RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

JLB gaat (soms) naar zee – 47 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RADO – Wié, wàt en hoé?

Niet te geloven waar een mens in z’n leven naar zoekt, vindt, wegstopt, vergeet waar het is opgeborgen en er jaren later totaal onverwacht op botst. Je kent het fenomeen? Mooi, dan hoef ik het verder niet uit te leggen. In verband met een artikel over een vreemd FM-signaal dat in 1973 was opgedoken op 87,5 MHz,  was ik op zoek naar achtergrondinfo. En helemaal onverwacht botste ik op twee brieven met in de hoofding het woord RADO. 

Het officiële bedrijf achter de activiteiten van Radio Mi Amigo op Spaanse bodem. Toen ik eind 1974 de naam voor het eerst hoorde in de programma’s, zocht ik meteen een link met het woord radio. R stond daarbij voor ‘radio’, de A voor ‘Amigo’, de O voor ‘offshore’, maar voor de D vond ik maar geen passende verklaring. Die bleek er ook niet te zijn. Het antwoord was een stuk een eenvoudiger. Alhoewel…

° Het RADO-adres was veelvuldig te horen in de programma’s én commercials.

Er doen nog steeds twee verklaringen de ronde. Feit is dat Radio Mi Amigo al in de zomer van 1974, met het door de Nederlandse overheid geëiste einde op 31 augustus in het vooruitzicht, plannen maakte om te verhuizen naar Playa de Aro. Alle bestaande officiële verbanden, organisaties, bedrijven, firma’s moesten bijgevolg worden vervangen. Er diende dan ook een naam voor de nieuwe maatschappij achter het radiostation te komen.

Overlevering 1 heeft het over Sylvain Tack die ‘het licht zag’ toen zijn blik enkele bewaarmappen van het merk RADO kruiste. Hij vond de naam niet slecht klinken en vanaf dat moment kon Mi Amigo gecontacteerd worden op het adres: RADO, Playa de Aro, Gerona, Spanje. Een aannemelijk verhaal…

Er is evenwel nog een tweede versie. Op zoek naar een nieuwe bedrijfsnaam werd RADO al in de zomer van 1974, in één van de Belgische opnamestudio’s bedacht door een presenterende medewerker – soms ook DJ genoemd. In de bewuste studio zou immers een klok hebben gehangen van het Zwitserse uurwerkenmerk RADO. Een naam die klonk als een… klok blijkbaar. Bijgevolg was er alweer een bijzonder probleem van de baan.

Collega Theo van Halsema kampeerde een paar jaar geleden in het West-Vlaamse Diksmuide. Als Nederlander is dat best een eind weg en een andere soort wereld. Op de gevel van een winkel zag hij een klok hangen van het merk RADO. Goed voor alweer een foto. Of wat had je gedacht? 

Ik heb geen idee welke van de twee mogelijkheden de juiste is. Ook oud Mi Amigo-medewerkers ‘dansen’ tussen de twee verklaringen. Beiden zijn even leuk en eigenlijk gelijkwaardig. Wie voor eens en altijd met de ‘bewijzen’ kan opdraven, moet dat vooral niét laten. Het zijn vaak de ‘les petites histoires’ die kleur geven aan het grote verhaal.

O ja, de info over het merkwaardige FM-signaal op 87.5 Mhz, heb ik ook nog gevonden. Best een merkwaardige geschiedenis, maar die krijg je in de loop van de week nog wel te lezen in een apart verhaal. De info is er al, de beelden worden momenteel opgepoetst door die andere collega Walter Galle.  


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee – 46

RadioVisie bijna in beslag genomen De gedrukte RadioVisie, ik blader er nog af en toe Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 45 (audio)

BRT investeert (tijd) in landpiraat Als ik het afrond, dan ben ik ruim een halve Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 44 (audio)

Iedereen houdt van PAMS! Oud RadioVisie-columnist en stripliefhebber Martin Hofman attendeerde mij een poos geleden Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 43

De zondag was altijd een hele speciale DX-dag voor mij. Nederland was dan piratenland. Beneden Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (42)

DX, QLS en SINPO. Pardon? Geluwe is nog steeds een redelijk rustig dorp, in de Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (41)

Iedere vrijdagavond werd ik een beetje 'Visser' Ad Visser kende ik nauwelijks van de radio, Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (40)

Toen autoradio’s nog een dure optie waren  Je kan het je nauwelijks nog voorstellen, begin Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 39 (video)

Laat Gerard nog maar even op stal! De zomervakantie is of was in het land... Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx