fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

JLB gaat (soms) naar zee – 32 (audio)

Ik heb grenzen nooit vreemd gevonden. Ik woon dan ook ik een grensgebied. Uit het raam van mijn schrijfplek kijk ik pal Frankrijk binnen. Op de horizon staat de watertoren van het plaatsje Quinoy sur Deûle. Het bouwwerk lijkt een beetje op een vliegende schotel die op een zuil is geland. Richt ik mijn blik iets meer naar het westen, dan kijk ik over de taalgrens, want daar ligt Moeskroen.

Aan de ‘andere kant’ spreken ze Frans, doen ze veel dingen anders en verschillen de wetgevingen. En toch is het allemaal zo vlakbij. Fysieke grenzen zijn er al lang niet meer. Geen muren, geen slagbomen, geen geüniformeerde mannetjes om je argwanend te besnuffelen. Niks te zien, maar toch, daar enkele kilometers verder, gelden er andere regels. En soms komt dat bijzonder goed uit. Ook in de radiowereld.

De kustprovincie is altijd een innovatief geweest met dank aan die vele grenzen. Radio Gemini stapte al in 1979 de provinciegrens over naar Henegouwen om uit de handen te blijven van het Vlaamse gerecht. Toen begin 1981 Radio Westpoint uit Oost-Duinkerke in beslag werd genomen stelde één van de bezielers van dit vrije radioproject – Jean-Pierre Legein – voor om pal op de Belgisch/Franse grens radio te gaan maken.

Er werd een oude legertruck, geschonken door een commandant van de vliegtuigbasis van Koksijde, naar Frankrijk gesmokkeld. Deze mobiele studio unit werd vlakbij de Belgische grens, op het eigendom van Camping Le Perroquet geparkeerd naast een oude bunker. Daarop werd de antennemast gezet.

Franse gendarmes en douaniers kwamen enkele keren langs, maar daar bleef het dan ook bij. De douaniers waren trouwens fan want in hun kantoor luisterden ze naar Radio Westpoint. Ook de inwoners van het Franse plaatsje Bray Dunes, hoofdzakelijk de jeugd, waren enthousiaste luisteraars. Vooral omdat er ’s avonds programma’s in hun eigen moerstaal weren uitgezonden.

Omdat dieven en vandalen tot driemaal toe de ramen van de truck hadden kapot geslagen werd op 5 december 1981 verhuisd naar een andere camping. Maar er ontstonden problemen met de uitbater. Er kwam een einde aan de grensuitzendingen en Jean-Pierre trok terug naar België.

Enkele jaren later zou de ‘truc’ opnieuw toegepast worden door Radio Metropolys. Wat mij betreft een zender die tot de beste behoorde die ik in de tweede helft van de jaren 80 te horen kreeg Vlaanderen. Een station te groot voor het etiket ‘lokaal’, maar net te klein voor een nationaal label. Regionaal dan maar; voor Frans-, West, Oost- en Zeeuws-Vlaanderen. Vlaamser kon niet.

Initiatiefnemers waren Norbert Slambrouck (ex Mi Amigo, VBRO) en Diederick Decraene (ex Gemini, Radio Kortrijk). Officieel werden de uitzendingen verzorgd door Media One NV met als adres Rue Lille 151 in de Franse grensgemeente Halluin. De studio bevond zich achterin een juwelierswinkel. Een straalverbinding stuurde het signaal naar de antenne, vier kilometer verder. Spitant detail: men gebruikte onder andere twee platendraaiers die waren gerecupereerd van… Radio Mi Amigo.

Er werd niet op enkele honderden Watt gekeken waardoor het station, waarvan de antenne in Lille stond, op 90.00 MHz te beluisteren was in een heel ruim gebied. Verspreid over drie landen. Overdag werd in het Nederlands gepresenteerd door onder andere Mike Verdrengh, Luc De Groot, Zaki, Peter Baert, Nico Deboodt, Fredo Vanpoort, Peter Vandam en Diederik Decraene. Vanaf 19:30 uur werden de uitzendingen van het Franstalige Metropolys overgenomen. De Vlaamse Uitgevers Maatschappij (VUM), van o.a. Het Nieuwsblad en De Standaard, participeerde.

Aan Flanders Golden Hitradio kwam in 1988 een einde toen het Franse Conseil supérieur de l’Audiovisuel (CSA) de spelregels aanpaste. Er mocht niet meer in het Nederlands worden uitgezonden. De VUM trok zich terug. Radio Metropolys werd een zoveelste hoofdstukje in de bizarre Vlaamse radiogeschiedenis.

De ‘truc’ met de grens om toch commerciële radio te kunnen maken voor Vlaanderen is tegenwoordig niet meer nodig. Maar nuttig blijft ze wel die grens. Tel het aantal Belgische nummerplaten maar eens aan de supermarkten en/of apothekers in plaatsjes als Halluin, Roncq, Wervicq Sud, Tourcoing… Hoe zou dat toch komen? Jouw antwoord is even goed als het mijne…


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Liet Unicef zich manipuleren door Belgische Justitie? Dat de overheden in de Lage Landen niet
RADO - Wié, wàt en hoé? Niet te geloven waar een mens in z’n leven
RadioVisie bijna in beslag genomen De gedrukte RadioVisie, ik blader er nog af en toe
BRT investeert (tijd) in landpiraat Als ik het afrond, dan ben ik ruim een halve
Alan Freed, de man die de rock and roll (term) uitvond De nieuwe tv-seizoenen zijn
Iedereen houdt van PAMS! Oud RadioVisie-columnist en stripliefhebber Martin Hofman attendeerde mij een poos geleden
De zondag was altijd een hele speciale DX-dag voor mij. Nederland was dan piratenland. Beneden
DX, QLS en SINPO. Pardon? Geluwe is nog steeds een redelijk rustig dorp, in de

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Rudy Van Calster Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Rudy Van Calster
Gast
Rudy Van Calster

Wat de sfeer betreft lijkt AQLN International wel wat op Flanders Golden, het verschil is dat zij echt uitzonden (wij gooien af en toe eens een showke op Mixcloud) en druk beluisterd werden. 🙂

Meer in Column
Het vinylmoment van Manneke Pop – 52 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 54 (video)

Dick is (nog steeds) radio actief – 17 (video)

Plaatje maar weer – 42 (video)

Kicken op radio en zo (30)

Kolder en Klodder – 57 (video)

Sluiten