fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

JLB gaat (soms) naar zee – 36 (audio)

Slikmoment gisterennamiddag op radio. The Carpenters en hun ‘Yesterday Once More’ knalden uit de luidspreker van de Pure Sensia. Als een engel een stem heeft, dan is het die van Karen Carpenter (fotocredits: nostalgie.eu). Wat mij als vanzelf bij hun elpee ‘Now &Then’ bracht uit 1973. 

Een aandenken aan mijn ‘glorietijd in het leger waar je vinyl kon kopen voor een prikje. Stapels heb ik er aangeschaft in de CMC, de winkels voor Belgische militairen in Duitsland.

Mini-supermarktjes waar alles stukken goedkoper was en de BTW onbestaande. Wat je er kocht mocht Duitsland niet verlaten. Een één gemaakt Europa was er nog niet in 1972/73, bijgevolg moest je alles netjes declareren bij de douane en invoerrechten betalen. Je begrijpt dat Belgische militairen meesters werden in het smokkelen, ontduiken van belastingen en illegaal invoeren. 

Kazerne ‘De Leie’ in Lüdenscheid had een eigen ‘luisterkamer’. Ik heb er vele avonden doorgebracht. Het principe was eenvoudig. In de bewuste ruimte stond een muziekinstallatie die je gratis kon gebruiken. Je sprak met enkele mede-miliciens af om ’s avonds naar één van jou en hun nieuw aangekochte elpees te gaan luisteren. Een aardige manier om muziek te leren kennen, om erover te praten en te ontdekken wat anderen vonden van jouw smaak.

Om heel wat redenen heb ik ‘Now & Then’ nooit weggedaan. Ook niet toen vinyl verketterd werd. De schitterende, driedelig hoes is er één van. De aanwezigheid van het nummer ‘Heather’ een andere. Een instrumentaaltje dat Radio Veronica gebruikte voor actiespots tijdens de laatste maanden en tijdens het laatste uur van haar bestaan. Die klagende saxofoon gaat door merg en been. Op 31 augustus 1974 plengde ik meer dan één traan tijdens dit nummer. 

Maar bovenal is de b-kant van deze elpee één lange (niet echt geslaagde) ode aan de Amerikaanse radio. Wie ‘m kocht louter om de muziek kwam een beetje bedrogen uit, het leukste zit in het geheel, de sfeer die opgeroepen wordt. Een bijna twintig minuten durend eerbetoon aan de gouden jaren van de Amerikaanse radio uit de sixties. Met de juiste jingles en de stem van Tony Peluso, de leadgitarist van de Carpenters die voor de gelegenheid in de huid van een radio-dj kroop. Leuk detail: behalve de vocals nam Karen ook alle drumpartijen voor haar rekening, uitgezonderd op ‘Yambalaya’. 

‘Now & Then’ is honderd procent wat de Carpenters waren. Dat deze muziek niet iedereen geweldig vindt, begrijp ik best. Het is glad en zoetsappig maar tegelijk zo mooi door die fantastische warme stem van Karen. ‘Yesterday Once More’ blijft een prachtig en heel sterk gezongen nummer. Karen probeert zelfs een beetje Japans. Het lied stond op plekje 7 in de hitlijsten van augustus 1973 en werd veel gedraaid door Radio Veronica. Aan ‘Heather’ zal ik altijd speciale herinneringen bewaren omdat het onherroepelijk verbonden blijft met de zwanenzang van Radio Veronica op zee. De cover-versie van Leon Russell’s ‘This Masquerade’, is puur genieten. 

Een obsessie voor haar gewicht werd Karen teveel, ze stierf aan anorexia. Broer Richard raakte verslaafd. Ik vraag me wel eens af wat het had kunnen worden als Karen een andere muzikaal pad had bewandeld? Meer country rock. Eveneens haar achterland. Toch? 


