fbpx

RadioVisie

  • .
    .

JLB gaat (soms) naar zee (27)

Het leuke, interessante en bevoorrechte van een project als RadioVisie is het feit dat verleden en heden netjes naast elkaar bestaan op één plek. U kent de boutade; ‘Enkel als u het verleden kent, begrijpt u heden en dat is belangrijk om de juiste weg naar de toekomst in te slaan’. Zoiets dus…

Iedere dag mag ik het stof van de archiefdozen, mappen en kasten blazen, op zoek naar opvallende berichten uit het radioland van toen. Nieuwsberichten die terechtkomen in de rubrieken ‘Radiodagboek’ en ‘Dag op dag’. Opvallend, opmerkelijk of enigszins obscuur nieuws. Het meeste herinner ik mij. Van zeer goed, tot ‘wacht eens even, daar moet ik over nadenken’. Soms is het een fait divers, maar daarom niet minder leuk. De kers op de taart, zeg maar.

Toen ik het bericht dat vandaag in de rubriek ‘Dag op dag’ staat terugvond, herinnerde ik mij plots nog een andere nationale staking, eentje uit 1981. Het hele land lag toen plat. Iedereen was boos op premier Wilfried Martens. De Belgische economie was al jaren ontwricht, veroorzaakt door de oliecrisissen van de jaren 70 en de onaangepaste reactie van het beleid. Het duurde een poos voor de ernst van de situatie doordrong tot de beleidsverantwoordelijken.

Pas eind 1981 maakte de rooms-blauwe regering-Martens V onder druk van het IMF werk van een herstelbeleid. Iedereen moest inleveren. Iedereen was ontevreden en iedereen staakte. Ook de openbare radio en televisie. Met… BRT4 als gevolg. Pardon? Een vierde radionet van de publieke omroep? Begin jaren 80?Dat klopt dus van geen kanten. Nummertje 4 van de BRT zou als Studio Brussel pas van start gaan per 1 april 1983. En toch bestond BRT4 even. Een dagje om exact te zijn.

We spoelen 37 jaar terug. Ik was toen aan het werk bij Gemini, een vrije radio die in het zuiden van de kustprovincie BRT 2 het vuur zwaar aan de schenen legde. Met succes, want in menig bureau van de regionale publieke omroep, toen ook gevestigd aan het Conservatoriumplein in Kortrijk, werd geen minuut gemist van wat dit station uitzond. Een paar keer in de week kreeg het plaatselijke diensthoofd Valère Arickx zelfs een rapportje op zijn bureau. Hijzelf luisterde niet wegens ‘beneden zijn waardigheid’. Zei hij.

Het moet ‘ergens’ in 1981 zijn geweest toen de BRT een stakingsdag inlaste. Het ideale moment uiteraard voor Radio Gemini om iets ‘opvallends’ te doen. Omdat er toen allesbehalve een wapenstilstand heerste tussen publieke omroep en de vrije radio, besloten we de nationale zender in z’n hemd te zetten… Wat aardig lukte, want één dag later haalde de stunt de regionale pagina’s van diverse kranten.

Zoals altijd blijft de publieke omroep tijdens een stakingsdag, gewoon in de lucht en wordt er enkel muziek uitgezonden. Die was erg goed. Kortom eigenlijk best bruikbaar om op te nemen en ’s nachts zelf uit te zenden. Muziekcomputers waren er niet in 1981, de vrije radio’s die ’s nachts wel uitzonden, gebruikten daarvoor reuze grote banden (spoelen van 26 centimeter) die op een lage snelheid (9,5 seconden) werden afgespeeld. Zo slaagde men er toch nog in om een zestal uur te overbruggen.

Maar die banden dienden dan wel eerst te worden opgenomen. Een intensief werkje dat eigenlijk niemand graag deed. Het voorraadje tapes werd bijgevolg (te) veelvoudig gebruikt, wat inhield dat na een tijdje de vaste nachtluisteraars uit hun hoofd wisten welke liedjes elkaar opvolgden. De staking bij BRT bood een oplossing! Een hele dag werd de non-stop muziek van de publieke omroep opgenomen en een nacht later opnieuw uitgezonden via de frequentie van Gemini!

De bekende mededeling: ‘Dit is BRT 1, BRT 2, BRT 3 en de Wereldomroep, wegens een vakbondsactie zijn onze normale programma’s onderbroken. U hoort een gezamenlijk vervangprogramma’, werd gewist en in de plaats kwam; ‘Dit is BRT 4. Wegens groot succes worden de programma’s van gisteren deze nacht herhaald’. De bewuste band werd maar één keer gebruikt, maar het trapje in het omroepkruis, sloeg wel in.

Jammer dat we nooit het rapport op meneer Arickx zijn bureau hebben kunnen inkijken. Onze man ter plekke, die nu trouwens nog steeds voor Radio 2 werkt, wist achteraf wel te vertellen dat er lang en intensief met Brussel is gebeld vanuit een bureau aan het Kortrijkse Conservatoriumplein 1….


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
RADO - Wié, wàt en hoé? Niet te geloven waar een mens in z’n leven
RadioVisie bijna in beslag genomen De gedrukte RadioVisie, ik blader er nog af en toe
BRT investeert (tijd) in landpiraat Als ik het afrond, dan ben ik ruim een halve
Alan Freed, de man die de rock and roll (term) uitvond De nieuwe tv-seizoenen zijn
Iedereen houdt van PAMS! Oud RadioVisie-columnist en stripliefhebber Martin Hofman attendeerde mij een poos geleden
De zondag was altijd een hele speciale DX-dag voor mij. Nederland was dan piratenland. Beneden
DX, QLS en SINPO. Pardon? Geluwe is nog steeds een redelijk rustig dorp, in de
Iedere vrijdagavond werd ik een beetje 'Visser' Ad Visser kende ik nauwelijks van de radio,

5
Reageer op dit artikel

avatar
0 Aantal reacties
5 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Pieter Van BandenHaveveJoop Van Hoop Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Het vinylmoment van Manneke Pop – 21 (video)

Nostalgische column Hans Knot (25)

De Coverack Dossiers – 6 (video)

Plaatje maar weer (16)

Jos ON8VRT uit Blankenberge (4)

Kolder en Klodder (26)

Sluiten