RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

JLB gaat (soms) naar zee (26)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Belgen staan een pak meer argwanend tegenover moslims dan andere West-Europeanen, dat bleek deze week uit een nieuwe rondvraag van het Amerikaanse Pew Research Center. Bijna vier op de tien voelen zich door moslims niet meer thuis in eigen land. In de zomer van 2017 bleek uit een andere internationale studie van marketingonderzoeksplatform GfK dat dat Belgen, tegenover iederéén niet zo gastvrij zijn. Ze doen hun achterdeur op slot en spreken liever buitenshuis met vrienden af. Maar de Nederlanders doen nog slechter.

Ik vermoed dat ik een heel slechte Belg ben en mijn Nederlandse vrienden, slechte… ‘Ollanders. Of zit de radiowereld anders in elkaar? Spontaan denk ik terug aan de periode dat er een complete kolonie noorderburen bij Radio Gemini werkte (1980-1985). Ik kan ze niet tellen de Nederlandse collega’s van toen die bij mij thuis aan tafel zaten. Ik zie Rob Ronder nog voor het eerst konijn met pruimen eten. Erik de Zwart (al heette hij toen nog Paul de Wit tijdens zijn periode aan boord van de MV Mi Amigo), wist niet welk biertje hij eerst moest kiezen. Net zoals Johan Visser, Rob Olthof, Ruud Kegel of Jaak van den Broek.

Herbert Visser arriveerde ooit met een rugzak vol pindakaas. Niet omdat hij geen boterham van ons kon krijgen, maar enkel omdat die smeuïge potten nauwelijks te koop waren in België, midden jaren zeventig. Frans Schuurbiers (Dielis Bergen), Tom de Graaf (Charles Dupont), Ad Tetteroo (Johan de Jager) werden niet alleen getrakteerd op eten en drinken, ze bleven ook slapen. Vaak en dikwijls… Antonio Condina aka Johnny Player bleef ooit negen maanden logeren. Hij zette Radio Gemini in Moeskroen op de rails (1980-1981).

Maar niet enkel de Nederlandse ‘Geminiens’ waren kind aan huis. Omdat Geluwe vlakbij de snelweg naar Parijs ligt, passeerden ook heel wat boord-dj’s van de MV Mi Amigo regelmatig aan mijn voordeur toen ze terugkwamen van of naar het zendschip reisden. Hetzelfde verhaal met zij die de trip naar Playa de Aro maakten of ervan terugkeerden. Niet zelden kwamen ze langs. Maurice Bokkebroek, Haike Debois, Ton Schipper, Peter Vandam… Het zijn maar enkele namen die spontaan opborrelen.

Maar niet enkel ‘schoon radiovolk’ werd en wordt ten huize JLB met open armen ontvangen. De Surinaamse Norma, een pennenvriendin (waar is de tijd dat dit fenomeen bestond?) bleef drie maand hangen. De Nieuw Zeelandse Stephanie Smith vele weken. Veertien Londonse scholieren, waarvoor ik een fietstocht door West-Vlaanderen had georganiseerd, schoven bij aan tafel. Maar niet enkel bij mij. Ze waren ook welkom op een boerderij in Geluwe, een eetcafé in Dadizele, een school in Roeselare (met dank aan Wilfried Bostyn, overigens geen familie) en eentje in Brugge. Al was radiomaker Herman Vervaeke toen de bemiddelaar met dienst.

Maar ook Marc Coopman (Mac Kenzie), een belangrijke achter-de-schermen-pion bij Radio Gemini, zette wekelijks zijn deuren open voor tientallen medewerkers. Ik herinner me fantastische etentjes met en bij Paul Van Gent, Guy Van Aalst en Rob Andersen. Omgekeerd heb ik dezelfde ervaring. Tijdens de publicatie van de gedrukte RadioVisie (1974-1984) trokken we vaak naar Nederland. Redactioneel werk in Breda, nieuws zoekend doorheen alle provincies… Of op uitnodiging van deze of een andere omroepvereniging.

Steeds was er de Amsterdamse gastvrijheid van Alfred Debels en José Herps, het koppel achter het Free Radio Magazine. Jelle Boonstra rolde de rode loper uit voor mij en mijn vrouw (al was de matras er te hard). Ooit trokken we naar Groningen waar Hans Knot het ons flink naar de zin maakte. Rob Olthof deed hetzelfde in zijn Amsterdam. Om nog maar te zwijgen over de ouders van mijn oud RadioVisie-collega Frans Schuurbiers. Tientallen keren hebben we er gegeten en geslapen. Waarbij ik me nu al verontschuldig voor iedereen die ik ben vergeten.

Misschien zijn de tijden veranderd? Geen idee. Maar dat is niet de essentie. De resultaten van dit soort onderzoeken bracht wel heerlijke herinneringen bij mij naar boven. En laat dit nu het belangrijkste zijn. Niet het fortuin dat al die gastvrijheid me gekost heeft waardoor ik te lang met dezelfde, oude Volkswagen Scirocco heb gereden… Gastvrijheid is onbetaalbaar. Toch?

En… ik ben blijkbaar ook geen echte Belg. Of misschien toch, want ik heb Frans-Baskische (12,5%), Nederlandse (6,25%), Engelse (3,125%) en Catalaanse (1,5625%) roots. De resterende percententages zullen wel Vlaams zijn. Denk ik. En is dat niet kenmerkend voor ons? We zijn een beetje van alles wat?  


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee – 61

Zeepsopjes om plaatjes mee af te wassen Voor het jaar 2020 helemaal om zeep was, Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 60

Waar is Mona Lisa gebleven? ‘De Week van de Jaren 70’ bij Radio 2 in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 59

Een pompeschitter betaalt geen radiotaks Na 67 jaar, 7 maanden en 6 dagen ben ik Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 58 (audio)

Rob was de eerste (en meer dan eens) Voor zij die het nog niet weten Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 57

Gemini-project zat Mi Amigo 272 in de weg! Flashback naar 1979. Vlaanderen raakte langzaam in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 56

De NSF, trouwer dan een hond! Yep, de kogel is door de kerk. Ik ga Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 55 (audio)

Gastcolumn van AdG en die blijft aan zee. Omdat hij moét! Regelmatige lezers van RadioVisie Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 54 (audio)

Het was vroeger inderdaad veel beter! Vrijdag 1 mei, de eerste dag van een verlengd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx