RadioVisie

  • .
    .

JLB gaat (soms) naar zee – 48

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Van maandelijks gedrukt naar dagelijks digitaal 

Minder goed weer is de betere tijd om verder in de archieven te duiken. Een foto-cd met opnames van de Radio Contact-studio in de Oorlogskruisenlaan in Neder-over-Heembeek.

Eigenlijk stonden de opnames op een filmpje met familiefoto’s. Blijkbaar had ik die genomen in de dagen voor mijn bezoek aan de ‘blauwe dolfijn’ en was het filmpje nog niet helemaal opgebruikt. Foto’s nam je in die dagen met een ‘rolletje’, dat niet goedkoop was, terwijl het ontwikkelen ervan ook nog eens duur was. Daarom werd àlles opgebruikt.

Eén foto is bijzonder omdat ook Filip Bomberna er op is te zien. De man die RadioVisie naar het internet bracht. In het jaar 1997 was van deze club immers geen sprake meer, toch niet als nieuwsmedium. In juni 1984 was het laatste gedrukte exemplaar verschenen. De Stichting RadioVisie in Nederland had zich toegelegd op het verzamelen van àlle singles uit de Top 40 (sinds de eerste aflevering), waarna iedereen die een nummer in zijn collectie miste, er een kopie van kon krijgen. In België bleef ik alleen achter, ik maakte syndicated radio tot 1990 en ik legde me toe op het aanleveren van teksten, uiteraard over radio, aan iedere bestaande publicatie die beroep wenste te doen op mijn expertise. 

In datzelfde jaar kreeg het computervirus me te pakken en toen ik al in 1995 een internetverbinding nam, was het hek helemaal van de dam. Mijn ‘bladenpassie’ stak meteen weer de kop op en een goed jaar later werd NeTTies geboren, een e-zine over… internet. In 1997 nam oud RadioVisie-abonnee Filip Bomberna contact met me op. Hij werkte als webmaster bij het VITO in Mol. Ook in zijn vrije tijd kon hij niet wegblijven van het www. Het wilde graag twee passies combineren; radio en het internet. Hij stelde voor om de gedrukte exemplaren van het Baffle/RadioVisie te scannen en online te zetten. Ik had daar geen probleem mee en de klus werd begonnen. Edoch, algauw werden de oude artikelen aangevuld met recente berichten uit de radiowereld en RadioVisie begon een tweede leven. Digitaal dit keer. Het radiovirus had me weer te pakken. 

Het werd een onderneming waar een stevig prijskaartje aan vast hing. Geen inkomsten uit abonnementen zoals bij een tijdschrift en ook geen reclame-inkomsten. We hebben het over de tweede helft van de jaren 90. Eigen domeinnamen waren duur, webruimte idem dito. We surften bijgevolg eerst mee op de overbodige ruimte van een Amerikaans bedrijf. Na een poosje bood ene Ben Van Praag zijn diensten aan. Toen aan het werk voor Family Radio, van het huis Contact. Hij kon ons ruimte aanbieden op zijn eigen, Belgische server. Gratis. Door het contact met de ex-Mi Amigo medewerker werden een aantal zaken eenvoudiger en werden we uitgenodigd om de radiogebouwen in Neder-over-Heembeek te bezoeken. Uiteraard om er een stukje over te schrijven. Deze foto’s zijn toen gemaakt. 

Het exacte tijdstip is niet meer te achterhalen, het jaar moet 1998 geweest zijn. Het meeste wat RadioVisie voor 1 januari 2000 online zette, is immers verloren gegaan. Ter gelegenheid van het nieuwe millennium had Filip een nieuwe website ontwikkeld. Die maakte gebruik van een andere scripttaal. Alle eerdere stukjes ‘meenemen’ kon enkel als we die handmatig overzetten. Copy/paste tot in het oneindige. Iets wat wegens tijdsgebrek nooit is gebeurd. De belangstelling voor de online versie van RadioVisie was zo groot dat we al onze energie daarvoor nodig hadden. Al doe ik de waarheid wel een beetje geweld aan. Vorig jaar slaagde collega Rudy er in om veel teksten terug te toveren uit een cd waar iemand blijkbaar ooit de complete website van het toenmalige RadioVisie had gekopieerd. Nu nog een oplossing vinden voor de foto’s…


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
13 oktober 2019 - 09:45 09:45

Bovenaan rechts zie ik mijn ex-radiocollega Marc Huylebroeck nog staan, die
toen de ochtend verzorgde bij Radio Contact Brussel !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx