RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

1986: Jessie De Caluwe: veelzijdig via radio en televisie

Gisteren hadden we een berichtje over Jessie De Caluwe in Het Blad want overmorgen – donderdag 16 juni -, gaat Cath Luyten (foto bovenaan – links) om 21.25 uur op Eén bij haar op bezoek, in de reeks ‘Buurman, wat doet u nu?’. Wij deden dat al veel eerder. Al in 1986 stapte Thierry Missiaen op haar af, in de BRT-gebouwen in Kortrijk, met een stapel vragen, een cassetterecorder en een microfoon in de aanslag. Jessie was toen nog niet zo heel bij de publieke omroep begonnen.

Voor wie de BRT-radio en televisie vaak heeft opstaan, zal de figuur en in hoofdzaak de stem van Jessie niet vreemd zijn. Jessie De Caluwe is een avondtype, zoals ze me vertelde, die alvorens ze bekendheid verwierf, academie in voordracht en toneel volgde waaruit haar zin voor het vak ontlook. Ze is afkomstig uit De Klinge, een klein dorpje in Oost-Vlaanderen maar woont momenteel in Gent.

Met wat en hoe is het begonnen?

Ik legde een stemproef af voor televisie en van daaruit kreeg ik opdracht om documentaires in te lezen. Het begon met onder andere ‘Horizon’ en ‘Verover de aarde’, waarna ik voor ’t eerst presentatiewerk deed samen met Wiet Van Broeckhoven voor ‘Aktie Kringloop’ dat een paar jaar heeft gelopen.

Hoe kwam je bij omroep West-Vlaanderen?

Er was een vraag om hier als omroepster te komen werken, wat inhoudt dat je zorgt dat alles zo netjes mogelijk wordt uitgezonden, blok per blok. Elke gewestelijke zender heeft namelijk een blok per dag. Indien ‘rechtstreeks’ is dat meestal aan- en afkondigen, weerbericht, verkeersinfo… en instaan voor vervangingen. Dat deed ik anderhalf jaar. Van hieruit ben ik dan voor BRT1 gaan werken en tegelijkertijd voor televisie (viertal reeksen ‘Open school’ tot en met ‘Touché’).

Bevalt radio je meer als televisie?

De behoefte om radio te doen is net zo groot als voor televisie, maar door de afwisseling is het ene een aanvulling van het andere.

Waaruit bestaat je tv-werk?

Er was de Touché-periode met veel presentatie en dan is er de afwisseling met het inlezen van documentaires, kommentaar bij films en tekenfilms… wat dan weer niet te vergelijken valt met het radiowerk.

Wat was je eerste volledige radioprogramma?

Dat was ‘Luister vriendelijk’ op vrijdag (14:00-15:30 uur) wat ik een jaar heb gedaan. Op BRT1 doe ik dus momenteel nog ‘Tussendoor’, het middaghalfuurtje tussen 13:30 en 14:00 uur en via BRT2 verzorg ik de nachtuitzending ‘2 tot 2’ (donderdag 23:30-02:00 uur) en ‘Het vertoon’ op vrijdagnamiddag.

Is het niet ‘Inpakken en west-wezen’?

Ja, maar enkel in juni, juli en augustus. ‘Het vertoon’ start opnieuw vanaf september waarvoor ik tevens de muziek kies.

° Lees verder onder video’s

Is het dan je persoonlijke smaak ?

De producer bepaalt de richting en ik pas me aan maar draai niks waar ik een hekel aan heb. Bij ‘2 tot 2’ is Martin De Jonghe de producer en Mark Lefevre de samensteller. Toevallig lopen onze smaken gelijk en zo is het prettig werken…

Heynen

Kan je een tip van de sluier oplichten voor het komend seizoen?

Voor de radio loopt alles door en voor televisie beginnen we met een reeks over voeding en sport. ‘Allemaal beestjes’ continueert en verder ben ik doende met de stemmetjes bij de tekenfilmreeks ‘Pimpa’, een co-productie met Italië. Het karakter een beetje zoeken van de diertjes en je stem compleet aanpassen.

Is dit niet een nogal intense bezigheid?

Het is lipping, wat traag verloopt omdat het zeer nauwkeurig moet zijn. Je dient veel geduld en fantasie te hebben. Na een halve dag ben je wel afgepeigerd maar het is een aanvulling daar het naast het ernstige presentatiewerk staat.

Wat vind je van lokale radio?

Dat is prima voor zolang het beluisterbaar is. Ik ken er een aantal die alternatieve en vrij behoorlijkeprogramma’s maken…

Heb je nog perspectief in je vak?

Ik werk voltijds voor de BRT maar als losse medewerkster en kan dus van dag op dag zonder werk zitten. Het belangrijkste is echter dat ik aan de slag kan blijven met dezelfde afwisseling.

Dank en succes.


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx