RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

JLB gaat (soms) naar zee (34)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Mark Zuckerberg maakt zich zorgen om mij. Dat liet hij zelfs hoogstpersoonlijk weten. Afijn, niet echt… maar het zou leuk geweest zijn indien dit wel het geval was. Toch kreeg ik een berichtje van Facebook, verder zonder naam- en bijgevolg ook sexeloos, dat tal van ‘vrienden’ al weken niks meer van mij hadden vernomen via mijn sociale kanaal. 

Kijk, als er iets is wat ik zelf nog kan onthouden, dan is het wat ik post. Voorlopig dan toch nog, want met (veel) ouder worden, weet je maar nooit wat je vergeet… Wat ik ook weet is dat Facebook niet echt hoogte van me krijgt. De reclames die ik te zien krijg kloppen voor geen meter met mijn interesses, naar mijn politieke voorkeur zijn ze blijkbaar nog steeds op zoek en verder werkt hun gezichtsherkenning niet bij mij. 

Niet helemaal onbegrijpelijk, want als ik zelf door een stapel oude foto’s ga, dan schrik ik van wat ik allemaal zie. Lang haar, kort haar, Franse snor, Engelse snor, forse baard, sikje, bakkebaarden, krullen. Over alle decennia heen, weliswaar. Toch is er één constante, het was en is steeds tegen de gangbare mode in. Want ik denk graag zelf na. Niemand moet dat in mijn plaats doen.

Anno 1974 tot anno 2018

Ik ben daarom ook rijkelijk laat gezwicht voor de ‘druk’ van de sociale media. Pas middenin de zomer van 2017 ben ik ‘ingestapt’. Het werd me van langsom meer duidelijk dat die dingen ook immense voordelen kùnnen bieden. Bovendien was ik van een ‘early adapter’, wat nieuwe communicatiemethodes betreft, helemaal achterop geraakt. JLB, de man die met NeTTies al in 1996 het internet mee populariseerde, verworden tot een eenzaam figuur in de woestijn.

Wat je zelf doet, doe je beter

Een contradictie? What happened? Een malheur? Toch klopte het plaatje… Even terugspoelen naar eind jaren 60 toen er vooral nationale radio- en tv-omroep was. Giganten, molochs, bastions… Los van wat er werd uitgezonden, sprak de vrijbuitersrol van de zeezenders me aan. ‘Pak het heft zelf in handen’. Hun en mijn motto. Er meer over te weten komen kon alleen als je er zelf over ging schrijven. 

Een resem contacten met mensen als Pierre Deseyn (Free Radio Organisation), Ronny Major, Willy Lefevere, Hans Verbaan (Free Radio Association), Hans Knot (Pirate Radio News)… om enkel zij te noemen, leidde tot de eerste voorzichtige infoblaadjes. ‘Newscaster’ werd ‘Free Radio Promotion’, gevolgd door ‘Baffle’ en uiteindelijk RadioVisie. Ik verleende hand- en spandiensten aan ‘de laatste, de beste’ (nou ja), Radio Mi Amigo. 

1975: Samen met collega-hoofdredacteur Frans Schuurbiers in Playa de Aro.

Wat een gevoel, mee hakken aan de wortels van de absolute mediamachten (om wijlen Rob Out te parafraseren). Nauwelijks een decennium later kwam de ‘vrije radio’ in België langs. Zelf radio maken, dat was alweer een stap verder. Nog meer strijd. Ik hielp Radio Gemini mee oprichten in 1979. Slaagde erin om de zender uit te bouwen en te populariseren. Alweer als één van de eersten op de barricades. 

Publieke copy cats

Leidde het ergens toe? Wat mij betreft niet echt. De overheid liet begaan, zag ons spartelen en wreef tevreden in de handen. Teveel kleine zenders. Verdeel en heers. De BRT plooide nauwelijks. Ze kopieerden en richtten eigen extra kanalen op (Studio Brussel, Donna). Nog later zou de nationale commerciële radio volgen. Hadden we de strijd gewonnen? Geen idee. Feit is dat de oorlog gestreden was, de gevechten werden gestaakt. 

