RadioVisie

  • .
    .

JLB gaat (soms) naar zee – 57

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Gemini-project zat Mi Amigo 272 in de weg!

Flashback naar 1979. Vlaanderen raakte langzaam in de ban van Radio Mi Amigo 272 dat vanaf de MS Magdalena opnieuw van start was gegaan op 1 juli. Van de meeste zeezenders heb ik een aardig beeld. Ik ken hun historiek, veel schepen heb ik gezien en hun landstudio’s bezocht. De meeste zenders heb ik gehoord. Live en achteraf op de vele duizenden (!) uren opnames die ik heb verzameld. Eén uitzondering is Radio Mi Amigo 272, in de ether vanaf de MS Magdalena.

Reden; het station begon eraan op een verkeerd tijdstip. Althans voor mij. In de lente van 1979 was ik immers volop betrokken geraakt bij een lokaal project dat later zou uitgroeien tot Radio Gemini.Samen met Dirk Decruyenaere aka Ferry Vanloon en Tommy Degroot aka Marc Bataillie (foto) hadden we het plan opgevat om een lokale zender met de naam Radio Zuid te beginnen in Kortrijk. In Wallonië waren al diverse vrije radio’s in de lucht. Dat moest dus ook mogelijk zijn in Vlaanderen. Iedere Belg is gelijk voor de wet. Toch? Naïef zijn is ook een voorrecht…

We zochten medewerkers via een advertentie in het gratis reclameblad Atlas. Dit was de redactie van BRT 2 West-Vlaanderen opgevallen. Nieuwshoofdredacteur Jan Debruyne belde me op en ik mocht tekst en uitleg gaan geven tijdens de middagontkoppeling. Betere reclame konden we ons niet wensen… De kranten pikten het bericht op. Er volgden enkele sollicitatiegesprekken in het kapsalon van Frank Catry (Maarten Broekman) zijn moeder.

We zouden voorlopig enkel op zondag uitzenden, een vooraf opgenomen programma. Een soort ‘stuif in’ uitzending van vier uur. Ferry en ikzelf zouden de centrale presentatie voor onze rekening nemen, er zouden gasten komen en verder zou er vooral geïmproviseerd worden. Het moest dus allemaal vrij, vrolijk en spontaan klinken. Op vrijdagavond 30 maart om 20:00 uur werd de ReVox A77 gestart en de eerste plaat gedraaid. De Menense Wieltjesprinses Marie-Anne Vermeersch, die ik even voordien had opgehaald bij haar thuis, zou zorgen voor de vrouwelijke noot. Bedoeling was om het programma uit te zenden op zondag 1 april.

Nauwelijks tien minuten ver in de show vielen Rijkswacht en BOB binnen in de Kortrijkse Roterijstraat. Er was geen zender in de lucht, we waren enkel aan het opnemen. Veel fout deden we dus niet. Er kon bijgevolg niks in beslag worden genomen. Toch werd er een huiszoeking gedaan en vertrokken de politiemensen met een trofee. Het duurde immers niet zo heel lang vooraleer men de FM-zender had gevonden in een bijgebouwtje. Niet aangesloten en niet in gebruik.De BOB nam het toestel toch mee met de verantwoording; ’Toestel dat mogelijk gebruikt kan worden voor illegale uitzendingen’.

Meteen was een einde gekomen aan Radio Zuid. In de kiem gesmoord. Al kregen we vele maanden later de zender wel terug. Experts waren tot de conclusie gekomen dat het om een 27MC-bak ging. Nietes, het betrof wel degelijk een FM-zender. Maar zoals ik al schreef, naïviteit is van iedereen. Niet getreurd, we hadden geleerd dat we dus zeker niet vanaf Kortrijkse bodem moesten uitzenden. Intussen had ook Geert Rapoye aka Geert Vandijk (foto) het team versterkt. Er werd besloten de taalgrens over te steken.

Een pandje werd gehuurd in Herseaux en na enkele tests startte Radio Gemini officieel op 23 december 1979. Omdat de naam Zuid te beladen was door de inbeslagname en we wilden verbergen dat het om dezelfde mensen ging, hadden we voor een andere identiteit gekozen. De rest is geschiedenis.Radio Mi Amigo II beleefde zijn avonturen vanaf de MS Magdalena tussen 1 juli en 21 september 1979.

Na minder dan drie maanden was het voorbij. Ook alweer het gevolg van een flinke portie…naïviteit. Iedereen heeft er recht op.Opkomst en ondergang gebeurde net in de periode dat ik zelf heel hard bezig was om een eigen project op te zetten. En omdat het hemd nu eenmaal nader is dan de rok…


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee – 55 (audio)

Gastcolumn van AdG en die blijft aan zee. Omdat hij moét! Regelmatige lezers van RadioVisie Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 56

De NSF, trouwer dan een hond! Yep, de kogel is door de kerk. Ik ga Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 54 (audio)

Het was vroeger inderdaad veel beter! Vrijdag 1 mei, de eerste dag van een verlengd Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 53

Een halve eeuw in radio Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om dit jaar Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 52 (video)

Het begon allemaal met een NSF-radio In de vroege jaren 60 stelde ik proefondervindelijk vast Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 51

De nadagen van de Nederlandse radiokolonisatie Zaterdag jongstleden kwam oud RadioVisie-collega Ron Schultz nog eens Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 50

With a little help from my friends Ik ben de voorbije dagen druk bezig geweest Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 49 (audio)

Liet Unicef zich manipuleren door Belgische Justitie? Dat de overheden in de Lage Landen niet Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx