RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

JLB gaat (soms) naar zee – 33 (audio & RV 12)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De voorbije weken kwam de ‘Joepie Top 50’ een aantal keer voorbij. De eerste aflevering die ooit werd uitgezonden, met Ad Petersen bij Radio Mi Amigo, kan je trouwens hieronder nog eens, weliswaar verkort, horen. Eén en ander zette m’n inwendige teletijdsmachine in gang en voor ik het goed en wel besefte belandde ik in het voorjaar van 1973. Zomaar…

Naast Humo was het blad Joepie in de jaren 70 ‘verplichte’ lectuur voor mijn generatie. Het tijdschrift verscheen voor het eerst toen ik mijn legerdienst vervulde in Lüdenscheid. Het nummer 1 rolde van de persen op 27 maart 1973. Een beetje per toeval vond ik het bij de bladenboer in het Noordstation van Brussel toen ik vanuit Duitsland op mijn trein naar Kortrijk wachtte. Niets liet toen vermoeden dat ik er ooit zelf voor zou gaan schrijven.

De naam van de hoofdredacteur kende ik, Guido Van Liefferinge. Ik had hem eerder enkele brieven gestuurd toen hij nog als journalist voor de krant Het Laatste Nieuws werkte. Hij verzorgde er dagelijks een rubriek over muziek, showbizz en media. Omdat ik vond dat er te weinig stukjes verschenen over radio en dj’s in het algemeen en over Radio Veronica, Caroline en Noordzee in het bijzonder, vroeg ik hem daar wat aan te doen. Zonder resultaat evenwel… Dat soort brieven stuurde ik trouwens wel vaker naar kranten en uitgevers. Ook naar Humo, met net zoveel resultaat. Geen dus…

Na enig heen en weer getelefoneer wist ik dat Van Liefferinge door… Sylvain Tack was gevraagd om een Vlaams jongerenmagazine te starten. Het kwam hem als stuwende kracht achter enkele van de populairste Vlaamse artiesten goed uit. Zijn muziekuitgeverij Gnome (later werd dat Start), bood onderdak en toekomstperspectief aan Paul Severs, Danny Fabry, Joe Harris en Samantha. Ze konden een extra forum best gebruiken. Toen op 1 januari 1974 Radio Mi Amigo begon uit te zenden, lag een samenwerking voor de hand. De ‘Joepie Top 50’ werd vaste prik op de zaterdagmiddag. 

In 1975 had ik er mijn legerdienst al lang opzitten en was ik zelf begonnen met een blad om de goegemeente beter te informeren over… radio en zeezenders. Want nog steeds was er in de Vlaamse pers geen deftig artikel terug te vinden over… onder andere Radio Mi Amigo en Radio Caroline, op dat moment de twee enige offshore radiostations die in de lucht waren. Joepie schreef af en toe wel iets, maar dat mocht blijkbaar niet al teveel opvallen. Het gerecht zat Sylvain Tack immers op de hielen. Of ze dachten het. 

Joepie was daarom verkocht aan uitgeverij Sparta in Deurne, toen eigendom van Ludo Van Thillo, de vader van de huidige baas van De Persgroep, Christian Van Thillo. Het blad had volgens de CIM een oplage van 90.000 exemplaren, een betaalde verspreiding van 59.000 stuks en een gemiddeld leesbereik van 350.000 lezers. Het verscheen op dinsdag. 

Naast het eigen blad ‘Baffle’ (later werd dat RadioVisie), had ik samen met Pierre Deseyn, Frans Schuurbiers en Filip Truwant ook een wekelijks historisch programma op Radio Mi Amigo gemaakt. ‘De geschiedenis van de zeezenders’ werd op zondagmiddag (16:30-17:00 uur) uitgezonden. De reeks was flink opgevallen. Ook bij Joepie, want de redactie kreeg voortdurend verzoeken om aandacht te besteden aan het fenomeen.

Toch was ik verrast toen ik in de zomer van 1978, Radio Mi Amigo was nog steeds in de lucht, dat hielp, plots werd opgebeld door… Guido Van Liefferinge met de vraag of er misschien ook een geschreven reeks inzat voor Joepie. We spraken af in het restaurant van de luchthaven van Deurne. En we kwamen relatief snel tot een overeenkomst.

Ik zou dertien afleveringen maken, zijn redactie zou zorgen voor extra fotomateriaal. En… want dat was één van mijn voorwaarden, na het beëindigen van ‘De odyssee van de radiopiraten’ zou ik mijn vaste, wekelijkse rubriek mogen verzorgen in Joepie. Wat ook gebeurde. Mijn eerste grote opdracht! 

De eerste aflevering van de ‘Odyssee van de radiopiraten’ verscheen op 15 oktober 1978. In ‘Radiokuur’, met als kop een tekening van RadioVisie-huistekenaar Joey, kon ik alle recente nieuws over zeezenders en bij uitbreiding alle andere populaire radiostation en deejays kwijt.

Een redelijk unicum, een maandblad uit de amateursector dat ging samenwerken met een professioneel weekblad. Ik was best trots en dat lieten we dan ook merken in onze editie van 16 oktober 1978 (nummer 12). Je vindt de in gescande versie onderaan deze column terug. 

Een tijdlang ging het goed, maar uiteindelijk zagen beide ‘uitgevers’ in dat dit soort nieuws niet echt thuishoorde in Joepie. Er waren nu eenmaal weinig radioberichten. Enkel de BRT mocht radio maken. De vrije radio moest nog ‘uitgevonden’ worden, commerciële zenders waren nog lichtjaren verwijderd van Vlaanderen. De laatste aflevering van ‘Radiokuur’ verscheen dan ook op 21 januari 1979.

De radioberichtjes waren zeer specifiek geweest, noem het voer voor de meer dan modaal geïnteresseerde lezer. Zeker niet de doelgroep van Joepie dat in de markt was gezet voor meisjes tussen twaalf en zeventien jaar! Al bij al was het zeker geen slechte samenwerking geweest, 28 weken lang. Niet in het minst voor RadioVisie dat mede hierdoor de amateurstatus was ontstegen. Toch bij het journaille dat ons eerder als een clubje ‘freaks’ had beschouwd. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan D.M.
Jan D.M.
20 januari 2019 - 10:54 10:54

Ook de krant “Het Volk” (toen nog gevestigd in de Forelstraat in Gent) had onder leiding van Bob Cantré zaliger, eind de jaren ’60 en begin de jaren ’70 een pagina “Tussen 12 en 20” (later “Top”) waarin veel nieuws terug te vinden was over de zeezenders. Als stagiair mocht ik daarvan zelfs de loden-teksten zetten (als linotypist-letterzetter) en de lay-out (?) verzorgen. Ik volgde nl. de grafische afdeling in het Don Bosco Instituut te Sint-Denijs-Westrem en geraakte zo via-via aan deze stageplaats. Dagelijks 20 ratelende zetmachines en bulderende drukpersen… pré-historie in vergelijking met de latere “gecomputerde” tekstverwerkers en drukpersen.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx