fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

JLB gaat (soms) naar zee – 43

De zondag was altijd een hele speciale DX-dag voor mij. Nederland was dan piratenland. Beneden de 190 meter struikelde je over tientallen illegale landzenders. En in de nasleep van de Britse zeezenders waren op de kortegolf (en af en toe ook op middengolf) tal van landpiraten actief vanuit het UK. Radio Jackie was zonder twijfel de bekendste, want dat station zond ook regelmatig doordeweeks uit. Heel vaak werden de programma’s gepresenteerd door oud offshore radio-dj’s. 

Hun QSL-kaarten waren een stuk minder van kwaliteit, maar ze voelden net zo goed aan als de pennen die uit Pakistan kwamen of de aanstekers uit Brunei of de DDR. Maar het allerleukste is het feit dat ik aan die DX-periode tientallen buitenlandse vrienden overhield. We schreven lange brieven, stuurden foto’s, namen cassettebandjes op (met muziek of gesproken boodschappen en gingen af en toe bij elkaar op bezoek). 

Indonesiërs, Surinamers en Nieuw Zeelanders passeerden in Huize Bostyn. De beste herinneringen heb ik aan Kirill Bratsev en Lucie Wolodina van Radio Moskou. Zij presenteerden er de Nederlandstalige nieuwsuitzendingen. We bouwden een band op, vertrouwden elkaar van alles toe. Het duo had Duits gestudeerd in Sint Petersburg en dan Nederlands geleerd. Zij spraken het zonder het minste accent. 

Lucie stierf op 30 oktober 1991 (69). Kyrill kreeg een nieuwe compagnon. Ik ontmoette hem en Marina Toptigina in de foyer van de nationale omroep, begin jaren 90, net voor een opname van het tv-programma ‘Argus’ met Jan Van Rompaey. De tijd was te kort voor een lange babbel, we maakten plannen voor een etentje. Het sympathieke duo mocht op tv uitleggen wat glasnost en perestrojka inhielden. Nadien waren Kirill en Marina ongetwijfeld de populairste Russen in Vlaanderen. Tot een nieuwe ontmoeting is het helaas nooit meer gekomen. 

Na het stopzetten van de Nederlandstalige programma’s van Radio Moskou, in 1994, bleef Kyrill actief als vertaler. Officieel ging hij met pensioen maar van de 75,00 euro per maand kon hij niet leven, daarom werkte hij onder meer aan de vertaling van… Russische sprookjes voor een multimediaproject. Al die tijd bleven we met elkaar in contact. Eind jaren 90 kon dat ook via mail. Hij stierf in maart 2000, net 68 geworden. Marina Toptigina is tegenwoordig actief voor de Russische televisie. 

DX-en doe ik al lang niet meer. Al heb ik nog steeds een wereldontvanger, de niet onaardige Sony ICF-SW7600G. Maar het avontuur, de spanning, het genot van de inspanning om een juist QSL-rapport te sturen, is weg sinds zowat iedere zender ter wereld ook via het internet is te ontvangen. Een kind kan tegenwoordig de was doen. Zonder uitdaging is alle lol eraf. Ik ga nog steeds voor ‘het-witte-blad-gevoel’. No pain, no gain!


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
DX, QLS en SINPO. Pardon? Geluwe is nog steeds een redelijk rustig dorp, in de
Iedere vrijdagavond werd ik een beetje 'Visser' Ad Visser kende ik nauwelijks van de radio,
Toen autoradio’s nog een dure optie waren  Je kan het je nauwelijks nog voorstellen, begin
Laat Gerard nog maar even op stal! De zomervakantie is of was in het land...
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het is eind februari 2019 exact vijftig jaar geleden dat ik mijn eerste artikel over
Slikmoment gisterennamiddag op radio. The Carpenters en hun ‘Yesterday Once More’ knalden uit de luidspreker
Liet Unicef zich manipuleren door Belgische Justitie? Dat de overheden in de Lage Landen niet

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 7 (audio)

Nostalgische column Hans Knot – 87 (audio)

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Plaatje maar weer – 58 (video)

De Zaak Natsie – 14 (audio)

Kolder en Klodder – 91 (video)

Sluiten