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
RADO - Wié, wàt en hoé? Niet te geloven waar een mens in z’n leven
RadioVisie bijna in beslag genomen De gedrukte RadioVisie, ik blader er nog af en toe
BRT investeert (tijd) in landpiraat Als ik het afrond, dan ben ik ruim een halve
Alan Freed, de man die de rock and roll (term) uitvond De nieuwe tv-seizoenen zijn
Iedereen houdt van PAMS! Oud RadioVisie-columnist en stripliefhebber Martin Hofman attendeerde mij een poos geleden
De zondag was altijd een hele speciale DX-dag voor mij. Nederland was dan piratenland. Beneden
DX, QLS en SINPO. Pardon? Geluwe is nog steeds een redelijk rustig dorp, in de
Iedere vrijdagavond werd ik een beetje 'Visser' Ad Visser kende ik nauwelijks van de radio,

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Francis Schaukensclaude Van IsterdaelGeert Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Francis Schaukens
Gast
Francis Schaukens

Raar toch hoe het plots iets bovenkomt, zwaaide eveneens diezelfde dag af maar dan bij het 6de artillerie bataljon in Soest. Het was noest zoeken die morgen op de radio die 1e september in 1974 naar zeezenders, enkel radio Mi Amigo en Caroline bleven over bij onze thuiskomst.
Nu inderdaad de aanschaf van Elpees was bij ons eveneens een kleine handel; Het kwam er op neer dat wij zelf onze voorraad ‘gratis’ sigaretten doorverkochten om genoeg geld bij elkaar te hebben – om verschillende elpees mee te brengen naar België. Dit om de vraag voor onze thuishaven en veelal onszelf te kunnen voldoen. In wezen ging het vooral over Engelstalige platen zoals Black Sabat, Deep Purple, Steelers Wheel, Slade, The Move, The Cats, The Golden Earrings enz; De kostprijs van sommige elpees scheelde soms de helft in prijs (tov België); Het is zo dat nog vele van deze elpees in men bezit zijn ; Als er eentje in mijn handen valt en zie het perforatie-gaatje aan de een van de vier hoeken van de platenhoes, valt spontaan de bedenking…. waar is die tijd heen; Het was een teken dat deze verkocht waren onze toenmalige Duitse bezettings -provincie; Het overbrengen van de elpees, deden wij door elk 4 elpees mee te nemen op de DVT onder de maten bij verlof of bij het op zending gaan naar België; Sneller ging het als je regelmatig bezoek kreeg van familie of bevriend was met een ‘boefer’ uit Uw streek die meer verlof had dan wijzelf, en deze platen dan meenam;
Terloops van sommige van deze elpees is de kwaliteit heden nog onevenaardbaar qua stereo/dolby geluid ook nog vandaag;
Regelmatig vroegen wij om een namiddag vrij van dienst om met een pas de stad in te trekken, daar kon je vele Duitse platen krijgen – cfr. Cristiaan Andersen of de Duitse hits van Cliff Richard – rariteiten her bij ons in Vlaanderen;
In de TV ruimte luisterden en keken wij naar de wekelijkse Duitse hitparade op zaterdag namiddag….. “Die hit der woche”;
Eveneens: In kamer 19, kazerne kanaal van Wesem/Soest – hadden wij overdag toen een goeie ontvangst van radio Mi Amigo! Groeten.

claude Van Isterdael
Gast
claude Van Isterdael

Mijn broer zat tijdens zijn legerdienst, eind van de jaren 60 in Weiden tegen Keulen, bracht ook menig lp mee naar huis heb er nog de “blauwe” en “rode” lp’s van The Beatles van in mijn platenkast liggen die prijzen waren inderdaad minstens de helft goedkoper dan in de platenwinkels, ook soulplaten van bij de Amerikanen bracht hij toen mee voor een prikje !
Was “Heather” van The Carpenters, niet een coverversie van het instrumentale”Autumn reverie” van het Johnny Pearson Orchrstra ?

Geert
Gast
Geert

Leuk…mijn platencollectie begin de jaren zeventig kwam ook voor een groot stuk uit Spich. Mijn neef Andrè was toen soldaat en stuurde hem dan mijn LP bestelling naar hem door. Voor een fluitje van een cent werden we hier aan muziek bevoorraad. Een voorbode voor wat komen zou….

Meer in Column
Nostalgische column Hans Knot – 57 (video)

Dick is (nog steeds) radio actief – 21 (video)

Plaatje maar weer – 46 (video)

Kicken op radio en zo (34)

Kolder en Klodder – 61 (video)

JLB gaat (soms) naar zee – 35 (video)

Sluiten