RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

JLB gaat (soms) naar zee (13)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er zijn mensen die als een soort rode draad doorheen je leven ‘fietsen’. Ik bedacht het toen ik onlangs een stukje maakte over het Kortrijkse Popcenter, de laatste échte platenzaak in de Guldensporen stad. Hoeveel keer ben ik Wim Coryn tegen het lijf gelopen in mijn leven? In alle mogelijke hoedanigheden dan nog.

We zagen elkaar, werkten samen, verdwenen uit elkaars bestaan en ontmoetten elkaar opnieuw. Telkens weer. Niet gepland, onbedoeld, alsof het lot onze levenswandel met een zekere regelmaat met elkaar verbond. Nu was hij er opnieuw omdat hij meewerkt aan een documentaire over deze legendarische muziekwinkel…

Het begon in 1980. Ik was projectleider bij Radio Gemini en we waren net, na een inbeslagname, weer gestart vanuit de VANO-kelder in Moeskroen. Wim belde me op. Hij wilde graag een programma maken. We spraken af en na een babbel werd hij aan de programmering toegevoegd. Wim werkte toen, net zoals ik, bij de Belgische Posterijen. Hij in Kortrijk, ikzelf in Menen. Blijkbaar schepte dat een extra vertrouwensband. 

We hadden een onduidelijke programmering op de late zaterdagavond. Wim wilde die graag voor zijn rekening nemen. Omdat radio toen nog echt vrij was, werden slechts enkele algemene formaliteiten afgesproken, de rest kon de presentator zelf invullen. Radiomaker Wim Vossen was geboren. Enkele maanden later scheidden onze wegen. Wim trok naar WLS, ik bleef nog enkele jaren bij Gemini aan de slag om dan uiteindelijk ook naar de Kluisberg te trekken, maar dan enkel als programmamaker. 

Ik nam er op zaterdag en zondag de middag voor mijn rekening. Programma’s die ik in mijn  thuisstudio opnam. Wim Vossen en Tom Bremer waren weer herenigd in ether. Na een jaar liepen onze ‘radioloopbanen’ weer uiteen. De man uit Oudenaarde trok naar Delmare (Zingem), Radio Maxima (Roeselare), Radio Contact (Kortrijk) en X-Tra FM. Ik verkaste naar Radio Magic (Kortrijk), Scorpio (Ledegem), Diamant (Waregem) en Bryghensis (Brugge). 

Het was niet eens zo heel veel later toen we allebei, eerder geruisloos uit de radiowereld stapten, maar ook nog eens onze echte werkgever ‘De Posterijen’ verlieten. Niet dat we dit afgesproken hadden, we wisten het niet eens van elkaar. Hij ging voor tv werken en voor diverse muziekuitgeverijen. Ik startte NeTTies, van daaruit was een doorstart van RadioVisie, dit keer online, iets wat in de sterren geschreven stond. In de herfst van 2004, hing Wim plots weer aan de telefoon.

Zijn liefde voor de radio was er niet minder op geworden. Die voor de muziek enkel maar groter. Zijn werkterrein lag op dat moment in Nederland, hij werkte er voor de platenfirma’s Arcade, PolyGram (Universal), Sony Music en de muziekuitgeverij BMG Publishing. In die hoedanigheid kon hij prima paralellen zoeken en trekken tussen de beide Lage Landen. Op het vlak van de media in het algemeen, op dat van de muziek in het bijzonder.

Wim stelde voor om een wekelijkse column te schrijven die over de landsgrenzen heen keek. Een prima idee, leek me. ‘Mediapijn of mediafijn’ verscheen voor het eerst in november 2004. Er zouden liefst 44 afleveringen volgen. Op 24 juni 2007 kwam er een eind aan de reeks. Drukke beroepsbezigheden, Wim woonde inmiddels terug in België en was zijn eigen Wild Cherry Consult (advies bij films en documentaires) begonnen. In 2014 kruisten onze wegen elkaar opnieuw.

Ikzelf was verzeild geraakt bij Radio 19 als projectleider. Wim zag een nieuw radio-avontuur best zitten. Wie ooit met het medium bezig is geweest, weet dat een het ‘een sluimerend virus’ is waar je nooit meer van afgeraakt. Er waren enkele problemen die moesten uitgevlakt worden. Live programma maken kon niet en hijzelf had geen studio (meer).

Geen nood, 19-collega Dirk Desmet gooide een reddingsboei. Eén keer in de maand trok Wim naar Wevelgem en nam er in één ruk door al zijn programma’s op. Vraag het na aan Wim en Dirk, die zaterdagen gingen tot de leukste van het jaar behoren. 

Maar ook aan Radio 19 kwam een einde. Opnieuw gingen we allemaal onze eigen wegen. Maar net als die kat, kwam ook Wim weer. Omgekeerd kan je het ook bekijken. Ikzelf kwam wederom op zijn pad. In volle voorbereiding van de bioscoopfilm rond Radio Mi Amigo en Sylvain Tack, vonden we elkaar terug.

Noël Cordier en ikzelf hadden ons verzekerd van de medewerking van scenarioschrijver Erik Lamens en Antonino Lombardo van het productiehuis Prime Time. Iemand die de auteursrechten kon regelen, was er nog niet. Je raadt het al… Wim nam die taak op zich. Ook het filmproject haalde de eindmeet niet, tenminste niet in deze opzet. 

Met een nieuw team wordt momenteel onverminderd verder getimmerd aan dé film. Wim is nog steeds aan boord en daarom zie en hoor ik hem dit keer wel nog regelmatig. Een kat met negen levens is er niks bij. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee – 61

Zeepsopjes om plaatjes mee af te wassen Voor het jaar 2020 helemaal om zeep was, Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 60

Waar is Mona Lisa gebleven? ‘De Week van de Jaren 70’ bij Radio 2 in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 59

Een pompeschitter betaalt geen radiotaks Na 67 jaar, 7 maanden en 6 dagen ben ik Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 58 (audio)

Rob was de eerste (en meer dan eens) Voor zij die het nog niet weten Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 57

Gemini-project zat Mi Amigo 272 in de weg! Flashback naar 1979. Vlaanderen raakte langzaam in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 56

De NSF, trouwer dan een hond! Yep, de kogel is door de kerk. Ik ga Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 55 (audio)

Gastcolumn van AdG en die blijft aan zee. Omdat hij moét! Regelmatige lezers van RadioVisie Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 54 (audio)

Het was vroeger inderdaad veel beter! Vrijdag 1 mei, de eerste dag van een verlengd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx