fbpx

RadioVisie

  • .
    .

JLB gaat (soms) naar zee – 52 (video)

Het begon allemaal met een NSF-radio

In de vroege jaren 60 stelde ik proefondervindelijk vast dat er op het NSF-radiotoestel ten huize Bostyn, een knop zat waarmee je voor een ander radiostation kon kiezen. Als mijn ouders even de deur uitgingen liet ik geen enkele gelegenheid onbenut om dat ook te doen. Naast de openbare omroep bleek er warempel nog een ander soort radio te bestaan!

Deze schokkende ontdekking werd evenwel niet door alle huisgenoten op warm applaus onthaald. Het was af en toe spannend, want wat ik allemaal wilde horen, mocht eigenlijk niet. Al was het niet duidelijk waarom. Uiteindelijk werd ik met de afgedankte transistorradio van een overbuurman naar mijn kamer verbannen.

Meer moest dat niet zijn, het feest kon beginnen: daar was Radio Veronica. De seventies kwamen er aan, tegelijk met Radio Noordzee Internationaal. Radio Atlantis volgde, maar het waren vooral Mi Amigo en Caroline die de fundamenten legden van een aandoening waarvan de gevolgen pas later echt zouden duidelijk worden. 

De symptomen vielen al bij al nog mee, en vooral het in gebruik nemen van een hoofdtelefoon bleek een goede investering te zijn in het bewaren van de huiselijke vrede – iedereen gelukkig. Alweer enkele jaren later, toen de meeste zeezenders waren gestopt, gezwicht voor de dreigende sancties, of simpelweg gezonken, roerde er iets op het vasteland: vrije zenders en Radio Gemini op kop. 

Zendvergunningen voor lokale radio’s waren nog in de maak, maar zolang je je naam en adres niet vernoemde kon het wel, zo leek het. En vooral aan de andere kant van de taalgrens blijven was de boodschap. Soort zoekt soort, de krachten werden gebundeld, en er werden ijverig programma’s gemaakt. Niemand wil die nu nog terug horen, maar toen waren dat onvergetelijke ervaringen. Alles wat ons bezighield kwam samen: leeftijdsgenoten, popmuziek, taal en techniek, met enthousiasme en creativiteit als bindmiddel.

Sommigen bouwden een professionele loopbaan uit op die ervaringen, de meesten gingen andere uitdagingen aan, bij vrijwel iedereen bleef de ‘goesting’ ergens sluimerend aanwezig. En omdat alles terugkomt, kwam dus ook ’s lands oudste vrije zender terug. De respons op de oproep in 2011 om ‘De Oude Gemini Garde’ eenmalig opnieuw te laten aantreden was daarvan het levende bewijs. Dat smaakte naar een vervolg en ja hoor… Plots was er Radio 19. In het leven geroepen door dezelfde Gemini-medewerkers, maar nu versterkt door een team met een erg gelijklopende voorgeschiedenis bij vrije radio allerhande en zeezenders van divers pluimage. 

Het was een plezier om zoveel jaar later radioprogramma’s te maken die eer betoonden aan die roots van zolang geleden. Uitzendingen waarin de muziek primeerde, muziek van de iconen van toen met aandacht voor de levende legenden die de link met het heden maakten. Shows die focusten op dat deel van de actualiteit dat aantoont dat heel wat pioniers van de pop en rock nog steeds iets te betekenen hebben. En ze kwamen van overal die presentatoren; Gemini, WLS, Contact, Maeva en de zeezenders Mi Amigo, Monique en zelfs Caroline. Want 19 zond ook Engelstalige en Spaanse programma’s uit. Dat vertaalde zich ook in het jingle-pakket.

Om het in zeezendertermen te zeggen: programma’s die dreven op nostalgie en herinneringen, met antennes gericht op wat er in het heden gebeurt. Radio 19 haalde alle kranten, zond even uit op de middengolf vanaf het zendschip de Jenny Bayton en kwam op televisie bij Marcel Vanthilt. Het station is er nog steeds, non stop tegenwoordig. Een gevolg van de theoretische en de werkelijkheid beluisterbaarheid van webradio. In de Lage Landen overstijgt het aantal luisteraars zelden de kaap van enkele honderden. Te weinig om voor adverteerders interessant te zijn. De rest van het verhaal, kan je dus makkelijk zef schrijven

Maar 19 en z’n offshore radio formule was en is niet alleen. Heel wat andere initiatieven houden de geschiedenis aan die prachtige periode uit de radiogescheidenis in leven. Zoek maar even op het wereldwijde web. Atlantis, RNI, Caroline, Mi Amigo, London en zelfs gewoon ‘offshore radio’ zijn makkelijk te vinden. En vergeet zeker 192radio en Extra Gold niet. Hulde aan al deze volhouders!


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee – 51

De nadagen van de Nederlandse radiokolonisatie Zaterdag jongstleden kwam oud RadioVisie-collega Ron Schultz nog eens Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 50

With a little help from my friends Ik ben de voorbije dagen druk bezig geweest Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 49 (audio)

Liet Unicef zich manipuleren door Belgische Justitie? Dat de overheden in de Lage Landen niet Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 48

Van maandelijks gedrukt naar dagelijks digitaal  Minder goed weer is de betere tijd om verder Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 47 (audio)

RADO - Wié, wàt en hoé? Niet te geloven waar een mens in z’n leven Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 46

RadioVisie bijna in beslag genomen De gedrukte RadioVisie, ik blader er nog af en toe Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 45 (audio)

BRT investeert (tijd) in landpiraat Als ik het afrond, dan ben ik ruim een halve Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 44 (audio)

Iedereen houdt van PAMS! Oud RadioVisie-columnist en stripliefhebber Martin Hofman attendeerde mij een poos geleden Lees verder

Meer over Radio Mi Amigo

Meer over Radio Caroline

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Complementariteit radio en Spotify…

Het is vandaag 10 november… 1978 (audio)

Blad 322: Het Archief, de VRM en Klara (video)

Sluiten