RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

JLB gaat (soms) naar zee – 60

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Waar is Mona Lisa gebleven?

‘De Week van de Jaren 70’ bij Radio 2 in Vlaanderen en de ‘Evergreen Top 1000’ bij NPO Radio 5 Nostalgie. Tegelijk te beluisteren deze week. Net iets teveel van het goede… Ik wissel dus af. Van Vlaanderen naar Nederland en weer terug. Het maakt deze vreemde tijd wel een stukje aangenamer. Nostalgie alom, waarbij ik plots moest terugdenken aan de oude naam van de Nederlandse zender. 

Per 1 september 2006 herstructureerde de Nederlandse publieke omroep al haar radio- en tv-netten. Meest opvallende ingreep daarbij was het verdwijnen van de middengolfzender 747 AM ten voordele van de herintroductie van Radio 5. Om een groter luisterpubliek te lokken werd de naam doordeweeks en enkel overdag omgedoopt in Radio 5 Nostalgia met de slogan ‘Je voelt je thuis’. Het format werd anders en al heel snel goed bevonden.

In die mate dat ook steeds meer Vlamingen het ‘nieuwe’ Nederlandse radionet ontdekten. Een ‘gat’ in de markt werd opgevuld. Radio 5 zoekt zijn publiek immers vanaf 50-plus. Ook in Vlaanderen is al jaren vraag naar een dergelijk radiostation, toch wat de dagprogrammering betreft. Dat dit niet uit commerciële hoek zal komen, is duidelijk. Marketing gelooft immers niet in de commerciële haalbaarheid. Zelf durf ik er aan twijfelen. 

Het gaat in de eerste plaats om het te willen doen, daarna om met de juiste mensen op de juiste plaats een strategie te bedenken. De publieke omroep zou een dergelijk net wel tot zijn kernopdrachten moeten rekenen. Eind jaren negentig leek het zover, VRT had plannen voor een zevende net. Radio Mona Lisa zou een oldieszender worden. De geruchten kwamen en gingen, om tenslotte helemaal op te houden. De politiek, noch de concurrentie was wild van een extra publieke zender. De plannen verdwenen en… Vlaanderen werd (alweer) ingehaald door Nederland.

Technisch is het perfect mogelijk om een Radio 5 de Vlaamse ether in te sturen met een hele brede waaier van muziek, nieuws en plaatjes van toen. Er moet een variabele programmatie mogelijk zijn waarin de doelgroep, laten we ze omschrijven als 50+, zich kan terugvinden. Vijftigers houden nu eenmaal minder strak vast aan een eng format. Met de paplepel kregen ze alle genres populaire muziek binnen gelepeld.

Een Vlaamse Radio 5 kan zijn stekje krijgen op FM, DAB+, digitale tv en internet. VRT vindt het tot haar kerntaken behoren om extra hitzenders voor Studio Brussel en MNM, en een extra klassiek kanaal voor Klara te beginnen, maar niet de moeite om een project te starten voor senioren. Doe toch eens wat nuttig met die DAB+-pakketten en die wirwar van muziekstreams. Misschien kan de Vlaamse Minister van Media ook hier eens wat ‘zacht advies’ geven…

Een 50-plusser is anno vandaag nog steeds actief in de maatschappij. Eigenlijk begint voor hem en haar een nieuw leven, met veel vrije tijd en meestal met een aardig spaarcentje. “Maar”… zegt marketing, ”zij consumeren minder en zijn bijgevolg minder aantrekkelijk voor de reclamemarkt”. ALS dat al zo is, dan is het aan de VRT om een initiatief als het Nederlandse NPO Radio 5 te starten. Basismateriaal en vakmensen zijn er. Benieuwd of ze aan de Reyerslaan de Mona Lisa-plannen nog hebben liggen?

* NPO Radio 5 dat nooit via de FM uitzond, verliet in 2014 de middengolf (747 AM), waardoor het sindsdien heel wat moeilijker geworden is om in Vlaanderen nog te luisteren. Dat kan enkel nog via satelliet, live stream en/of, voor wie in de grensgebieden met Nederland woont, DAB+. In Nederland zelf zit het station ook op de kabel van de grootste gemeenten en wordt het signaal door gegeven via digitale televisie.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee – 59

Een pompeschitter betaalt geen radiotaks Na 67 jaar, 7 maanden en 6 dagen ben ik Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 58 (audio)

Rob was de eerste (en meer dan eens) Voor zij die het nog niet weten Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 57

Gemini-project zat Mi Amigo 272 in de weg! Flashback naar 1979. Vlaanderen raakte langzaam in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 56

De NSF, trouwer dan een hond! Yep, de kogel is door de kerk. Ik ga Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 55 (audio)

Gastcolumn van AdG en die blijft aan zee. Omdat hij moét! Regelmatige lezers van RadioVisie Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 54 (audio)

Het was vroeger inderdaad veel beter! Vrijdag 1 mei, de eerste dag van een verlengd Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 53

Een halve eeuw in radio Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om dit jaar Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 52 (video)

Het begon allemaal met een NSF-radio In de vroege jaren 60 stelde ik proefondervindelijk vast Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx