RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

JLB gaat (soms) naar zee – 53

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een halve eeuw in radio

Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om dit jaar nog eens ‘naar zee te gaan’. Ik had dit ook zo ‘beloofd’ in mijn trektocht nummertje 52 van 10 november alweer. Maar plots leek het me alsnog logisch om me een laatste keer op te laden vooraleer dit decennium wordt begraven. Bovendien kondigt het onverwachte zich niet op voorhand aan. Zoals enkele dagen geleden bijvoorbeeld…

Balansen opmaken aan het einde van het jaar. Overzichten schrijven. Nog eens chronologisch terugkijken op wat voorbij is. Ja waarom niet? Uiteindelijk kan het misschien verhinderen dat we de komende tijd opnieuw dezelfde fouten maken, of het herinnert ons aan zaken die we wél degelijk moeten herhalen omdat ze best meevielen. Jaarlijkse gewoontes die elkaar steeds sneller lijken op te volgen, trouwens. Akkoord, 2019 telt ook maar 365 dagen, maar het lijken er veel minder te zijn. Zo snel gingen ze. 

Daar kwam ik nogal ontnuchterend achter toen we met z’n drietjes aan het videochatten waren met kerstmis. Een internationaal gezelschap. Stephanie in Nieuw Zeeland, de Surinaamse Norma, die intussen wel in Rotterdam woont en ikzelf. We hadden elkaar leren kennen toen we allen nog enthousiaste ‘penpallers’ waren. We ontmoetten elkaar voor het eerst ten Huize Bostyn in 1990. Het contact is gebleven, de manier om te communiceren drastisch geëvolueerd…

Tijdens de gezellig babbel vroeg de vriendin van Down Under plots: ‘Wanneer het ooit allemaal was begonnen?’. Ik dacht meteen aan onze eerste brieven, maar Stephanie bedoelde het tijdstip dat ik over radio begon te schrijven! Ze volgt me nog steeds op Facebook en wipt af en toe eens binnen bij RadioVisie. “Dat moet ooit een begin hebben gehad. Toch? Een persoonlijk begin…”, wilde ze weten. Maar dan in het Engels, met dat leuke accent, eigen aan Kiwi’s.

Boven: Suzy, Stephanie, JLB en Norma. Onder: Nico en Sandro in 1990 ten Huize Bostyn

Eigenlijk moest ik daar niet eens diep over nadenken. Het was 1970, ik volgde de moderne richting in het Sint Aloysius-college in Menen. We kregen een schrijfopdracht over vrijheid. Het jaar dat Paul McCartney het uiteengaan van de The Beatles bekend maakte, een zuurstoftank aan boord van Apollo 13 explodeerde en Radio Noordzee International begon uit te zenden, vanaf de Mebo II. Ook Veronica was er nog steeds.

Ik schreef een ‘verhandeling’ over het feit hoe onrechtvaardig ik het vond dat radio in de exclusieve handen van de overheid was. Ik vergeleek het met de wel ‘vrije gedrukte pers’. Ik had bovendien mijn complete tekst getypt en laten stencilen. Toen we ons werk bij de leraar Nederlands moesten inleveren, gaf ik tegelijk een exemplaar aan iedere medeleerling.

In eerste instantie een geste die maar matig werd gesmaakt door de leerkracht. Maar na een behoorlijke discussie, waarin ook enkele vrienden zich mengden, werd ingezien dat mijn actie gewoon deel uitmaakte van het onderwerp, aangereikt door de… leraar zelf. Vrijheid om te informeren aan iederéén. Uiteindelijk kreeg ik een 10. Dat gaf me een boost, daar en op dat moment wist ik dat ik ooit nog in de ‘schrijverij’ zou belanden.

Ik haal deze anekdote aan omdat het volgend jaar precies een halve eeuw geleden is dat ik mijn eerste stukje over ‘radio’ schreef dat gelezen werd door een iets breder ‘publiek’. Mijn klasgenoten dus. Wat volgde, is geschiedenis. Eentje die leidde tot RadioVisie. Maar dat is niet enkel mijn verdienste. Tientallen mensen hebben de voorbije jaren mee geholpen aan dit project. 

Omdat het straks dus precies vijftig jaar geleden is dat het (voor mij) begon… wil de traditie dat ik iets speciaal ga doen. Ik ben er nog niet uit wàt dit precies moet worden. Ik zet het alvast op mijn lijstje met goede voornemens voor 2020. Je hoort en leest er nog van. Hoop ik…


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee – 52 (video)

Het begon allemaal met een NSF-radio In de vroege jaren 60 stelde ik proefondervindelijk vast Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 51

De nadagen van de Nederlandse radiokolonisatie Zaterdag jongstleden kwam oud RadioVisie-collega Ron Schultz nog eens Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 50

With a little help from my friends Ik ben de voorbije dagen druk bezig geweest Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 49 (audio)

Liet Unicef zich manipuleren door Belgische Justitie? Dat de overheden in de Lage Landen niet Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 48

Van maandelijks gedrukt naar dagelijks digitaal  Minder goed weer is de betere tijd om verder Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 47 (audio)

RADO - Wié, wàt en hoé? Niet te geloven waar een mens in z’n leven Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 46

RadioVisie bijna in beslag genomen De gedrukte RadioVisie, ik blader er nog af en toe Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 45 (audio)

BRT investeert (tijd) in landpiraat Als ik het afrond, dan ben ik ruim een halve Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx