fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

JLB gaat (soms) naar zee (21)

De voorbije week, in de rubriek ‘Dag op dag’ kon u nog eens luisteren naar een babbel die we in 2005 hadden met de toenmalige minister van Media Geert Bourgeois. Los van zijn politieke overtuiging, heb ik het wel voor die man. West-Vlamingen onder elkaar? Rustige vastheid? Altijd keurig in het pak? Beetje anglofiel? Van alles wat dus. Zoals ikzelf dus. Bij het artikel moest een foto. Zoekend in de database herinnerde ik mij plots een merkwaardig voorval uit… 2007.

Rafke kleefde niet aan een wegdek

Mijn lievelingskat was het huis uit. Een rasechte rosse ‘Belgiek’. Vijfentwintig centimeter hoog, twaalf kilo zwaar. Rafke was niet voor eventjes de tuin in gewandeld, helaas. Op een vroege ochtend ging ze in de tuin van de buren ‘dag’ zeggen tegen haar vriendjes de Koi’s, en dat was het laatste wat we ervan vernomen hebben.

Gelijkaardige scenario’s spelen zich ten lande helaas dagelijks af. Katten gaan en komen nooit meer terug. Ze worden gestolen ten behoeve van krijsende kleuters met ADHD of worden in Polen ingezet om de ‘bontindustrie’ in stand te houden. Ze worden versluist naar laboratoria waar oude professoren en jonge assistentes alibi’s nodig hebben om hun budgetten op te souperen. Katten worden op straat platgewalst door Porches, BMW’s, Mercedes SL’s en Lexussen…

Rafke kleefde niet aan een wegdek. Niks gezien in de buurt, niks gemeld door de zichzelf controlerende gemeenschap van dit dorp, geen schadegevallen aan dure auto’s genoteerd. Platgewalst worden op de weg, het zou totaal oneerlijk geweest zijn na de bijzondere missie die deze kat vervuld had. Ik weet dat u het volgende niet meteen zal geloven, maar aan het eind van het verhaal zal u uw mening toch bijstellen. Zoveel vertrouwen heb ik in u en mezelf.

Met hondse inslag

Rafke, ooit gevonden door de zoon des huizes in een kartonen doos, op de spoorweg (!) Wervik-Menen, was een kat die al heel jong tussen onze honden was terechtgekomen, een maltezer en een collie (type Lassie). U weet dat katten gedrag kopiëren. U begrijpt meteen waar ik naar toe wil. Het beest deed alle dingen die een modale kat pleegt te doen, maar dan met een zeer hondse inslag.

Trok ik naar de buren, dan volgde Rafke. Ik dronk er koffie, hij melk van ‘den Aldi’. Ik zat er aan tafel bij te praten, hij lag in de zetel te spinnen of naar tv te kijken. Of hij deed alsof. Rafke was ook een kantoorkat. Hij lag steevast op mijn schoot terwijl ik achter de computer aan het werk was en vooral vergezelde hij mij in de… auto. Overal, steeds geduldig op me wachtend. Een bijzondere kat. Rafke was hier met een doel.

Zondag, shopdag

Het was voorjaar 2007, zondagochtend. Omdat ik doordeweeks meestal geen tijd had om te shoppen, deed ik dat op zondagochtend in de Roeselaarse Euroshop. Een gigantisch complex waar ze zich sterk maken dat ze zowat alles hebben wat een klant kan gebruiken. Van nagel tot motorolie, van bedlinnen tot vishengels, van deodorant tot fietsen, badkuipen, kachels, strips en… kattenvoer.

Die bewuste zondag naderde ik de rotonde aan de Hyundai-garage. Ik ben al wat ouder, kortom het hoeft allemaal niet meer zo snel. Ik gebruik meestal alle vier de wielen van de auto en het juiste baanvak om vooruit te komen. Rafke vergezelde mij en lag op z’n vaste plekje te genieten, de hoofdsteun van de passagierszetel. Blik naar opzij gericht. Mogelijk vond hij daar het panorama het mooist (voorbijschuiven).

Was het golden Franky?