De uitgaves van eigen bladen over radio (en media) hadden me ook geleerd dat de traditionele pers zeker geen medestander was geweest. Stugge structuren, moeilijke hoofdredacteurs, meer dan één ivoren toren om tegen op te boksen. Maar zie, daar was plots het internet. Begin jaren 90. Dé kans om de ‘gevestigde uitgevers’ te omzeilen. Alweer zelf je ding te doen zonder de geijkte paden te moeten volgen. 

2007: JLB houdt toespraakje tijdens de uitreiking van de eerste NeTTies Awards

Vrij, vrank en verrassend. Ik richtte het e-zine ’NeTTies’ op. Om Jan Modaal en Jan met de Pet te helpen het nieuwe medium te ontdekken en er te leren mee omgaan. De gevestigde persinstituten gingen langzaam overstag. Eerst werden al die ‘alternatieve’ websites, ‘elektronische tijdschriften’ en andere technieken nog weggehoond, bestreden en het leven moeilijk gemaak. Nu zijn alle kranten en bladen virtueel en digitaal vertegenwoordigd op àlle manieren.

Het draait om vrijheid

De volgende fase waren de sociale media. Ik had er al snel een liefde/haatverhouding mee. Immers, daar was alweer dat gevoel over de molochs, de giganten, de bastions. Om er maar één aan te halen; Facebook is té groot, bepaalt eigenhandig àlle spelregels, zet zelf de lijnen uit. Inspraak is er niet, nooit, nimmer. Ik heb daar moeite mee. Heel veel moeite… 

En toch heb ik inmiddels anderhalf jaar Facebook achter de rug. Messenger wordt intensief gebruikt, Twitter werd geactiveerd, het YouTube-kanaal opgepoest, Whatsap en Instagram toegevoegd.  Alsnog gezwicht? Misschien. Overstag gegaan voor de overmacht? If you can’t beat them, join them? Ik weet het (nog) niet. Ik verras mezelf al eens. Vroeger en nu. Ik merk wel wat er gebeurt. Hoop ik. Het draait om vrijheid. En hebben we die of denken we dat?

… Wie de massa volgt, komt niet verder dan de massa. Wie zijn eigen weg volgt, komt op plaatsen waar nog nooit iemand is geweest (Albert Einstein)…


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee – 62 (audio)

Omdat er een aanleiding voor is, want RadioVisie 4.0 gaat op 31 oktober alweer zijn Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 61

Zeepsopjes om plaatjes mee af te wassen Voor het jaar 2020 helemaal om zeep was, Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 60

Waar is Mona Lisa gebleven? ‘De Week van de Jaren 70’ bij Radio 2 in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 59

Een pompeschitter betaalt geen radiotaks Na 67 jaar, 7 maanden en 6 dagen ben ik Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 58 (audio)

Rob was de eerste (en meer dan eens) Voor zij die het nog niet weten Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 57

Gemini-project zat Mi Amigo 272 in de weg! Flashback naar 1979. Vlaanderen raakte langzaam in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 56

De NSF, trouwer dan een hond! Yep, de kogel is door de kerk. Ik ga Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 55 (audio)

Gastcolumn van AdG en die blijft aan zee. Omdat hij moét! Regelmatige lezers van RadioVisie Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rudy Van Calster
Rudy Van Calster
27 januari 2019 - 22:42 22:42

Hebben we gewonnen ? Hangt af van wat de bedoeling was.
Als je eerlijk terugdenkt aan de vooropgestelde motiveringen van destijds (monopolies doorbreken, meer schwung in de uitzendingen, blablabla…)
zijn er best wel wat zaken gerealiseerd.

Wanneer het gaat om dj-radio, de stijl die veel zenders in de 70s en 80s toch hanteerden,
is de strijd verloren. Dat soort zenders zijn er haast niet meer.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx