vanuit mijn woonkamer, ook voor andere zenders. Dat optreden toen was eigenlijk een benefiet voor Kom Op Tegen Kanker. En mocht er geen corona geweest zijn, had ik de afgelopen maanden drie optredens verzorgd.” (Bron: Belang van Limburg)

° Retro Sounds met Joe Berluck, elke zomerse zondag (09:00-11:00 uur) op Lokale Radio Lanaken (106.0 FM).


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
3 juli 2020 - 21:04 21:04

Den Joe heeft overigens zelfs nog (sentimentele) plaatjes (covers) opgenomen, en nog van bekende nummers ook!

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx