fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

JLB gaat (soms) naar zee (22)

Tradities moeten in ere gehouden worden. Toch ten Huize JLB. Daarom wijken we het eerste weekend van de maand mei uit. Vakantie! De Ardennen liggen niet echt om de hoek, maar het is een welkome afwisseling met de zee. Bovendien wilden we eens iets nieuws proberen; verpozen op een boerderij. 

Nooit eerder gedaan. Wel gewerkt op een boerderij. In de jaren 60 van de vorige eeuw. Een vakantiejob tussen de koeien, de kippen en de gewassen op het veld. Handenarbeid! Machines? Die moesten nog uitgevonden worden. Of ze reden enkel over Amerikaanse velden. Daar kan je tegenwoordig ook al naar toe op vakantie. Hoor ik vertellen. Maar het land van Trump is te ver voor een korte vakantie. En te chaotisch. En te onvriendelijk. En te duur. 

Niks voor mij dus. Luxemburg dan maar. Ook nooit eerder naar toe getrokken. Een dagboek bijhouden lijkt bijgevolg een must. Mocht het geheugen later wat minder worden… dan weet ik tenminste dat ik er ooit ben geweest. Een mens kan niet vooruitziend genoeg zijn. En foto’s zeggen niet alles. Een tekst des te meer. ‘Every picture tells a thousand stories’? Larie! Ik haal duizend foto’s onderuit met één enkel woord. Ik bedoel maar… 

Zaterdag 5 mei – 07:00 uur. Ik kijk door een deur van de gerestaureerde boerderij in een godvergeten dorp ergens in Luxemburg. Slechts twee koppels kunnen er logeren. Maar we zijn alleen, Suzy en ikzelf. Het andere koppel, Duitsers, zijn niet komen opdagen. Buiten staan er flink wat bloesems aan de bomen, de zon maakt een schuchtere verschijning over de groene heuvelwelvingen. 

Wat moet het leven hier eenvoudig zijn. Geen kat die wakker ligt van kiesperikelen in Antwerpen. Het nieuws in de lokale krant en op de radio is een snelle hap: een bankier die bankroet is, een nieuwe supermarkt die zijn deuren opengooit en wijlen een sukkelaar die zondagnacht zijn Mercedes GLC, volle gas, onder een vrachtwagen geparkeerd heeft. Ook een Duitser. Ik hoop dat het niet de ‘onze’ was.

Bij gebrek aan beter wordt de rest van het nieuws gevuld met weetjes uit de buurlanden. Ook hier geen Bart De Wever, Chris Peeters, Joke Schauwvlieghe noch Sven Gatz. Het zal ze allemaal een Waalse worst wezen. Zouden alle Luxemburgers dan een dorpsgevoel hebben? Ik betwijfel het sterk want wie hier wil overleven probeert zo kosmopolitisch mogelijk te zijn.

Afgelopen nacht in Luxemburg stad wemelde het in de pubs van de nationaliteiten die allemaal hun stek in het stadje gevonden hebben. De voertaal is Engels en het bier heet Becks of Guinness. De chitchat conversaties maken het plaatje van een pub ergens in Engeland compleet. Pas als je terug op straat staat, merk je dat je toch niet over het kanaal aanbeland bent. Escapisme in het klein? Whatever, zolang een mens op een schadeloze manier kan onthaasten is het allang goed. 

Mijn grote plannen voor vandaag beperken zich tot het inslaan van Belgisch bier, in de winkel in het dorp. Het zal ongetwijfeld goed zal smaken bij de BBQ vanavond. Cadeautje van onze gastboer, want morgen vertrekken we alweer. Toch lijkt RadioVisie verder weg dan ooit. De radio heb ik op Classic 21 gezet en de blik op oneindig. Het vakantiegevoel is niet kapot te krijgen, de wereld kan me even gestolen worden. Het zonnetje dat hier zijn warmte begint af te geven, straalt ongetwijfeld ook in Vlaanderen.

Een zonnig weekend: ik vraag me af hoeveel keer weerman Deboosere het gisteravond op tv benadrukt heeft, inclusief het obligate handjesgewapper. Op zulke momenten lijkt hij weer de jongen die uitlegt wat hem morgen bij zijn plechtige communie te wachten staat. Oei… daar gaan we weer. Nee, niet aan toegeven. Niets kan deze mooie dag verpesten. De zon schijnt voor iedereen, dus geniet er van. Straks is het alweer maandag. En indien Deboosere tegen dan geen storm en regen in petto heeft, zullen onze politici er gegarandeerd wel voor zorgen. 

En nu: carpe diem! Geen minuut te verkwanselen, het leven is sowieso al veel te kort! 


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Ugo, de man van de witte ballonnen Schrijven is leuk. Columns zijn daarbij het summun.
Naar aanleiding van het overlijden van een oud-medewerker van RadioVisie en in meer algemene zeezenderkringen,
Het is eind februari 2019 exact vijftig jaar geleden dat ik mijn eerste artikel over
Slikmoment gisterennamiddag op radio. The Carpenters en hun ‘Yesterday Once More’ knalden uit de luidspreker
Mijn radioleven is heel duaal. Ik heb er altijd over geschreven, bij momenten heb ik
Mark Zuckerberg maakt zich zorgen om mij. Dat liet hij zelfs hoogstpersoonlijk weten. Afijn, niet
De voorbije weken kwam de ‘Joepie Top 50’ een aantal keer voorbij. De eerste aflevering
Ik heb grenzen nooit vreemd gevonden. Ik woon dan ook ik een grensgebied. Uit het

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Jan D.M. Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Het weze je gegund Jean-Luc ! We deden het deze mid-week eerder in de andere richting: vanuit onze Vlaamse Ardennen naar ons hotelletje (O.H.) in Oostende (waar we de The Crystal Ship-Tour deden, een aanrader !), van daaruit een bezoek gebracht aan vrienden in Oostduinkerke, en nog een dag in Blankenberge doorgebracht ! En tussendoor hebben we ook nog eens van de goeie middengolf-ontvangst van Radio Caroline genoten. Het hoeft niet altijd het buitenland te zijn !

Meer in Column
Het vinylmoment van Manneke Pop – 16 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 20 (video)

De Coverack Dossiers (3)

Plaatje maar weer (14)

De Vrije Radicaal (2)

Kolder en Klodder (21)

Sluiten