RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

JLB gaat (soms) naar zee (23)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ik werd deze ochtend wakker in het gezelschap van Guus Meeuwis. Om niet verklaarbare redenen hoorde ik voortdurend een strofe van ‘Het is een nacht’ door mijn hoofd spoken. “Een schemering, de radio zacht, en deze nacht heeft alles, wat ik van een nacht verwacht”. 

Al was heer Meeuwis vermoedelijk met andere dingen bezig dan ikzelf. Ik ben gisteren tot in de late uurtjes, of de vroege (’t is maar hoe je het bekijkt), aan de gang geweest met het uitspitten van de laatste dozen uit het immense VVVR/RadioVisie-archief. Ik laat enkele foto’s voor zichzelf spreken. Bij andere hoort enige uitleg. 

Alle originele ‘drukplaten’ van àlle edities van Baffle en RadioVisie zijn nu terecht. We kunnen gaan herdrukken, als we dat al zouden willen. Heel veel laders boordevol dia’s zijn weer boven water gekomen. Als ik ze tegen het licht hou, zie ik zendschepen, radiostudio’s en veel mensen. Echt duidelijk is het me allemaal niet meer. Ik vermoed dat ze dateren uit de eerste helft van de jaren 70. Ik moet ze toch eens gaan digitaliseren. Wie daar ervaring mee heeft, mag zich melden! 

Ik ben ook op zoek naar iemand die Zweeds begrijpt. Ik heb geen idee wààr die documenten vandaan komen, noch wat de inhoud is, behalve dat het ‘iets’ met radio en Zweden te maken heeft. De vele boeken over het medium krijgen een plekje op een nieuwe boekenplank. De krantenknipsels, affiches, posters en andere stickers worden toevertrouwd aan de juiste personen. Eerder kreeg de Geluwse bibliotheek al enkele tientallen kilo’s, niet media-gerelateerde boeken cadeau.

De reclame ‘postuurkes’ kregen een sopje en blinken als in hun beste dagen. Ik ben verzot op die dingen. Als er maar een merknaam op staat. Autospullen, benzine-dingen en muziekpoppetjes, genieten mijn voorkeur. Ook de ‘Triumph’-schrijfmachine kan weer een eeuwigheid mee. Alweer Duitse gründlichkeit! Niet stuk te krijgen. Het grootste deel van de gedrukte RadioVisies werd ermee ‘gemaakt’… Honderden kilometers inktlinten zijn er gepasseerd. 

De Normende ‘portatief’ doet het weer. Made in Germany! Even afstoffen, nieuwe batterijen erin, waarna ik de hele avond en een groot stuk van de nacht heb kunnen luisteren naar Smooth Radio, Europe 1 en Capital Gold. Bij momenten moest ik terugdenken aan die heerlijke tijd van Lucky Luxemburg op de 208 meter. Het werd een onvergetelijke nacht, een ware trip in ‘memory lane’.

Af en toe ook met een krop in keel, want plots waren daar ook enveloppen met foto’s. Om helemaal weg te zakken in dat verleden. De ontmoetingen, babbels en vaak ook etentjes met mensen als Rob Out, Luc Degroot, Danny Vuylsteke, Haike Debois, Rob Olthof, Stan Haag, Dick Verheul, Hans Verbaan, René Van der Speeten, Paul De Meulder, Roger Troch, Tom Blom, Joop Verhoof, Sylvain Tack, Tom de Graaf, Arie van Loon, Graham Gill…, borrelden zo weer op. 

Heimwee naar die momenten, respect en een extra traan, want ze zijn er allemaal niet meer. Vertrokken naar een ander radioland. Het moet ‘daar’ nogal wat zijn!


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee – 62 (audio)

Omdat er een aanleiding voor is, want RadioVisie 4.0 gaat op 31 oktober alweer zijn Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 61

Zeepsopjes om plaatjes mee af te wassen Voor het jaar 2020 helemaal om zeep was, Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 60

Waar is Mona Lisa gebleven? ‘De Week van de Jaren 70’ bij Radio 2 in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 59

Een pompeschitter betaalt geen radiotaks Na 67 jaar, 7 maanden en 6 dagen ben ik Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 58 (audio)

Rob was de eerste (en meer dan eens) Voor zij die het nog niet weten Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 57

Gemini-project zat Mi Amigo 272 in de weg! Flashback naar 1979. Vlaanderen raakte langzaam in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 56

De NSF, trouwer dan een hond! Yep, de kogel is door de kerk. Ik ga Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 55 (audio)

Gastcolumn van AdG en die blijft aan zee. Omdat hij moét! Regelmatige lezers van RadioVisie Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan D.M.
Jan D.M.
13 mei 2018 - 09:15 09:15

Heb absoluut niks tegen de vooruitgang, maar zoals het er vroeger aan toeging was het toch heerlijk nog eens iets in de bus te krijgen of te moeten opzoeken in kranten en tijdschriften. Akkoord, de kasten puilden soms uit. Misschien ooit nog eens een boek schrijven J.-L. over al hetgeen nog NIET geschreven is i.v.m. pers, radio en tv.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx