fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

JLB gaat (soms) naar zee (23)

Ik werd deze ochtend wakker in het gezelschap van Guus Meeuwis. Om niet verklaarbare redenen hoorde ik voortdurend een strofe van ‘Het is een nacht’ door mijn hoofd spoken. “Een schemering, de radio zacht, en deze nacht heeft alles, wat ik van een nacht verwacht”. 

Al was heer Meeuwis vermoedelijk met andere dingen bezig dan ikzelf. Ik ben gisteren tot in de late uurtjes, of de vroege (’t is maar hoe je het bekijkt), aan de gang geweest met het uitspitten van de laatste dozen uit het immense VVVR/RadioVisie-archief. Ik laat enkele foto’s voor zichzelf spreken. Bij andere hoort enige uitleg. 

Alle originele ‘drukplaten’ van àlle edities van Baffle en RadioVisie zijn nu terecht. We kunnen gaan herdrukken, als we dat al zouden willen. Heel veel laders boordevol dia’s zijn weer boven water gekomen. Als ik ze tegen het licht hou, zie ik zendschepen, radiostudio’s en veel mensen. Echt duidelijk is het me allemaal niet meer. Ik vermoed dat ze dateren uit de eerste helft van de jaren 70. Ik moet ze toch eens gaan digitaliseren. Wie daar ervaring mee heeft, mag zich melden! 

Ik ben ook op zoek naar iemand die Zweeds begrijpt. Ik heb geen idee wààr die documenten vandaan komen, noch wat de inhoud is, behalve dat het ‘iets’ met radio en Zweden te maken heeft. De vele boeken over het medium krijgen een plekje op een nieuwe boekenplank. De krantenknipsels, affiches, posters en andere stickers worden toevertrouwd aan de juiste personen. Eerder kreeg de Geluwse bibliotheek al enkele tientallen kilo’s, niet media-gerelateerde boeken cadeau.

De reclame ‘postuurkes’ kregen een sopje en blinken als in hun beste dagen. Ik ben verzot op die dingen. Als er maar een merknaam op staat. Autospullen, benzine-dingen en muziekpoppetjes, genieten mijn voorkeur. Ook de ‘Triumph’-schrijfmachine kan weer een eeuwigheid mee. Alweer Duitse gründlichkeit! Niet stuk te krijgen. Het grootste deel van de gedrukte RadioVisies werd ermee ‘gemaakt’… Honderden kilometers inktlinten zijn er gepasseerd. 

De Normende ‘portatief’ doet het weer. Made in Germany! Even afstoffen, nieuwe batterijen erin, waarna ik de hele avond en een groot stuk van de nacht heb kunnen luisteren naar Smooth Radio, Europe 1 en Capital Gold. Bij momenten moest ik terugdenken aan die heerlijke tijd van Lucky Luxemburg op de 208 meter. Het werd een onvergetelijke nacht, een ware trip in ‘memory lane’.

Af en toe ook met een krop in keel, want plots waren daar ook enveloppen met foto’s. Om helemaal weg te zakken in dat verleden. De ontmoetingen, babbels en vaak ook etentjes met mensen als Rob Out, Luc Degroot, Danny Vuylsteke, Haike Debois, Rob Olthof, Stan Haag, Dick Verheul, Hans Verbaan, René Van der Speeten, Paul De Meulder, Roger Troch, Tom Blom, Joop Verhoof, Sylvain Tack, Tom de Graaf, Arie van Loon, Graham Gill…, borrelden zo weer op. 

Heimwee naar die momenten, respect en een extra traan, want ze zijn er allemaal niet meer. Vertrokken naar een ander radioland. Het moet ‘daar’ nogal wat zijn!


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
JLB gaat (soms) naar zee – 53

Een halve eeuw in radio Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om dit jaar Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 52 (video)

Het begon allemaal met een NSF-radio In de vroege jaren 60 stelde ik proefondervindelijk vast Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 51

De nadagen van de Nederlandse radiokolonisatie Zaterdag jongstleden kwam oud RadioVisie-collega Ron Schultz nog eens Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 50

With a little help from my friends Ik ben de voorbije dagen druk bezig geweest Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 49 (audio)

Liet Unicef zich manipuleren door Belgische Justitie? Dat de overheden in de Lage Landen niet Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 47 (audio)

RADO - Wié, wàt en hoé? Niet te geloven waar een mens in z’n leven Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 46

RadioVisie bijna in beslag genomen De gedrukte RadioVisie, ik blader er nog af en toe Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 45 (audio)

BRT investeert (tijd) in landpiraat Als ik het afrond, dan ben ik ruim een halve Lees verder

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Jan D.M. Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Heb absoluut niks tegen de vooruitgang, maar zoals het er vroeger aan toeging was het toch heerlijk nog eens iets in de bus te krijgen of te moeten opzoeken in kranten en tijdschriften. Akkoord, de kasten puilden soms uit. Misschien ooit nog eens een boek schrijven J.-L. over al hetgeen nog NIET geschreven is i.v.m. pers, radio en tv.

Meer in Column
Het vinylmoment van Manneke Pop – 17 (video)

Nostalgische column Hans Knot (21)

De zaak Natsie (4)

De Coverack Dossiers – 4 (audio)

Kolder en Klodder – 22 (video)

JLB gaat (soms) naar zee (22)

Sluiten