RadioVisie

  • .
    .

JLB gaat (soms) naar zee (30)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere dag opnieuw, jouw portie nieuws bij RadioVisie. Hoe we dit voor elkaar krijgen? Benieuwd? Ik laat je even mee kijken achter de schermen van een ‘gewoon’ dagje; maandag 17 december jongstleden. Mijn persoonlijke belevenissen weliswaar. Een nieuwsdag is immers het resultaat van de inspanningen van heel veel mensen. 

Alhoewel RadioVisie gepercipieerd wordt als een ‘gewoon’ persorgaan zijn we dat niet. Toch niet fysiek. Er is geen centraal kantoor, niemand krijgt een vergoeding, er is zelfs geen strikte hiërarchie. Binnen een club van vrijwilligers moet je dat nooit proberen. Iedereen gelijk! Dat sommigen er dan de kantjes van af lopen, dat moet je incalculeren. En dan heb ik het niet specifiek over ons, maar over àlle verenigingen, clubs, organisaties die het voor ‘liefdewerk oud papier’ doen.

Maandag 17 december. Ik ben eindredacteur met dienst. Alle nieuws verzamelen, beslissen wat we brengen, redigeren waar nodig. De hele hap, liefst zo snel mogelijk, online zetten. Af en toe moet ik een ander petje opzetten en word ik ‘coördinator’. De ‘go between’ tussen en van iedereen die meedoet met dit project.

Zondagnamiddag

Collega Danny heeft gisterenavond, zondag 16 december, nog een prima opiniestuk gestuurd over het begin deze maand door de Vlaamse Regulator voor de Media gepubliceerde rapport ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen 2018’. Geen extra werk aan, gewoon even nalezen op eventuele taalfoutjes (die zijn er eigenlijk nooit bij hem) en zijn bijdrage kan zonder meer de wijde wereld worden ingestuurd. Wordt ingepland voor de volgende ochtend om 07:00 uur.

De maandagse editie van RadioVisie wordt  immers al op zondag voorbereid. Het ‘Radiodagboek’ en ‘Dag op dag’, zijn twee rubrieken die zonder meer op voorhand ingepland kunnen worden. De teksten worden uit de archieven gehaald, opgeschoond, nieuwe foto’s gezocht, eventueel wat audio of een filmpje erbij…

‘Dag op dag’ heeft het over de testuitzendingen van VT4 Radio in december 1998. Een kort geluidsfragment is snel gevonden. Dat zit in mijn eigen archief. Ik heb ooit foto’s gezien, maar waar?  En ik weet ook niet meer wie de presentatrice is. Dan maar even vragen aan Ton Schipper, de man die verantwoordelijk was over deze proefuitzendingen.

Messenger is een fantastisch communicatiemiddel. De naam van Karen De Visscher verschijnt, met extra info over haar huidige activiteiten voor de NMBS. Hé, da’s interessant. Klein nieuws, da’s wel eens vaker de peper en het zout in een bericht. Naar de foto’s moet Ton zoek. Even geduld dus… Iets na 23:00 uur krijg ik ze toegestuurd.

° Mails beantwoorden, enkele telefoontjes ‘doen’.

Zondagavond

Ik lig al in bed met Yoko Tsuno. Wie? Zoek het maar eens op! Ik kan niet àlles uitleggen. Er ontstaat een dillemma. ‘Dag op dag’ verschijnt ’s ochtends om zes uur. Ofwel moet ik terug uit bed om de VT4-foto’s alsnog toe te voegen, ofwel zoek ik een andere oplossing.

Ik verkies om onder de warme dekens te blijven en de foto’s als basis te gebruiken voor een extra artikel. Ik ga ze de morgenochtend, in alle vroegte, doorsturen naar collega Rudy. Hij ‘webmastert’ RadioVisie. De zeven opnames zouden in een soort ‘dia-reeksjes’ moeten verschijnen. Ik weet nog niet hoe dat moet. Ieder zijn ding…

Maandagochtend

Met de extra info van Ton is een nieuw hoofdstukje VT4 Radio gauw geschreven. Ik plan het bericht in voor 14:00 uur. Bijna tegelijk komt de maandagse column van Hugo via mail binnen. Véél later dan gewoonlijk. Columns verschijnen steevast iets na 10:00 uur. Maar het internet laat het afweten bij de auteur van ‘Kolder en Klodder’. Nagelbijtend zitten wachten hoefde gelukkig niet, want ik was al telefonisch op de hoogte gebracht van de vertraging, om 09:00 uur.

Rudy laat weten dat de contactmodule in de nieuwe versie van WordPerfect, het systeem dat wij gebruiken om deze website online te zetten, problemen geeft. Hij moet terugschakelen naar de oude versie. Hans Knot meldt dat Willem van Kooten de Marconi Oeuvre Award heeft gewonnen. Moeilijk. Hier hoort extra uitleg bij want Vlaanderen kent die trofee niet echt. Ik schrijf dat vanavond wel bij elkaar… Inplannen voor de maandag om 07:00 uur.

° Mails beantwoorden en twee telefoontjes. Sommigen ‘radiofans’ hebben niet genoeg aan de website. 

Maandagnamiddag

Geen Marconi in ‘Het Avondblad’ dus, wel anders nieuws. De mailbox gaat weer open. Keuze zat tussen de ruim honderd berichten die dagelijks naar het redactie-adres gestuurd worden. Meestal persberichten die vaak ook niks met radio te maken hebben. De Warmste Week van Studio Brussel gaat de ‘ecologische toer’ op. Mooi, maar da’s niet echt ràdionieuws.

De Top 500 van de 00’s bij Q is OK, vooral omdat die gekoppeld kan worden aan de terugkeer van ‘Het Geluid’. Wat is er nog? Het Media Fast Forward evenement is te zien bij VRT NU. Een beetje elitair, niet direct voor ons doelpubliek. Maar we willen volledig zijn. Collega Theo stuurde me gisteren ook een filmpje van RTV Noord dat een blik werpt achter de schermen van deze regionale omroep. Mooi, sluit goed aan bij wat we de voorbije dagen schreven over ex Mi Amigo-dj Marc Jacobs.

Maandagavond: deel 1

Net op tijd is ‘Het Avondblad’ klaar. Dat moét voor 15:55 uur, want vijf minuten later vertrekt de nieuwsbrief. Geheel automatisch. Da’s ook zo voor Twitter. Ieder bericht dat online gaat bij RadioVisie verschijnt heel kort bij Twitter. Eerder was dat ook zo voor Facebook. Maar dat lukt al weken niet meer. Tegenwoordig moet dit weer handmatig.

Een gedoe. Niet echt, maar het is extra werk en je moet continu alert blijven. Gelukkig heb ik een hele degelijke smartphone en dito mini tablet die ik overal mee naar toe neem.

Het is inmiddels 19:00 uur. Ik ben aan het winkelen in de Colruyt als Ton Schipper mij laat weten dat er een fout in het nieuwe VT4 Radio bericht staat. En hij heeft alweer extra details. Oei een ah! De supermarkt heeft gratis internet voor de klanten. Even verbinding maken met de de website via smartphone, corrigeren wat niet goed is en verder winkelen.

° Mails schrijven, versturen en beantwoorden. Enkele mensen opbellen. Praten is makkelijker om iets uit te leggen en het gaat sneller dan alle Whatsapp, Messenger en sms-berichten bij elkaar.

Maandagavond: deel 2

Na het avondeten nog snel even het Marconi-verhaal schrijven, ‘Dag op dag’ en ‘Radiodagboek’ afwerken en klaar… De nieuwe VT4 Radio info is goed voor een stukje in Het Avondblad van 18 december. Mooi. Daarmee is al 33,3% van de rubriek gereserveerd. Het is bijna 21:00 uur.

Even noteren voor morgen; Hugo contacteren want onze voorraad columns van Peter Vandam is bijna op. Hij draagt er zorg voor. Ook de wekelijkse bijdrage van Patrick Kicken valt onder zijn ‘regie’. In dat verband ga ik oud Mi Amigo-dj Bert Bennett morgen een bericht sturen, want hij gaf eerder aan best zin te hebben om stukjes te schrijven over zijn radio-avonturen.

Tijd voor een nieuw einde van de dag met Yoko Tsuno in bed… Morgen een nieuwe gratis werkendag. Graag met een frissen kop.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee – 62 (audio)

Omdat er een aanleiding voor is, want RadioVisie 4.0 gaat op 31 oktober alweer zijn Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 61

Zeepsopjes om plaatjes mee af te wassen Voor het jaar 2020 helemaal om zeep was, Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 60

Waar is Mona Lisa gebleven? ‘De Week van de Jaren 70’ bij Radio 2 in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 59

Een pompeschitter betaalt geen radiotaks Na 67 jaar, 7 maanden en 6 dagen ben ik Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 58 (audio)

Rob was de eerste (en meer dan eens) Voor zij die het nog niet weten Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 57

Gemini-project zat Mi Amigo 272 in de weg! Flashback naar 1979. Vlaanderen raakte langzaam in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 56

De NSF, trouwer dan een hond! Yep, de kogel is door de kerk. Ik ga Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 55 (audio)

Gastcolumn van AdG en die blijft aan zee. Omdat hij moét! Regelmatige lezers van RadioVisie Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx