fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

JLB gaat soms naar zee (2)

Jaag de luisteraars nooit meer de kast op aub!

Ik koop geen zalf meer van Voltaren, ik neem geen autoverzekering bij Corona Direct, ik wil geen energie van Eneco. Mogelijk is dit een literaire invalshoek om een punt duidelijk te maken. Of niet? Je begrijpt meteen waar ik naar toe wil als ik eveneens beken dat ik ooit wel een Timex-horloge heb gekocht, zelf mijn shags draaide van Samson, Martini én Coca Cola dronk… Beïnvloed door de reclame op de radio? Ik geef het toe, ik ben menselijk!

Ik dacht er aan toen ik onlangs, uit pure wanhoop van Radio 1 (VRT) naar Klara switchte. Zo snel mogelijk weg van de eindeloze brij slechte, foute, van-de-pot-gerukte reclamespots. De klassieke zender is merkenvrij, een verademing. En je hoort er dezelfde nieuwsbulletins als op ‘de één’. Ligt het aan mij, word ik dan toch een oude brompot? Of is de reclame-ellende nog nooit zo groot geweest? Zo percipieer ik het toch.

Als het de bedoeling is dat een product zo positief mogelijk onder de aandacht wordt gebracht door een vlotte, opvallende, indringende boodschap dan moet men er toch ook eens bij stilstaan dat het omgekeerde net zo goed mogelijk is. Een slechte radiospot jaagt je de kast op. Sta je bij de apotheker dan staren de tubes Voltaren je aan als de snoepjes in de wachtrij aan de kassa van de supermarkt. Je kan er niet naast kijken. Willen of niet, je ziet ze en dan hoor je tegelijk de radioreclame met een schellende, schetterende, schurende stem van een sportbegeleidster die haar ADHD-medicatie is vergeten te slikken.

Fout, fout, fout. Driemaal dus. Dan kies ik uit puur lijfsbehoud voor een merk dat me niet opzadelt met een hele vervelende oorwurm waar ik de rest van de dag niet meer van afkom….Waar is de tijd dat je tussen de muziek door aangenaam verrast werd door ‘the time and the taste’ van Martini? Of de hoop van Coca Cola in ‘I’d like to teach the world to sing’? Toen commerciële radio nog niet opgezadeld werd met wetgevende beperkingen die alles in vakjes wil stoppen. Met alle gevolgen van dien! Ellenlange commerciële breaks! Vijf minuten voor het nieuws, gevolgd door vijf minuten nieuws en daarna nog eens twee minuten commercials.

Je zou voor minder een burn-out krijgen. En toch is dit het vaste stramien van Radio 2 (VRT). Nu ik er aan denk, ik moet de statistieken van het aantal stresspatiënten eens opvragen en vergelijken met de luistercijfers van ‘de grootste familie van Vlaanderen’. Kan het toeval zijn dat de publieke zender een marktaandeel heeft van 30% en dat één op de drie Vlamingen last heeft van stressverschijnselen? Een onderzoek waard. Misschien ‘De Inspecteur’ van Radio 2 inschakelen. Maar dat wordt dan weer belangenvermenging. Ook niet goed!

De Veronica’s, Londons en Caroline’s wisten verdraaid goed wat ze moesten doen om de luisteraar op een aangename manier aan zich te binden. Een reclame, een jingle en nog een reclame, waarna het alweer tijd was voor de muziek, muziek en meer muziek. Geen minuten durende stortvloed aan reclames waarbij je door het aantal niet eens meer weet wat men aanprijst. Iemand stapt een interim bureau binnen, gaat achter het stuur van een SUV zitten, koopt dakpannen voor zijn zwembad en vult in de gauwte ook nog eens zijn mazouttank, terwijl hij een nieuwe bankrekening opent. Je hoort nog slechts één stem, de merknamen verdwijnen in de stortvloed, je weet niet waar het begint of eindigt!

Op Goudhaantjes-niveau kan niet iedere spot zijn, dat besef ik ook wel. Maar is het op zijn minst teveel gevraagd om dan wel reclame te maken die niet opvalt door onnozelheid? Beter een spot die je niet hoort, dan één die luisteraars op de rand van krankzinnigheid brengt! En straks switch ik weer naar Klara. Op het hele uur en op het halve uur. Ik ontloop minutenlange ergernis en ik hoor nog eens een streepje klassieke muziek. En daar is echt niks mis mee!

* Foute reclameboodschappen zijn geen VRT radio -exclusiviteit. Alle zenders zijn in hetzelfde bedje doodziek. Ook de Nederlanders ontsnappen niet aan de tendens. Bekijk dit filmpje van 3FM maar eens. En geniet of baal.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Naar aanleiding van het overlijden van een oud-medewerker van RadioVisie en in meer algemene zeezenderkringen,
Het is eind februari 2019 exact vijftig jaar geleden dat ik mijn eerste artikel over
Slikmoment gisterennamiddag op radio. The Carpenters en hun ‘Yesterday Once More’ knalden uit de luidspreker
Mijn radioleven is heel duaal. Ik heb er altijd over geschreven, bij momenten heb ik
Mark Zuckerberg maakt zich zorgen om mij. Dat liet hij zelfs hoogstpersoonlijk weten. Afijn, niet
De voorbije weken kwam de ‘Joepie Top 50’ een aantal keer voorbij. De eerste aflevering
Ik heb grenzen nooit vreemd gevonden. Ik woon dan ook ik een grensgebied. Uit het
JLB is voor één keer ook echt naar zee. Na achttien maanden zonder vakantie, kan

5
Reageer op dit artikel

avatar
5 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
PhilippeJan D.M.Joop Van HoopEric De Meyere Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Eric De Meyere
Gast
Eric De Meyere

Groot gelijk hebt u met dit column.
Op de zeezenders waren de reclamespots als liedjes.
Niet dat we ze graag hoorden, ze hoorden bij de zenders.
De reclames die men nu maakt, ergeren me mateloos, en zijn momenten om de radio of zelfs tv stiller te zetten.
Groeten
Eric

Joop Van Hoop
Gast
Joop Van Hoop

Soms krijg ik de indruk dat bepaalde reclame gesponsord wordt door de concurrentie. Zo mateloos erger ik me aan dat het me aanspoort om hun producten juist niet meer te kopen. Goudhaantje hangt wel nog steeds prettig in het geheugen. En Dash, wast ondertussen witter dan ooit. Maar van die zeezenders van toen valt zeker heel wat te leren !

Joop Van Hoop
Gast
Joop Van Hoop

Het zou misschien interessant zijn om eens een poll te organiseren met de meest afschuwelijke radioreklame. Om van start te gaan geef ik als tip dat ergerlijk doe-het-zelfstemmetje van de gamma. En we kunnen gemakkelijk het lijstje aanvullen, niet ? Op de grootste familie zullen er wellicht nog veel andere spots te horen zijn.

Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Nu zou men 5 minuten voor het nieuws zijn radio uitzetten vanwege de ergerlijke reclames op radio 2.

Philippe
Gast
Philippe

Wat mij het meest irriteert is de agressieve manier en het ADHD-niveau van deze reclamespots. Bah!

Meer in Column
De zondag van Manneke Pop
Kolder en Klodder: Alarmfase Dringend
JLB gaat soms naar zee (1)
Manneke Pop op zondag
Manneke Pop vervangen door Peter Van Dam
Gezocht: gastcolumns over radiobeleving
Sluiten