Iedereen houdt van PAMS!
Oud RadioVisie-columnist en stripliefhebber Martin Hofman attendeerde mij een poos geleden op een artikel van Fred Van Molhem in de FB-groep Retro Sint Niklaas over Radio 77. Eén van de pionierzenders in het Vlaamse vrije radiolandschap, zeker als het gaat over het uitzenden van reclameboodschappen. Want heel lang werd dat niet toegestaan door de Vlaamse overheid. Bang als ze was dat radio plots een teveel aan mogelijkheden zou krijgen, met meer concurrentie voor de openbare omroep als gevolg. Zucht!

Radio 77 was echter nog om een andere reden een voorbeeld. Ze gebruikten flitsende jingles. Ik ben er nog enkele keren voor naar Sint Niklaas gereden om het station te beluisteren. Uren zat ik in mijn Volkswagen Scirocco, in de buurt van de Grote Markt, om cassettes op te nemen. Frietje d’r bij, drankje, veel Camel-sigaretten. Een enkele keer Bastos. Uiteraard had 77 handig gebruik gemaakt van het pakket van het Amerikaanse WABC77 uit New York. Beetje knippen en plakken et voilà… De modale luisteraar kende die achtergronden toch niet.
Ook WLS, dat vanaf de Kluisberg uitzond maakte nogal schaamteloos gebruik van de naamjingles van een Amerikaanse zender. Gemini-medewerker Tony Winter aka Bruno Vandenbulcke, die toen voor Barco regelmatig naar de States reisde, was een verwoed verzamelaar. Hij had ooit WLS in Chicago bezocht en een kopie van hun jingles gekregen. Die had hij op zijn beurt gedeeld met Willy Vanlee. Toen die Gemini verliet om WLS op te richten, was de naam van het nieuwe station snel gevonden; West Lokale Stichting. Beetje flauw, maar ook daar maalde de luisteraar niet om.

Radio 77 en WLS waren bijlange na en echt niet de enige Vlaamse vrije lokale stations die van dit makkelijke ‘trucje’ gebruik maakten. Zonder al te veel te overdrijven, de hele niet officiële radiowereld leed (en lijdt) aan deze ziekte. In veel gevallen beseften ze het niet eens waar de origine van de jingles lag. Noem me vijf stations die niet één of andere versie gebruikten van de bekende PAMS-jingle reeksen. Ooit in Europa geïntroduceerd door Radio London. Eindeloos verknipt, gekopieerd, nagedaan. Maar het is zoals Peter Koelwijn het zegt; ‘Beter goed gepikt, dan slecht zelf gedaan’. Geef hem eens ongelijk.
Het eerste station dat ik zelf goed heb leren kennen en dat de knip en plak-techniek toepaste was ABC Europe. Een Nederlandse kortegolfpiraat, met basis in Rotterdam. Zij pakten de zaken bijzonder professioneel aan. Er werkten ook heel wat dj’s die bij deze of gene zeezender programma’s hadden gemaakt, o.a. Alfons Jagtman (Rob Ronder). Bezieler van dit project was Ruud Kegel (Denny Thomas). ABC Europe startte in 1974, zond elke zondag uit via de 6250 kHz en verzamelde heel snel een flinke schare trouwe fans. Hun knappe jingles waren een ‘lokale’ bewerking van het pakket van de New Yorkse zender WABC. In Baffle (de voorloper van RadioVisie) publiceerden we ooit de geschiedenis van dit station.

Ruud Kegel (midden op de foto) hielp later nog mee het mooie weer maken bij de opvolger van Radio Noordzee Internationaal en waarbij de woelige Noordzee was ingeruild voor het zonnige… Italiaanse schiereiland. Hij zette er in 1979, samen met onder andere AJ Beirens (foto: links), een Vlaming met een zeezenderverleden bij eveneens… RNI, maar ook bij Radio Atlantis, het project Radio Nova International op poten.
Vanuit Camporosso, vlakbij Ventimiglia in de provincie Imperia, zonden zij uit voor de… Franse Riviera. Voor een deel van de vormgeving gebruikten ze het… oude jinglepakket van RNI – Radio Northsea International – Radio Noordzee Internationaal.
° WABC 77 – PAMS jngle-pakket