fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

JLB gaat (soms) naar zee – 39 (video)

Laat Gerard nog maar even op stal!

De zomervakantie is of was in het land… Onduidelijk. Wel duidelijk… Ik wàs met vakantie. Vooral weg van het dagelijkse nieuws dat veel te vaak niet mooi meer is. Maar vanaf morgen is het weer van dattum… Opnieuw koppig doorgaan, soms je verstand op nul zetten en proberen bij te blijven op de informatiesnelweg. De voorbije week had ik àlle knoppen omgedraaid. Dus kreeg ik de gebeurtenissen met mondjesmaat (en soms met een andere invalshoek of benadering) in mijn schoot geworpen. 

De filtering van de actualiteit werd voor me gedaan. De rust was zalig groot! Niets is echter dan het lijkt, ver-ademen als nieuw werkwoord, zou Groen dat aanvaarden? Misschien een idee voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Als er ooit een Vlaams vervolg komt. ‘Hier is geen kabel, mijnheer!’ Ja, natuurlijk was er satelliet, BVN a.u.b. met eindeloos veel herhalingen. Dat was het zowat. Een slogan van de Bond Zonder Naam (zaliger) indachtig. ‘Wie het beste praat, heeft niet altijd gelijk!’ – Doordenkertje in dagen dat (n)iemand regeringen probeert te vormen in dit land… 

Beneden in de bar liep ik op mijn laatste vakantiedag dan toch een bekende radiomaakster tegen het vege lijf. Nog even op de radio te horen en daarna niet meer. Verplicht met pensioen gestuurd bij een zender die voor mensen met… pensioen (of er naar toe op weg zijn) gemaakt wordt. Probeer dat maar eens uit te leggen. Commerciële jongens gaan ervan dat ze zoiets kunnen en er nog mee wegkomen ook.

Ik had haar herkend, het omgekeerde was niet van toepassing. Maar op vakantie vallen alle barrières weg, schroom en andere grenzen ook. We raakten dus aan de praat. Gezellige dame. En we konden in onze eigen taal converseren; West-Vlamingen onder elkaar. Ze trakteerde en ik zei het jammer te vinden dat ze straks nergens nog aan de bak zou komen. We hadden het over Veronica’s Tineke, bijna 80, maar nog steeds op de radio te horen bij NPO 5.

We praatten over die Nederlandse 50+-zender en vroegen ons samen af waarom er op het over bejubelde DAB+ nog steeds geen gelijkaardig initiatief was te bespeuren voor Vlaanderen. Ze vertrouwde me toe heel even richting ‘Olland te hebben gekeken om een vervolg te breien aan haar carrière, maar dan zou ze moeten verhuizen en achter de microfoon zitten hoefde niet noodzakelijkerwijze meer. Misschien kon ze haar know how nog ergens verzilveren. Al was het maar figuurlijk…

Toch bleef er hoop, want Guy Depré was toch ook al na twee dagen pensioen aan z’n come back begonnen. Het had blijkbaar aanstekelijk gewerkt want zijn tv-collega Frank Raes blijft nu ook op post. Leeftijd mag inderdaad geen enkele rol spelen, getuige dit eigenste RadioVisie. Stuur de 60-plussers die er bezig zijn naar het land van ‘zalig’ nietsdoen en u mist uw dagelijkse portie radionieuws. Nostalgie of admiratie, dit laat ik even in het midden, maar ze kunnen het nog, die ouwe gabbers! 

Mijn nieuwe barvriendin had ook de Vlaamse CIM-cijfers bekeken en getoetst aan het format van de diverse zenders. Als gepensioneerde – zelfs in spé – heb je wat meer tijd en cijfers waren altijd haar fetisj geweest. We hadden er meteen een extra gespreksonderwerp bij. Maar het was al wat later, en we hadden beiden gedaan wat er van je verwacht wordt in een bar. Veel herinner ik me dus niet meer van onze analyse. 

Wel is bevestigd dat ik geen statisticus ben en dat anderen blijkbaar wel oneindig veel belang hechten aan die 0,01 % meer of minder marktaandeel. 0,01% minder of meer reclamemiljoenen? Reclame-agentschappen inclusief. Brandblussers en maandverband van een ongekend merk. Radio is verworden tot dergelijke begrippen. Mijn grootvader zaliger zei: “Arm of rijk, de broodprijs blijft voor elkeen dezelfde. Maar de ene kan het zich beter permitteren dan de andere.” 


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Ugo, de man van de witte ballonnen Schrijven is leuk. Columns zijn daarbij het summun.
Slikmoment gisterennamiddag op radio. The Carpenters en hun ‘Yesterday Once More’ knalden uit de luidspreker
Mijn radioleven is heel duaal. Ik heb er altijd over geschreven, bij momenten heb ik
Mark Zuckerberg maakt zich zorgen om mij. Dat liet hij zelfs hoogstpersoonlijk weten. Afijn, niet
De voorbije weken kwam de ‘Joepie Top 50’ een aantal keer voorbij. De eerste aflevering
Ik heb grenzen nooit vreemd gevonden. Ik woon dan ook ik een grensgebied. Uit het
Ik heb deze ochtend de kalenders voor 2019 al klaar gelegd. Morgen ga ik ze

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 3 (audio)

Nostalgische column Hans Knot – 83 (audio & video)

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Plaatje maar weer – 57 (video)

Kicken op radio en zo (49)

Kolder en Klodder – 87 (video)

Sluiten