Ik bevond mij op de rotonde, kwam uit Rumbeke en reed naar Roeselare. Uit de richting Beitem Statie, rechts van mij, naderde een groep zondagse wielertoeristen aangesneld. U kent hen. Zodanig opgaand in hun hobby, dat ze zich vaak in een beschermde wielerkoers wanen. Geen verkeersregels voor hen dus. Al mocht ik volgens het verkeersreglement mijn weg continueren, ik was al op de rotonde, toch begon ik te remmen, stopte en maakte een galant gebaar; – Heren jullie eerst, ik wacht wel. –

Op kop van het peletonnetje amateurfietsers viel mij iemand op waarvan ik eerst dacht dat het Frank Vandenbroucke was. Tenger, viriel, getraind. De ex God was net weer in Ploegsteert beland nadat vrouwtje Sarah hem uit Italië had verbannen. Het kon dus best Franky zijn.

Maar nee, hij was het niet. De man ik kwestie droeg een knalgeel shirt met Vlaamse leeuw en een niet direct te lezen opschift. Zijn valhelm had dezelfde kanariekleur. Pas dan herkende ik Geert Bourgeois. Achter hem volgden nog tal van heren in dezelfde kleuren.

De glimlach van Geert

Intussen kwam uit de richting Roeselare een lila Honda Civic. Grote opvallende spoilers, verlaagd chassis en vooral het soort auto dat het recht in eigen handen neemt. Met andere woorden, de wielerploeg van Geert Bourgeois die ik voorrang wilde geven, dreigde alsnog in gevaar te komen door de Honda die op het verkeerde moment de rotonde wilde opstuiven zonder vrij zicht op de fietsers.

Maar dan gebeurde iets wonderlijks. Koploper Bourgeois keek in mijn richting, en zag door het openstaande raam (het was warm!) Rafke zitten. De minister ging zachtjes in de remmen. Achter hem piepten banden en werd er in keurig Vlaams gevloekt.

Geert Bourgeois keek, lachte, groette en trok zich weer op gang richting Moorslede. Dit mini oponthoud, het heel even afremmen, was net voldoende voor de Honda Civic om voorbij te vliegen. Zonder Rafke was het peleton Bourgeois in volle vaart de rotonde opgeknald, het lila monster hadden ze nooit meer kunnen vermijden.

En dit was het gevolg

Met alle gevolgen vandien. Een minister van media van de sokken gereden, in dit specifieke geval, van de fiets. Het ziekenhuis Heilig Hart is vlakbij, maar dat is slechts een magere troost. Zeker is dat de politieke loopbaan van de Izegemnaar korter, of langdurig onderbroken, zou geweest zijn. En dat het Vlaamse medialandschap er daarom anders zou hebben uitgezien.

Herinner u wat de minister in 2007 allemaal realiseerde? 4fm verkaste naar de VMMa dankzij een aanpassing van het decreet. Een extra dozijn lokale radio’s ging van start. Radio Nostalgie kwam erbij als landelijke zender. Laura Lynn en bij uitbreiding de hele Vlaamse muziekwereld, kreeg steun. VRT passeerde langs de kassa en kreeg een quotum…

En dat allemaal omdat er op die ene zondag in de lente van 2007 op het juiste moment een kat in een auto zat.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Belgian Radio Day
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het begon allemaal met een NSF-radio In de vroege jaren 60 stelde ik proefondervindelijk vast
De nadagen van de Nederlandse radiokolonisatie Zaterdag jongstleden kwam oud RadioVisie-collega Ron Schultz nog eens
With a little help from my friends Ik ben de voorbije dagen druk bezig geweest
Liet Unicef zich manipuleren door Belgische Justitie? Dat de overheden in de Lage Landen niet
RADO - Wié, wàt en hoé? Niet te geloven waar een mens in z’n leven
RadioVisie bijna in beslag genomen De gedrukte RadioVisie, ik blader er nog af en toe
BRT investeert (tijd) in landpiraat Als ik het afrond, dan ben ik ruim een halve
Alan Freed, de man die de rock and roll (term) uitvond De nieuwe tv-seizoenen zijn

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Het vinylmoment van Manneke Pop – 15 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 19 (video)

De Zaak Natsie (3)

Kolder en Klodder (20)

JLB gaat (soms) naar zee – 20 (video)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 14 (video)

Sluiten