RadioVisie

  • .
    .
Heynen

JLB gaat (soms) naar zee – 54 (audio)

Het was vroeger inderdaad veel beter!

Vrijdag 1 mei, de eerste dag van een verlengd weekend dat er geen is. Weekdagen en weekends lopen tegenwoordig in elkaar over. Misschien voor het laatst, of niet. Covid-19 kijkt toe en beslist. Wij volgen. Alle begin is moeilijk. Dat merkte een groepje Zuid-West-Vlamingen, éénenveertig jaar geleden ook. In een ander domein, tijdens betere tijden, in een wereld die nauwelijks grenzen leek te hebben. De toekomst was eindeloos, onpeilbaar en uitdagend… 

Het was eind december 1979 toen enkele avonturiers de start van het illegale Radio Gemini voor zichzelf officieel maakten. Enkele maanden later volgde de grote doorbraak. Het is allemaal lang geleden en omdat de geschiedenis haar rechten heeft en vooraleer alle betrokken van toen het zelf niet meer kunnen vertellen, werd voor de tweede week van augustus 2020 het evenement Gemini 40 bedacht door zij die toen de kar trokken. Vijf dagen radiogeschiedenis, met gasten uit binnen- en buitenland. 

Tegelijk zou RadioVisie vijf dagen lang een nieuw Radio Praatcafé openhouden en dagelijks oud-strijders van de vrije radio in de bloemetjes zetten. Want nà het zuiden van West-Vlaanderen verspreidde het vrije radiovirus zich met coronasnelheid door heel Vlaanderen en sloeg keihard toe. Overal doken pioniers op die uiteindelijk zo belangrijk werden dat het complete genationaliseerde omroepbestel op de schop ging. Ook dàt wilden we herdenken in vijf dagen Radio Praatcafé. We willen niet dat ze vergeten worden.

Maar dat feest gaat dus niet door. Toch niet dit jaar. Misschien is er in 2021 een nieuwe kans voor Gemini 40 en RadioVisie om de handen in elkaar te slaan. Twee projecten die me ontzettend nauw aan het hart liggen. Ze waren en zijn een deel van wie ik ben. Zonder dit koppel had ik nooit de avonturen beleefd waarvan ik als kind en als jongen droomde. Plots ondervond ik dat spannende zaken niet enkel in jongensboeken gebeurden. Maar ook in het echt, als je dat maar zelf wilde.

Eén van die hele spannende avonturen speelde zich af vlakbij een kerkhof. Niet verzonnen, echt gebeurd. Radio Gemini heeft heel wat locaties gehad vooraleer het station… helaas, definitief verdween. De enkele proeflocaties sla ik over. Er werd pas echt begonnen op 23 december 1979 vanuit Rue du Bornoville in Herseaux. Het gehuurde huisje was klein en kouwelijk. Er moest nog verwarmd worden met een… kolenkachel. Vaak hing er zoveel rook dat we alsnog alle ramen en deuren moesten openzetten om het mengpaneel en de platenspelers te zien…

° Lees verder onder de foto’s

Bovendien lag het straatje in een soort put. Verre van ideaal dus om van daaruit de Kortrijkse regio te bereiken. In vogelvlucht algauw een tiental kilometer. Toch denk ik met heel veel warme gevoelens aan die paar maanden terug. Niet alleen omdat alles toen nieuw en één groot avontuur was, maar ook omwille van de vriendschappen die er ontstonden. We hadden een gezamenlijk doel voor ogen en gingen voor elkaar door het vuur.

Op zondag werd het helemaal gezellig. Om de beurt kookten onze echtgenotes of de toenmalige vriendinnen voor de hele groep. Met een aperitiefje vooraf. Die weekends waren ook kom-maar-binnen-dagen voor de buren en iedereen die ons wel eens aan het werk wilde zien. De buurt had er een attractie bij. Het was weer eens wat anders dan de gebruikelijke stoeten kerkhofgangers die er passeerden. Onze Waalse buren kwamen trouwens zelden langs zonder dat ze taart, een drankje of een ander cadeautje bijhadden. Velen brachten ook hun…platen mee.

Toen we enkele tv’s in de buurt stoorden, werd niet de politie gebeld, maar gingen we samen op zoek naar een oplossing. Van enig communautair probleem was geen spoor te bekennen. Zeker niet toen we besloten om uit te breiden met enkele uren Franstalige programma’s. Maar niet alleen Vlamingen en Walen maakten het mooie weer. Algauw doken ook vanuit Frankrijk de eerste medewerkers op; Robert de la Lys, Michel de Tournay, Nounours… 

Heynen

Snel aangevuld met een eerste continent Nederlanders. Allemaal medewerkers van de Vereniging voor Vrije Radio, de voorloper van RadioVisie. Rob Ronder (Alfons Jagtman) was de eerste, Charles Dupont (Tom de Graaf) en Jaak van den Broek volgden in zijn spoor. Er waren ook gastdj’s. Peter van Dam kwam live programma’s maken, net als Laurens van Reijen. Zangers, zangeressen en groepjes vonden de weg naar Rue du Bornoville. Vooral artiesten uit de stal van het toen populaire Monopole, kwamen zichzelf promoten op de zondagnamiddag. 

Zoveel bijval op slechts enkele weken hadden we niet echt verwacht. Vandaar dat we versneld beslisten om op zoek te gaan naar een betere locatie. In de lente van 1980 vonden we die op het hoogste punt van Dottignies. Een nog kleiner en nog meer vervallen huisje gelegen in Rue de Quevaucamps. Geen nood, wij maakten radio, geen televisie, het kon ons geen zier schelen hoe het eruit zag.

Zoals je altijd de mooiste herinneringen bewaart aan je eerste vriendin, zo is het ook met de Gemini-stek in Herseaux. Met veel plezier en enige weemoed kijk ik terug op deze selecte foto’s van een avontuur dat alweer te lang geleden begon. Tegenwoordig is naar zee gaan al een avontuur. Sta me dus toe te fulmineren dat het vroeger inderdaad beter was! Wat toen ging ik niet (soms) naar zee, ik ging wanneer ik dat zelf besliste… En we vroegen niemand beleefd of we radio mochten maken. We deden het!


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx