fbpx

RadioVisie

  • .
    .

JLB gaat (soms) naar zee – 24 (video)

Vandaag vieren we Pinksteren, een feestdag en/of een hoogdag in de play offs voetbal, maar bovenal voor velen een ideaal onthaastingsweekend. “Mooi, dan breng ik mijn zeezender-fotoarchief persoonlijk langs”, zei mijn ‘Ollandse buddy Ron Schultz vorige week aan de telefoon. “Je ziet maar wat je ermee doet. Ik heb geen zin om die honderden foto’s zelf te scannen.” 

Jaarlijks trekt de familie Schultz, we kijken altijd uit naar een babbel met de Rotterdammer en zijn Letty, naar de Côte d’Azur. Een tussendoorvakantiemoment, zoals hij het in één enkel woord noemt. In zijn tocht naar het zuiden komt hij vlak langs. Ik woon op een Franse boogscheut van de snelweg naar Parijs… Met als gevolg dat er wel eens meer schoon en proper radiovolk een bezoekje brengt. Sommigen willen enkel een drankje, anderen een hapje, bepaalden een complete warme maaltijd, enkelingen blijven slapen. Huize JLB is er voor uitgerust. Eigen volk eerst, bestaat niet bij ons. Radio verbindt nu eenmaal… en stopt niet aan grenzen.

Letty Schultz werkte ooit voor Flair en is bijgevolg een dame waar je steeds iets van bijleert. Zo kwam ik te weten dat mijn karakter en levenshouding die van een late veertiger is, maar dat mijn lijf daar geen rekening mee houdt. Dat is gewoon zou oud als ik in werkelijkheid ben. Het gevolg is een verstoring van het evenwicht. Met pijntjes en kwaaltjes allerhande als resultaat. Ofwel moet ik dus sneller geestelijk ouder worden door bijvoorbeeld veel naar commerciële televisie te kijken en de Dag Allemaal en/of Story (maar nooit tegelijk) te lezen, of een cursus Tai Chi volgen. Yoga mag ook. Mindfulness of meditatie behoort tot de mogelijkheden. Net zoals boedhisme. 

Waarna we opnieuw bij levenswijzen, godsdiensten en Pinksteren belandden. “Is dat niet hetzelfde als Sinksen? En wat is het verschil tussen Palmzondag en Passiezondag? Wij Vlaamse katholieken moeten dit toch allemaal weten? En wanneer die dagen dan wel kwamen?” Zoveel vragen zijn niet goed voor mijn jongere brein. Op slag werd ik geestelijk vijf jaar ouder. Een prima begin in de race om de leeftijd van mijn vege lijf bij te benen. Zeker toen ik erachter kwam dat ik nergens nog een antwoord op had. Niet meer. Toch niet uit mijn blote hoofd. Ik beloofde de antwoorden te zoeken en te whatsappen. 

Afscheid nemend bedacht ik nog hoe het in godsnaam – op een hoogdag mag je Zijn naam iets vaker gebruiken -, (toch?) mogelijk was dat die ‘Ollandse spraakwaterval nooit eens ‘euh’ of ‘eigenlijk’ zegt ? Hij camoufleert slim en spontaan een woordpauze met een soort stopklank, een langgerekte ‘mmm’. Waarna als vanzelf beelden in mijn hoofd opdoken die ik liever had kunnen stoppen. Ronduit beschamende, zelfs hilarische flitsen van politieke fanfares uit de Wetstraat, trendy boys & girls uit de Media- en Reyerslaan, en nieuwe mannen en #metoo- vrouwen uit de shoppingstraten die totaal onnodig om hun mening gevraagd worden op radio en televisie.

Als ze voor de camera of achter de microfoon uit hun nek moeten lullen is de afstand tussen de logica en realiteit zo ver verwijderd als een nieuwe landstitel van Anderlecht. Goed fout dus. Tip: maak van dit verlengde weekend eens gebruik van je vijfde zintuig. Luister aandachtig en haal alvast je oosters telraam van zolder. Dit is de fundamentele vraag: “Hoe dikwijls gebruikt men in de audiovisuele media het woordje eigenlijk ? Je gelooft je oren niet en je antieke telraampje crasht sneller dan verwacht. Waarom? Is ‘eigenlijk’ een stopwoord ? Heeft het grammaticaal inhoud en zin? Komt jouw boodschap hiermee beter over, tot zijn recht ? Net zoals ik het antwoord (alweer) schuldig moet blijven, weet jij het eigenlijk ook niet. Het enerveert me mateloos. Wedden dat je je vanaf nu eigenlijk meer dan voorheen zal ergeren aan dat woord?

Op mijn sinksenbest naar de tuin nu. Na dit sermoen brengt alleen een hapje en een drankje verlichting. Op zoek naar een beter evenwicht tussen lichaam en geest. BBQ-stel en Radio Caroline aan. Op de 648 kHz gebruikt niemand dat vermaledijde stopwoord. Hoe kan dat eigenlijk?


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
JLB gaat (soms) naar zee – 59

Een pompeschitter betaalt geen radiotaks Na 67 jaar, 7 maanden en 6 dagen ben ik Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 58 (audio)

Rob was de eerste (en meer dan eens) Voor zij die het nog niet weten Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 57

Gemini-project zat Mi Amigo 272 in de weg! Flashback naar 1979. Vlaanderen raakte langzaam in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 56

De NSF, trouwer dan een hond! Yep, de kogel is door de kerk. Ik ga Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 53

Een halve eeuw in radio Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om dit jaar Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 52 (video)

Het begon allemaal met een NSF-radio In de vroege jaren 60 stelde ik proefondervindelijk vast Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 51

De nadagen van de Nederlandse radiokolonisatie Zaterdag jongstleden kwam oud RadioVisie-collega Ron Schultz nog eens Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 50

With a little help from my friends Ik ben de voorbije dagen druk bezig geweest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in gekeuvel
JLB gaat (soms) naar zee (23)

JLB gaat (soms) naar zee (22)

JLB gaat (soms) naar zee (21)

JLB gaat (soms) naar zee – 20 (video)

JLB gaat (soms) naar zee (19)

JLB gaat (soms) naar zee (18)

Sluiten